RODA 1

 

Roda 1 produceras av Bodegas Roda, Rioja, Spanien.
Vinet innehåller 100% tempranillo.
Prisindikation: 30 euros.

 

Intresserad av vin?


Besök
”El Gabinete Gastronomico” på Calle Torres 18 i Las Palmas. Här finner du ett oerhört intressant utbud av spanska viner. Sr. Octavio, som är vinexpert, hjälper dig gärna till rätta. Butiken ligger i området kring Triana gatan.

Kontakta annars
”Bodega Tres Corazones” där Enrique erbjuder ett stort urval av spanska viner från de mest varierande områden. Bodegan finner ni högst upp i köpcentret i San Agustin.

Crianza, Reserva eller Gran Reserva?
De spanska vinerna delas vanligtvis in i tre olika kategorier beroende på vilken tid som använts för att de skall mogna. Desto högre kvalitet på druvorna, desto längre kan de lagras och ju längre lagring desto dyrare vin. I stort sett är det de röda vinerna som lagras längst.

De flesta viner lagras i träfat, där träets porer tillåter syret att mycket långsamt komma i kontakt med vinet. Därefter tappas vinet på flaskor och får ”vila”. Det är emellertid helt felaktigt att tro att ju äldre vin desto bättre. Vinet är ”levande” och kan lätt ”dö” om det lagras felaktigt eller för länge.

Beroende på träfatens ursprung och ålder sätter man också en viss smak på vinet. Vanligtvis används fat gjorda av ek. Antingen fransk eller amerikansk.

CRIANZA
Ett crianza vin är åtminstone två år gammalt då det släpps ut till försäljning. Av dessa två år skall vinet ha lagrats minst sex månader på träfat och resten av tiden på flaska.

RESERVA
Reservavinet behöver inte vara äldre än crianzan, men av de två åren som vinet lagrats skall det åtminstone ha legat på träfat i ett år.
Vanligtvis är reservavinet lite dyrare än crianzan.

GRAN RESERVA
Detta anses vara det finaste av vinerna. Vinet skall ha åldrats åtminstone två år på träfat och två år på flaska.

De spanska bodegorna (vinhusen) rekommenderar att crianzaviner har mellan 16-18 grader när man dricker det. Reserva och Gran Reserva viner kan vara en eller ett par grader varmare.

Spanska viner bör aldrig drickas varmare än 20 grader.

     

 

 
 

Söker du ett gott vin till ett speciellt tillfälle? Eller är det bara så att du älskar goda viner? Då måste du nästan prova en flaska  Roda1, från Riojadistriktet i norra Spanien.

Ett Rioja som i detta fall tillhör den senare generationens vinframställning där de stora och gamla ekfaten bytts mot mindre fat. Dessutom finner vi mer färg och frukt i dessa vinerna.

Bodegan, eller vinhuset Roda, skapades i slutet på 1980 talet, men kom först att presenteras till kunderna 1992. Väldigt snabbt fick bodegan ett gott rykte kring sig, inte minst för sina nya innovationer när det gällde vinframställningen i Rioja.

 
 
Roda Riojavin
 

 

 

Den gamla Riojanska vinframställningen hade fram till 90-talet på många sätt stagnerat. Få nyheter presenterades och vinproduktionen flöt på i samma gamla vanor som under de senaste årtiondena.

Under 90-talet ökades emellertid produktionen i området samtidigt som man utsattes för stark konkurrens från närliggande vinområden i Spanien. Framför allt var det området Ribera del Duero som avancerade snabbt på såväl den inhemska som på den internationella marknaden.

Hos Roda har alla nödvändigheter sammanträffat; ägare utan brådska, och som samtidigt ville producera det bästa tänkbara vinet. En dyrbar och svåråtkommen samling av gamla, men välskötta vinstockar. Dessutom användandet av de bästa ekfaten som marknaden kunde erbjuda. Krydda så till slut med en enastående respekt för kvalitetstraditionen.
   

Roda är ett vin som absolut tål att provas av de mest kräsna kritiker och de mest insatta ”vinförståsigpåarna”.  Dessutom klarar Roda att framställa kvalitetsvin år efter år, utan större beroende av skördarna de olika åren.

Roda kan absolut drickas nu, men vinet klarar lagring bra och blir bättre och bättre under 8-10 år fram i tiden.

Roda kan varmt rekommenderas till lagrade ostar, kött och vilt. Servera vinet vid 16-18 grader och dekantera eller lufta  det gärna under ca. 30 minuter.