Viña Salceda  
 
MÅNADENS VIN

Viña Salceda – rött vin
Druvor: Tempranillo 85%, Mazuelo och Graciano 15%
Prisantydning: ca.11 euros
Bodega/producent: Bodegas Viña Salceda

Familjen Rivas tillsammans med vänner och vinkännare bestämde sig för att starta produktionen av ett kvalitetsvin. Året var 1969 och platsen Elciego, vid floden Ebro i området Rioja Alavesa.


Året därefter, 1970, skördades de första druvorna till det som skulle komma att bli en erkänd klassiker från Rioja området – Viña Salceda.

Bodegan förfogar över mer än 40 hektar egna odlingar och kontrollerar sedan ytterligare 100 hektar, vilket behövs för att producera den mängd som marknaden önskar.

Den lilla tillsatsen av Mazuelo och Graciano druvorna gör vinet lite annorlunda än de mest typiska Riojavinerna.
Dessutom är detta crianzavin lagrat hela 15 månader på fat av amerikansk eller fransk ek.

Färgen är vackert mörkt röd. Den långa ekfatslagringen ger lite tegelröda toner i vinglasets kant. Samtidigt noterar vi lagringen i doften. En doft som annars är är mild och behaglig med tydliga inslag av en fräsch bär arom.
   

Intresserad av vin?

Besök
”El Gabinete Gastronomico” på Calle Torres 18 i Las Palmas. Här finner du ett oerhört intressant utbud av spanska viner. Sr. Octavio, som är vinexpert, hjälper dig gärna till rätta. Butiken ligger i området kring Triana gatan.

Kontakta annars
”Bodega Tres Corazones” där Enrique erbjuder ett stort urval av spanska viner från de mest varierande områden. Bodegan finner ni högst upp i köpcentret i San Agustin.

Crianza, Reserva eller Gran Reserva?
De spanska vinerna delas vanligtvis in i tre olika kategorier beroende på vilken tid som använts för att de skall mogna. Desto högre kvalitet på druvorna, desto längre kan de lagras och ju längre lagring desto dyrare vin. I stort sett är det de röda vinerna som lagras längst.

De flesta viner lagras i träfat, där träets porer tillåter syret att mycket långsamt komma i kontakt med vinet. Därefter tappas vinet på flaskor och får ”vila”. Det är emellertid helt felaktigt att tro att ju äldre vin desto bättre. Vinet är ”levande” och kan lätt ”dö” om det lagras felaktigt eller för länge.

Beroende på träfatens ursprung och ålder sätter man också en viss smak på vinet. Vanligtvis används fat gjorda av ek. Antingen fransk eller amerikansk.

CRIANZA
Ett crianza vin är åtminstone två år gammalt då det släpps ut till försäljning. Av dessa två år skall vinet ha lagrats minst sex månader på träfat och resten av tiden på flaska.

RESERVA
Reservavinet behöver inte vara äldre än crianzan, men av de två åren som vinet lagrats skall det åtminstone ha legat på träfat i ett år.
Vanligtvis är reservavinet lite dyrare än crianzan.

GRAN RESERVA
Detta anses vara det finaste av vinerna. Vinet skall ha åldrats åtminstone två år på träfat och två år på flaska.

De spanska bodegorna (vinhusen) rekommenderar att crianzaviner har mellan 16-18 grader när man dricker det. Reserva och Gran Reserva viner kan vara en eller ett par grader varmare.

Spanska viner bör aldrig drickas varmare än 20 grader.

     
Vinet skall drickas nu då det står på topp. Denna crianza kommer inte att vinna någonting på ytterligare lagring. Viña Salceda är ett diskret och mycket välbalanserat vin som ger en behaglig sensation i gom och i eftersmak. Smaken ger oss tydliga inslag av bär och den bär också präg av ekfatslagringen. Arom och smak går verkligen hand i hand när det gäller Viña Salceda.

Ett verkligt gott vin att bara dricka. Eller prova det till lättare kötträtter. Det negativa med vinet är priset. Vi fick betala 11,45 euros för vår flaska, vilket är betydligt mer än för många andra, bra crianzaviner.