Uno Sand
Uno Sand
er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag & Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.sePå Kanarieöarna växer många arter av släktet Echium tillhörande familjen Strävbladiga växter (Boraginaceae). I Norden representeras släktet Echium av blåeld, vanlig på Öland o Gotland och familjetillhöriga arter är t.ex. vallört och förgätmigej.

Det finns ett 20-tal snokörts-arter på Kanarieöarna. De är vanligen robusta, månggreniga buskar på upp till två meter och blommorna är blå eller vita med vinrött eller violett inslag i blomgapet. Blomningen sker mest om våren och försommaren. Här några exempel:

Echium decaisnei
En snokört som har tillägnats en fransk professor; botaniker och hortonom vid botaniska trädgården i Paris under 1800-talet. Denna snokört är den vanligaste här och växer vild på torrmarker i bergen men även är vanlig som planterad i parkerna på Kanarieöarna och kan finnas till försäljning lite varstans i Europa och Australien.

Echium wildpretii
Jättesnokört är en flerårig ståtlig pelare med tusentals blommor. Den finns vild endast på Teneriffa och kallas där Teneriffas stolthet. Det lär finnas ett fåtal även på Palma. Fröna gror väldigt dåligt. Plantan tillväxer under en längre tid, blommar, sätter frukt och dör.

Echium plantagineum
Blå snokört .Minstingen bland snokörterna är en liten tvådecimeters ört med klarblå blommor, som blommar hela sommaren. Den växer gärna på skräpmark o vägkanter i torra lägen. Den vackra lilla örten kan t.o.m. bli ett ogräs om den trivs väldigt bra. Echium betyder orm och kommer av att fröet liknar ett ormhuvud.