Arnegui Crianza 2007  
 

MÅNADENS VIN

Arnegui Crianza 2007
Druvor: Tempranillo och Garnacha
Prisantydning: ca. 10 euros
Bodega/producent: Prado del Rey, Rioja

Redan vid första intrycket överraskar Arnegui med sin intensiva och vackra rödfärg. Färgen för tankarna till körsbär, med inslag av en del violetta drag. Doften kännetecknas av vanilj samt frukt och bär.

Vinet är balanserat och taninerna känns nästan sötaktiga. Vinet har en fin balans mellan frukt, bär och smaken av ekfat. Vinet har lagrats i fat av amerikansk ek under 12 månader.

 
 

Intresserad av vin?


Besök
”El Gabinete Gastronomico” på Calle Torres 18 i Las Palmas. Här finner du ett oerhört intressant utbud av spanska viner. Sr. Octavio, som är vinexpert, hjälper dig gärna till rätta. Butiken ligger i området kring Triana gatan.

Kontakta annars
”Bodega Tres Corazones” där Enrique erbjuder ett stort urval av spanska viner från de mest varierande områden. Bodegan finner ni högst upp i köpcentret i San Agustin.

Crianza, Reserva eller Gran Reserva?
De spanska vinerna delas vanligtvis in i tre olika kategorier beroende på vilken tid som använts för att de skall mogna. Desto högre kvalitet på druvorna, desto längre kan de lagras och ju längre lagring desto dyrare vin. I stort sett är det de röda vinerna som lagras längst.

De flesta viner lagras i träfat, där träets porer tillåter syret att mycket långsamt komma i kontakt med vinet. Därefter tappas vinet på flaskor och får ”vila”. Det är emellertid helt felaktigt att tro att ju äldre vin desto bättre. Vinet är ”levande” och kan lätt ”dö” om det lagras felaktigt eller för länge.

Beroende på träfatens ursprung och ålder sätter man också en viss smak på vinet. Vanligtvis används fat gjorda av ek. Antingen fransk eller amerikansk.

CRIANZA
Ett crianza vin är åtminstone två år gammalt då det släpps ut till försäljning. Av dessa två år skall vinet ha lagrats minst sex månader på träfat och resten av tiden på flaska.

RESERVA
Reservavinet behöver inte vara äldre än crianzan, men av de två åren som vinet lagrats skall det åtminstone ha legat på träfat i ett år.
Vanligtvis är reservavinet lite dyrare än crianzan.

GRAN RESERVA
Detta anses vara det finaste av vinerna. Vinet skall ha åldrats åtminstone två år på träfat och två år på flaska.

De spanska bodegorna (vinhusen) rekommenderar att crianzaviner har mellan 16-18 grader när man dricker det. Reserva och Gran Reserva viner kan vara en eller ett par grader varmare.

Spanska viner bör aldrig drickas varmare än 20 grader.

     
 
Arnegui Crianza 2007

Bodega
Bodegan Pagos del Rey ligger i området Rioja Alta, bara ett stenkast från Rioja Alavesa. Området är vida känt för sina fantastiska förutsättningar för bra vinodlingar och här odlas med stor framgång de riktigt ”stora” druvorna inom spansk vinproduktion; Tempranillo, Graciano, Mazuelo och den vita druvan Viura.
     

Men egenligen härstammar ägandet av Pagos del Rey bodegan från ett annat vindistrikt i Spanien. Nämligen Valdepenas. Det var här Felix Solis bodegorna utvecklades redan på 1950-talet. Ägarna menade dock att en närvaro i det främsta vindistriktet i Spanien, Rioja, var nödvändigt och därför etablerade man sig även här.


Richard Bondesson testar vin för Dag & Natt:

Till att börja med så var det intressant att läsa på flaskans etikett att det var ett fruktigt vin gjort på Tempranillo druvor och att det skulle kunna passa till bland annat pasta. Det förvånade oss lite var att man rekommenderade en serveringstemperatur på 14-16 grader. Lite ovanligt med så låg temperatur. Vi nöjde oss med 18 grader och jag tror inte det skall drickas kallare

Ja, hur smakade det då? För att det skulle bli riktigt bra så tog vi fram våra Tempranilloglas från Riedel som är ett litet ovanligt vinglas med en nästan tulpanlikt kupa med en liten öppning.

Första klunken och så känner man en pepprig smak på tungans framkant och tror att sedan kommer teninerna och strävheten längre bak i munnen. Men inte blev det så utan här kom en god aromatisk intensitet vilket gjorde att vi alla sa “Mmm, det här var gott!” Men inte kallare än 18 grader, vi tyckte nog att smaken kom fram bättre alltefter temperaturen steg.

Vi sammanfattade det så att vinet har karaktär av röda frukter, lite choklad, lakris och mineral. Mycket rund i smaken utan kanter och vi gillade den första peppriga förnimmelsen som sedan gick över i en stor fräschhet som gav en väldigt fruktbärande eftersmak.
Vi tror också vinet passar bra till ost.

Synd att vi inte har fler flaskor men vi kommer med säkerhet att fråga i bodegan när det ges tillfälle. Av alla sorter som som vi provade i februari, under vår vistelse på Gran Canaria,  så är detta vin bland de bästa som vi provade!

Jag googlade lite på internet för att söka något prisuppgift och fann att det inte var särskilt dyrt , förmodligen i grossist led, men med tanke på att slutpriset till kund blir 10-12 Euro så är det ett mycket prisvärt vin som vi alla tre bara kan rekommendera. Vi skall definitivt prova det igen.