Bermejo
-Motevinen nr.1 fra Lanzarote
Detta är sannerligen ett vin som är omspunnet av en härlig historia. Ett vin,som på nolltid har blivit ett modevin på Kanarieöarna – och som nu också har riktigt fina kunder utanför öarna.
Bermejo Vin

Eller vad sägs om att bli ombedd att förse kungahuset med vin? Eller få, som det enda kanariska vinet, vara med på vinlistan hos restaurantgurun Ferran Adrias ”El Bulli” strax norr om Barcelona.

Så sent som 2001 gjorde onologen Ignacio Valdera och en marknadsmänniska det första Bermejovinet. Detta på 63.000 kg druvor, varav huvuddelen var malvasiadruvor. Fem år senare, dvs 2006 krävdes nio gånger mer druvor för att förse markanden med vin. Man brukade då 553 ton druvor! Personalen har tredubblats på de första fem åren!

Spanien producerar bra vita viner i Galicien och i området ”Rueda”. Annars får man nog betrakta de spanska vita vinerna som ok, men inte så mycket mer.

Bermejo bryter emellertid mot detta påstående. Ett otroligt gott vin, laddat med frukt/druva och en fräsch och frisk smak i munnen. Taninerna låter sig göra gällande och både gom och övriga sinnen ber om mer. Vinet är klart ljust gult med nästan lite skum vid serveringen. Doften är kompakt druva, vilket också återspeglar sig i smaken. Den goda smaken hänger kvar i munnen under lång tid.

Bermejo säljs inte i livsmedelsaffärer. Däremot finner man det i restauranter och specialbutiker för vin. Den jättestora spanska varuhuskedjarn ”El Corte Ingles” säljer vinet, men inte i sin omtalade livsmedelsavdelning utan endast i ”gourmetavdelningen”!

Förpackningen, det vill säga flaskan, skall man väl egentligen inte tala om, men i detta fall är den också värd en kommentar. Formad som en gammal vattenflaska/urna, med en riktig ”pip” för att kunna hälla bättre. Flaskan saknar etikett. Har bara en ”halskrage” där namn, druva och Lanzarote framgår. Dekorativ och speciell är den givetvis med att ladda vinet.

Bodegas Bermejo använder malvasia druvan i 70% av sina viner. Till rött och rosevin används druvan Listan negro och till bodegans torra och ekologiska viner använder man druvan Diego. Lagom till julen 2007 släppte man också sina första 1.500 flaskor cava, dvs mousserande vin. Efterfrågan var så kraftig att dessa flaskorna försvann bara på någon dag. För iår planlägger man en dubblering av produktionen.

Bodegan odlar själv ungefär 10% av de druvor man behöver. Resten köps in från andra vinodlingar på Lanzarote. Kraven är höga och vinstockarna som används måste härstamma från Lanzarote. Men inte nog med det, endast godkända och katalogiserade vinodlingar får användas när man köper in druvorna.

Vinet finns än så länge inte i skandinavien. Passa på att prova det under semestern på Gran Canaria. Ni kommer inte att bli besvikna.


Bermejo, vitt vin från Lanzarote.
Druvor: Malvasia
Prisantydning: ca. 13 euros
Bodega/producent: Bodegas Bermejo.