Islas Helicopters Gran Canaria

 


 

 
 
Intresserad av vin?

Besök
”El Gabinete Gastronomico” på Calle Torres 18 i Las Palmas. Här finner du ett oerhört intressant utbud av spanska viner. Sr. Octavio, som är vinexpert, hjälper dig gärna till rätta. Butiken ligger i området kring Triana gatan.Kontakta annars ”Bodega Tres Corazones” där Enrique erbjuder ett stort urval av spanska viner från de mest varierande områden. Bodegan finner ni högst upp i köpcentret i San Agustin.

Crianza, Reserva eller Gran Reserva?
De spanska vinerna delas vanligtvis in i tre olika kategorier beroende på vilken tid som använts för att de skall mogna. Desto högre kvalitet på druvorna, desto längre kan de lagras och ju längre lagring desto dyrare vin. I stort sett är det de röda vinerna som lagras längst.

De flesta viner lagras i träfat, där träets porer tillåter syret att mycket långsamt komma i kontakt med vinet. Därefter tappas vinet på flaskor och får ”vila”. Det är emellertid helt felaktigt att tro att ju äldre vin desto bättre. Vinet är ”levande” och kan lätt ”dö” om det lagras felaktigt eller för länge.

Beroende på träfatens ursprung och ålder sätter man också en viss smak på vinet. Vanligtvis används fat gjorda av ek. Antingen fransk eller amerikansk.

CRIANZA
Ett crianza vin är åtminstone två år gammalt då det släpps ut till försäljning. Av dessa två år skall vinet ha lagrats minst sex månader på träfat och resten av tiden på flaska.

RESERVA
Reservavinet behöver inte vara äldre än crianzan, men av de två åren som vinet lagrats skall det åtminstone ha legat på träfat i ett år.
Vanligtvis är reservavinet lite dyrare än crianzan.

GRAN RESERVA
Detta anses vara det finaste av vinerna. Vinet skall ha åldrats åtminstone två år på träfat och två år på flaska. De spanska bodegorna (vinhusen) rekommenderar att crianzaviner har mellan 16-18 grader när man dricker det. Reserva och Gran Reserva viner kan vara en eller ett par grader varmare.

Spanska viner bör aldrig drickas varmare än 20 grader.

 
   
 
 
   

Conde de Caralt
-Reserva 2004

    Rioja distriket har länge varit  det ledande vindistriktet i Spanien. Ja, under lång tid fanns det väl inget annat område som kunde ta upp konkurrensen med Rioja
Detta var förmodligen en utmaning för andra vindistrikt i Spanien, samtidigt som det var en viss relax och sömnkudde för Rioja.

Det första område som på allvar lanserades som en konkurrent till Rioja var Ribera del Duero. Området hade under många år haft äran av att kunna presentera sig som området med Spaniens bästa vin, Vega Sicilia. Men för ett tiotals år sedan växte mängder av vinbodegor fram i Ribera del Duero som på allvar utmanade monopolet i Rioja. Ja, till den grad att Riojavinerna började framställas på modernare sätt. ”La nueva Rioja” – nya Rioja – lanserades av ett flertal tillverkare för att kunna stå emot Ribera del Duero.
     
    Conde De Caralt ribera de duero
     
    Sedan dess har en mängd vindistrikt i Spanien kraftigt klättrat på kvalitetsstegen. Ett område som verkligen gjort intryck på mig är Katalonien. Sedan tidigare kände vi till Torres vinerna från området men utveckligen har sannerligen gått vidare. Priorat är ett litet vinområde i Katalonien (Barcelona) som producerar härliga, kraftfulla viner som är helt underbara. Och många har gått samma väg även om de inte riktigt uppnått det officiella bekräftelsen.

Conde de Caralt tillhör en av de katalonska vinerna som bekräftar min teori. En liten bodega som kanske framför allt ägnat sig åt framställning av cava. Men som samtidigt producerar ett reserva vin som absolut är värt att prova.

Bodegan köptes av el Conde de Carralt (hertigen av Carralt) i början av 60-talet.  Han valde att ta det lugnt med lanseringen av de vin som kom att bära hans namn. Den gamla bodegan Cavas Carbo, lät dröja ända till 1964 innan hertigen lanserade ett vin med sitt eget namn. Tjugo år senare valde han att sälja bodegan till den stora och mycket kända Freixenet kedjan.

     
 
  Det röda reservavin vi valt att prova visade ett härligt körsbärsrött vin med en frisk och aptitretande frukt och bär doft. Vinet visade sig ha en kraftig smak i munnen och en härlig eftersmak som  visade fina taniner och ett tydligt inslag av frukt och bär. Vinet är framställt av 85% tempranillo druvor och 15% Cabernet Sauvignon.

Vår bedömning var att vinet växer från själva drickandet tills dess att den mogna och goda eftersmaken sakta försvinner.

Läs mer om Conde de Caralt på www.condedecaralt.com  Vinet säljs inte på Systembolaget eller på Vinmonopolet. Passa på att prova det under semestern på Gran Canaria.

 

.....MER ARTIKLER....
 

Garbos Show Gran Canaria

Skandinaviska Klubben Las Palmas

Leilighet San Agustin Gran Canaria

 
   

Artikler | Hjem | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com