Upplev Gran Canarias vingårdar

Varför inte besöka en kanarisk vingård, när man är på semester på ön - en vingårdssafari? En oförglömlig upplevelse med mersmak. I kontakt med den kanariska naturen och lugnet på landsbygden.
Tekst & Arne Beldau
arne@beldau.com
Vin från höga höjder. Spaniens högst belägna vingårdar hittar vi på de kanariska öarna. Den allra högst belägna hittar vi på Tenerife. På Gran Canaria har vi ett antal, som har sina vinfält på över 1.000 meters höjd över havet.

La bodega Frontón de Oro är en av dessa. Här ligger vinfälten på en höjd av 1.150 meter upp till 1.300 meter. Det innebär, att vinstockarna får ett varierande klimat under året. Stekheta sommardagar, fuktiga svala sommarnätter och kalla vinterdagar ger helt enkelt mycket varierande förhållanden för druvorna. Vinstockarna på de här höjderna upplever tydliga årstider. Emellanåt även en och annan vinterdag med snö. Det innebär också, att druvorna har helt andra förhållanden än de, som odlas på lägre höjder, tex i Lentiscal-området. Druvans utveckling skiljer sig således väsentligen åt från de villkor, som gäller längre ner på ön. Medan gårdarna på lägre altituder börjar sin skörd redan i början av augusti, startar den inte här förrän tidigast i mitten på september och kan vara ända in i mitten på november på Frontón de Oro. Precis som i norra Europa kan vädret variera så att vissa år kommer skörden lite tidigare, andra år senare.

Druvor med mer syra och arom. Till skillnad från de druvor, som växer på lägre höjder och som får mer värme och som också producerar mer socker, så kommer druvorna på de här höjderna att bli betydligt mer aromrika och utveckla mer syra. Detta ger också viner med helt andra kvaliteter.

Samtidigt påverkar detta också valet av vilka druvor, som man odlar på de här höjderna. Andra sorter än de kanariska endemiska kommer inte i fråga, även om många andra skulle kunna passa både höjden, jordmånen, klimatet och vattentillgången. Det här årets skörd kommer från vinstockar, som kämpat utan en regndroppe sedan februari i år.
Bode fronto gran canaria
Ett unikt mikroklimat – odling utan gifter. På de här höga sluttningarna, på grund av de orografiska förhållandena (landskapets utseende vad avser höjder, som får den fuktmättade atlantluften att pressas uppåt och bilda moln), och som en gudagåva, kommer under de tidiga morgontimmarna mjuka svala moln att försiktigt smeka vinstockarnas blad, och avsätta små mikroskopiska vattendroppar, innan solen till slut bryter igenom och vinden torkar upp. Detta leder också till att förutsättningarna för fuktrelaterade angrepp av olika mögel och mjöldagg elimineras, vilket gör livet mycket lättare för vinbönderna.

I det här böljande landskapet bedrevs förr jordbruk med frukt- och grönsaksodlingar. Djurhållningen var främst getter och får, vilka strövade fritt i området. Man kan fortfarande hitta flera hundra år gamla vinstockar i området, rester från svunna tiders odlingar.

Även på Frontón de Oro odlades tidigare grönsaker, som såldes på marknaden i San Mateo men även i Las Palmas. Man odlade även bordsdruvor för avsalu. Men man kom till en punkt, då det var nödvändigt att fundera på ekonomin i jordbruket. Vatten kom att kosta allt mer vartefter tiden gick. Man letade därför efter grödor, som krävde mindre vatten.

Valet kom att falla på vindruvor för produktion av vin. Vin hade gjorts på gården och i området sedan flera hundar år. Kunskapen fanns redan. Valet föll på de inhemska sorterna, som redan fanns i området.

Därmed var första steget taget och äventyret kunde börja.

Helt kort konstaterar Pedro Ramírez, en av de två vinmästarbröderna; - ”Ett familjebeslut vid en middag. Vi hade redan en tradition att tillverka vin för familj och vänner. Ett projekt för framtiden rotat i en jord, som man älskar lika mycket som vinet självt”. De första flaskorna vin från gården såg dagens ljus 1995.

Export till USA. Frontón de Oro är en av de få vingårdarna på Kanarieöarna, som exporterar vin till USA. Runt en tredjedel av produktionen, dryga 15.000 buteljer, skeppas för konsumtion i flotta barer på Manhattan.

Med vinet kommer mycket gammal historia. Så var till exempel Benjamin Franklin involverad i vinhandeln med kanariska viner, som finansierade frihetskriget i Amerika. Det var den tid, som amerikanarna gjorde sig fria från engelskt herravälde.

Under mars i år åkte en delegation, bestående av ett antal representanter från öarnas vingårdar, till New York på en marknadsföringsresa. De möttes där inte bara av en gillande publik utan även av ett av det årets värsta snöoväder. .
En verklig upplevelse för vinbönderna. Vinet säljs under märkningen D.O. Islas Canarias, vilket underlättar marknadens förståelse för vinets ursprung. Exportprojektet började 2009 för Frontón de Oro genom, att en vinhandlare sökte efter mer unika viner- viner, som skilde sig från de vanliga vinerna på marknaden. De kanariska vinerna passade väl in med sin unika terroir, förklarar Pedro.

Sju olika viner. Gården producerar röda viner, fatlagrade i amerikansk ek. En av de röda är Tintilla, ett en-druvevin (monovarietal). Rosévinet består av tre röda druvor, Listán Negro, Listán Legítimo och Negramoll. Efter en kort och försiktig maceration, tillsammans med kärnor och skal, erhålls en svagt ljusröd ton. De vita vinerna, gör man på Listán Blanco, Malvasío, Albillo och Moscatel, samtliga kanariska sorter.

En normal årsproduktion ligger på strax under 70.000 liter från nära 90.000 kilo druvor, alla handplockade och obesprutade

Besök bodega Frontón de Oro
Följ med på en organiserad vingårdssafari tillsammans med Arne (kanariska vingardar@gmail.com). Det bjuder på en exkursion i vinfälten och vinprovning med kanariska kulinariska specialiteter. Därefter en full middag på en kanarisk rural bergsrestaurang på en höjd av 1.150 meter över havet.
Läs mer om kanariska viner på bloggen:
kanariska vingårdar wordpress.