Islas Helicopters Gran Canaria

 


 
 

FUENTESPINA
Crianza 2006
 

Ett härligt vin som kommer från området Ribera del Duero i norra Spanien. Runt floden Duero har mer än 200 bodegor etablerat sig för att dra nytta av det fördelaktiga klimat och jordens fina förutsättningar för att odla vin.

Det var framför allt några prestigefulla bodegor som valde att lägga sin produktion till området som lade grunden för framgångarna som Ribera del Duero skördat på de senaste tio åren. Den mest kända bodegan är givetvis Vega Sicilia.

 
 

I Ribera del Duero är det framför allt druvan Tempranillo som skapar vinet. Faktum är att vinerna från området måste innehålla minst 75% Tempranillo druvor. Skall de blandas med andra druvor   måste de innehålla minimum 95% av druvsorterna Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec. De sista 5% skall så bestå av druvorna Garnacha och Albillo.

Ribera fick sin egen D.O (denominacion de origen) den 21 juli 1982 efter att ha jobbat med ett provisoriskt D.O sedan 1980. Reglerna för området är, som i alla D.O. strikta och tillåter bland annat en maximal odling av 7.000kg druvor per hektar.

Området kännetecknas av hårda vintrar med temperaturer ner mot -20 grader. Varma somrar med temperaturer upp mot 40 grader. Lite regn – ca.450 mm per år – och mycket sol. Området har statistiskt sett 2.400 timmar sol om året.
 
  Intresserad av vin?

Besök
”El Gabinete Gastronomico” på Calle Torres 18 i Las Palmas. Här finner du ett oerhört intressant utbud av spanska viner. Sr. Octavio, som är vinexpert, hjälper dig gärna till rätta. Butiken ligger i området kring Triana gatan.Kontakta annars ”Bodega Tres Corazones” där Enrique erbjuder ett stort urval av spanska viner från de mest varierande områden. Bodegan finner ni högst upp i köpcentret i San Agustin.

Crianza, Reserva eller Gran Reserva?
De spanska vinerna delas vanligtvis in i tre olika kategorier beroende på vilken tid som använts för att de skall mogna. Desto högre kvalitet på druvorna, desto längre kan de lagras och ju längre lagring desto dyrare vin. I stort sett är det de röda vinerna som lagras längst.

De flesta viner lagras i träfat, där träets porer tillåter syret att mycket långsamt komma i kontakt med vinet. Därefter tappas vinet på flaskor och får ”vila”. Det är emellertid helt felaktigt att tro att ju äldre vin desto bättre. Vinet är ”levande” och kan lätt ”dö” om det lagras felaktigt eller för länge.

Beroende på träfatens ursprung och ålder sätter man också en viss smak på vinet. Vanligtvis används fat gjorda av ek. Antingen fransk eller amerikansk.

CRIANZA
Ett crianza vin är åtminstone två år gammalt då det släpps ut till försäljning. Av dessa två år skall vinet ha lagrats minst sex månader på träfat och resten av tiden på flaska.

RESERVA
Reservavinet behöver inte vara äldre än crianzan, men av de två åren som vinet lagrats skall det åtminstone ha legat på träfat i ett år.
Vanligtvis är reservavinet lite dyrare än crianzan.

GRAN RESERVA
Detta anses vara det finaste av vinerna. Vinet skall ha åldrats åtminstone två år på träfat och två år på flaska. De spanska bodegorna (vinhusen) rekommenderar att crianzaviner har mellan 16-18 grader när man dricker det. Reserva och Gran Reserva viner kan vara en eller ett par grader varmare.

Spanska viner bör aldrig drickas varmare än 20 grader.

 
 
Crianza vinerna har alla minst 12 månader på fat och släpps till försäljning efter den 1 oktober andra året efter skörd. Reservavinerna  har 36 månaders lagring, varav minst 12 månader på fat. Släpps efter 1 oktober, tredje året efter skörd. Gran Reservavinerna från Ribera del Duero har 60 månaders lagring, varav minst 24 månader på fat. De släpps till försäljning efter 1 oktober, femte året efter skörd.

Bodegan Fuentespina följer de ovan nämnda reglerna. Här har vi ett vin som är framtaget med 100% Tempranillo. Vinet lagras på fat av fransk, amerikansk eller ek från Caucasus. Bodegan skapades 1980 och har idag odlingar på ca. 380 hektar mark. Idag är bodegan en av de ledande försäljningsmässigt. Själva hävdar de att det beror på en mycket bra relation pris-kvalitet, vilket vi är överens om efter att ha provat vinet.

Fuentespina överaskade oss positivt. Med en intensiv mörk rödfärg i glaset till härliga fruktiga och bäriga förnimmelser i doften. Vi känner körsbär, syrlig, frisk frukt och hallon.
Vinet har en fräsch, balanserad smak med tydligt framstående taniner. Ett behagligt vin som ger en frisk och behaglig upplevelse i munnen och som inte avtar i sin eftersmak. Den 14%-iga alkoholhalten känns överhuvudtaget inte, utan försvinner i den behagliga helheten som vinet ger.


Bodegan uppmanar till servering vid 18 grader och att man gärna skall dekantera vinet en stund innan det skall drickas.

 

 
.....MER ARTIKLER....
 

Garbos Show Gran Canaria

Skandinaviska Klubben Las Palmas

Leilighet San Agustin Gran Canaria

 
   

Artikler | Hjem | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com