Palomero  
 
MÅNADENS VIN

PALOMERO – nuevo era, Crianza 2005
Druvor:  100% tempranillo
Prisantydning: ca. 13 euros
Bodega/producent: Bodegas Uvaguilera, Ribera del Duero.
Denna månad provar vi ett vin från Ribera del Duero distriktet. Bodegan Uvaguilera ligger vid foten av Monte de la Aguilera – Aguilera berget – i provinsen Burgos.Ribera del Duero har som område rönt mycket stora framgångar bland de spanska vinerna. Genom att modernisera framställningen av vin, bland annat genom att använda ekfaten endast något år och på så
 

Intresserad av vin?


Besök
”El Gabinete Gastronomico” på Calle Torres 18 i Las Palmas. Här finner du ett oerhört intressant utbud av spanska viner. Sr. Octavio, som är vinexpert, hjälper dig gärna till rätta. Butiken ligger i området kring Triana gatan.

Kontakta annars
”Bodega Tres Corazones” där Enrique erbjuder ett stort urval av spanska viner från de mest varierande områden. Bodegan finner ni högst upp i köpcentret i San Agustin.

Crianza, Reserva eller Gran Reserva?
De spanska vinerna delas vanligtvis in i tre olika kategorier beroende på vilken tid som använts för att de skall mogna. Desto högre kvalitet på druvorna, desto längre kan de lagras och ju längre lagring desto dyrare vin. I stort sett är det de röda vinerna som lagras längst.

De flesta viner lagras i träfat, där träets porer tillåter syret att mycket långsamt komma i kontakt med vinet. Därefter tappas vinet på flaskor och får ”vila”. Det är emellertid helt felaktigt att tro att ju äldre vin desto bättre. Vinet är ”levande” och kan lätt ”dö” om det lagras felaktigt eller för länge.

Beroende på träfatens ursprung och ålder sätter man också en viss smak på vinet. Vanligtvis används fat gjorda av ek. Antingen fransk eller amerikansk.

CRIANZA
Ett crianza vin är åtminstone två år gammalt då det släpps ut till försäljning. Av dessa två år skall vinet ha lagrats minst sex månader på träfat och resten av tiden på flaska.

RESERVA
Reservavinet behöver inte vara äldre än crianzan, men av de två åren som vinet lagrats skall det åtminstone ha legat på träfat i ett år.
Vanligtvis är reservavinet lite dyrare än crianzan.

GRAN RESERVA
Detta anses vara det finaste av vinerna. Vinet skall ha åldrats åtminstone två år på träfat och två år på flaska.

De spanska bodegorna (vinhusen) rekommenderar att crianzaviner har mellan 16-18 grader när man dricker det. Reserva och Gran Reserva viner kan vara en eller ett par grader varmare.

Spanska viner bör aldrig drickas varmare än 20 grader.

     

sätt få en starkare smaksättning av vinet, bröt Ribera del Duero vinerna igenom och tog stora marknadsandelar från det rivaliserande distriktet Rioja. Ja, till den grad att man även inom Rioja distriktet på många håll tog efter och uppdaterade sina gamla traditioner.

Bodegan är bara ett tjugotal år gammal och framställer begränsade volymer med vin. Kapaciteten på bodegan är ca. 100.000 liter vin. De vinstockar som används är minst 70 år gamla och producerar blygsamma 3.000kg druvor per hektar.

Som så ofta med vinerna från Ribera del Duero så är färgen nästan ogenomträngligt röd. Doften bär en klar om än tunn prägel av svarta vinbär, hallon och andra bär och frukter.


I munnen förvånas man av den mycket tydliga strävheten som nästan känns brännande på tungan. Strävheten hänger kvar i gommen under lång tid. Samtidigt försvinner själva vinsmaken i och med att vinet sväljs. Vi uppfattade inslag av bark och kryddor i vinet, som vi uppfattade som ”knustrande” torrt!

Försökspanelen var starkt delad i sin uppfattning om vinet, där en del lovordade smaken, medan andra tyckte att sträv/torrheten blev för dominant. Ett svårt vin att matkategorisera. Vi anser nog att vinet står sig bäst för sig självt.