Uno Sand
er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag & Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.se
Uno Sand
Laurus nobilis är ett åretruntgrönt ståtligt träd, som fortfarande växer vilt i medelhavsområdet.


Bladen är läderartade, styva, glansiga och de 4-taliga gulgröna blommorna är enkönade och svagt doftande. De mogna bären är lilasvarta och mycket omtyckta av fåglar.

Lager har sedan årtusenden uppskattats som dekoration och krydda..

Nobilis betyder ädel och Linné, som är auktor=namnsättare, syftade på den krans av lagerblad, som förärats segrare och sedan antiken varit symbol för seger över studierna vid universitetens doktorspromoveringar.

På Österlandets blomsterspråk betyder lagerbär: ”Din kärlek har segrat!”

Som krydda är väl torkat lagerblad obligatoriskt till kalops och andra köttgrytor samt i många ättiksinläggningar. Lagerträd har uppskattats för figurklippning, vilket kan ses i en del slottsträdgårdar; ofta är de då planterade i krukor, som kan övervintra i orangerier på grund av att lager är lite frostkänslig.


Skaparen av Las Palmas botaniska trädgård i Tafira Alta; vår svenske Sventenius ligger begravd i sin trädgård just i en sval lagerlund.