GRANBAZAN – etiqueta Ambar

 

SOMMARENS VIN

Druvor:  Albariño
Prisantydning: ca. 10 euros
Bodega/producent: Bodegas Agro de Bazan S.A.


Vad kan väl passa bättre till detta sommarnummer än att presentera ett verkligt sommarvin. Ett vin som passar utmärkt att dricka som en uppfriskande dryck i solen och värmen. Eller att med fördel dricka till vit fisk och skaldjur.

 
 

Intresserad av vin?


Besök
”El Gabinete Gastronomico” på Calle Torres 18 i Las Palmas. Här finner du ett oerhört intressant utbud av spanska viner. Sr. Octavio, som är vinexpert, hjälper dig gärna till rätta. Butiken ligger i området kring Triana gatan.

Kontakta annars
”Bodega Tres Corazones” där Enrique erbjuder ett stort urval av spanska viner från de mest varierande områden. Bodegan finner ni högst upp i köpcentret i San Agustin.

Crianza, Reserva eller Gran Reserva?
De spanska vinerna delas vanligtvis in i tre olika kategorier beroende på vilken tid som använts för att de skall mogna. Desto högre kvalitet på druvorna, desto längre kan de lagras och ju längre lagring desto dyrare vin. I stort sett är det de röda vinerna som lagras längst.

De flesta viner lagras i träfat, där träets porer tillåter syret att mycket långsamt komma i kontakt med vinet. Därefter tappas vinet på flaskor och får ”vila”. Det är emellertid helt felaktigt att tro att ju äldre vin desto bättre. Vinet är ”levande” och kan lätt ”dö” om det lagras felaktigt eller för länge.

Beroende på träfatens ursprung och ålder sätter man också en viss smak på vinet. Vanligtvis används fat gjorda av ek. Antingen fransk eller amerikansk.

CRIANZA
Ett crianza vin är åtminstone två år gammalt då det släpps ut till försäljning. Av dessa två år skall vinet ha lagrats minst sex månader på träfat och resten av tiden på flaska.

RESERVA
Reservavinet behöver inte vara äldre än crianzan, men av de två åren som vinet lagrats skall det åtminstone ha legat på träfat i ett år.
Vanligtvis är reservavinet lite dyrare än crianzan.

GRAN RESERVA
Detta anses vara det finaste av vinerna. Vinet skall ha åldrats åtminstone två år på träfat och två år på flaska.

De spanska bodegorna (vinhusen) rekommenderar att crianzaviner har mellan 16-18 grader när man dricker det. Reserva och Gran Reserva viner kan vara en eller ett par grader varmare.

Spanska viner bör aldrig drickas varmare än 20 grader.

     
 
Granbazan Ambar
Vi har valt ett vin från Spaniens nordvästligaste stat, Galicien. Området i södra Galicien kallas för ”Rias Baixas” och här odlas det mängder av den oerhört fräscha ”albarino”-druvan. Druvan är liten och väldigt söt, och har ett ovanligt hårt skal, vilket gör den resistent mot det fuktiga och ofta bistra klimat som råder i området. Skalet ger också druvan en syrlighet som är med på att ge vinet sin fruktiga och friska smak.
     

 

Gran Bazan finns i flera olika utgåvor. Bodegan bildades för ca. 25 år sedan med syftet att lansera ett välgjort och kvalitativt bra vin. Tidigare fanns det egenligen ingen ”seriös” vinframställning i området. Det handlade mest om de små gårdarna som var och en gjorde sina mer eller mindre lyckade viner.

Nästan 90% av de druvor som odlas i Rias Baixas är Albarino. Desa används ofta som blanddruvor till andra vita viner, men endast viner som innehåller 100% albarino får kalla sig Albarinovin.

Färgen är trevligt gyllengul. Aromen är så full av frukt att kopplingen till sommar och sol är ofrånkomlig. Annanas, päron, äpplen och banan blandas med doften av ängsblommor och – igen – sommar.

Smaken är utsökt. Frisk, fräsch och balanserad hänger den länge kvar i gommen. Det smakar helt enkelt mer!!!