Uno Sand
er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag & Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.se
Uno Sand

Protea är ett släkte inom familjen Proteaceae med 115 arter. När du vill uppvakta någon o riktigt slå på stort, då köper du en eller flera.

(Protea cynaroides) = som en kronärtskocka. Och likheterna finns. Kungsprotea är en max 2-metersbuske med läderartade, hårda blad. Den har stora, varaktiga blomhuvuden omgivna av högblad i en kaskad av olika färger i gult, orange, rött, rosa, lila o vitt i olika nyanser med en häpnadsväckande variation.

Blommorna kan bli 30 cm i diameter och de kan stå två månader som snittblomma i vas vid god skötsel. Busken blir ca 15 år. Kungsprotean är endemisk för Sydafrika och landets nationalblomma. Den förekommer vild på torrängarna i Kapprovinsen men odlas där o lite varstans i lämpliga miljöer, bl.a. på Kanarieöarna. Pollineras av solfåglar och stora skalbaggar, som älskar dess sockerrika nektar. För frösättning är den beroende av naturliga bränder eftersom fröet måste upphettas för att gro.


(Leucospermum cordifolium) är en annan något mindre buske ur samma familj. Den gör verkligen skäl för sitt namn. Varje kloböjd nål representerar den enda pistillen från en blomma, så egentligen är nåldynan en samling blommor i ett decimeterstort blomhuvud. Färgerna är gula, vita eller rosa. Bladen sitter i en spiralarrangerad struktur och är läderartade.

Nåldynan växer vild i en begränsad del av Sydafrika. Den älskar sol och är mycket tork- och frosttålig. Jätteflamman som den även kallas är rödlistad där, dvs. näst intill fridlyst, mycket på grund av plockning.