Det er ofte stor forvirring rundt novemberkaktus og julekaktus. Hva er egentlig hva?

Disse kaktusene heter Schlumbergera på latin og kommer fra Brasil der de vokser i trær eller direkte i fjellsiden. De har ofte god tilgang på fuktighet, men vannet de får renner fort av slik at de aldri har røttene i vann. De vokser sammen Bromelia og orkideér i opptil 900–1500 meters høyde. Novemberkatus består av

en rekke kryssninger i mange fine farger i hvite, gule, rosa og røde nyanser. De kommer fra arten Schlumbergera truncata. De har ledd med tagger/tenner på kantene. De selges ofte over en lang periode fra oktober til desember. Blomstringen kan styres av lys og temperatur slik at det vil være planter som kan selges lenge. Naturlig vil de som oftes blomstre i november. De selges ofte under navnene høstkaktus, oktoberkaktus, novemberkaktus, adventskaktus og julekaktus, det korrekte navnet er novemberkaktus.

Julekaktus eller novemberkaktus?
Julekaktus en krysning mellom to arter (S. trunctata og S. russelliana) som ble gjort rundt 1852. Den heter Schlumbergera x buckleyi på latin. Den har også ledd, men har avrundet og bølgete kanter og IKKE tagger. Ekte julekaktus selges ikke lenger da de blir for brede, vokser litt saktere og har en overhengende vekst, noe som gjør at de tar for stor plass i gartneriene. Så vil du ha denne må du få en stikling eller plante av noen som har den. Julekaktus er kun i fargene sjokkrosa og rødrosa. Julekaktus har vært dyrket i Norge over hundreår og vandrer gjerne fra hus til hus som gave og stiklinger. Her på Gran Canaria får man også kjøpt planten som fyller hagesentre og butikker i adventstiden.