Uno Sand
er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag & Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.se
Uno Sand
Två vackra mexikanska buskar med snarlika namn
-Ruellia simplex

mexikansk petunia eller mexikansk blåklocka.

Bladen är ungefär 1 dm, mörkgröna och långsträckta. Blommorna är blå, trumpetlika med en grund 5-talig klocka. De sitter ensamma eller i samlingar.

Ruellian har hög tolerans på växtmiljön. Torrt eller fuktigt, ljust eller skugga spelar ingen roll. Den har därför blivit en populär rabattväxt och förekommer ofta planterad här på öarna. När dess frön emellertid har hög grobarhet och sprätts iväg åt alla håll kan busken i vissa kulturer bli oönskad

- dock inte av kolibris, fjärilar o bin eftersom blommorna är rika på nektar.
  -Russelia equisetiformes =(liknar fräken)

korallblomma eller fontänblomma tillhörande lejongapsfamiljen har många, långa, ljusgröna grenar med få små blad.

Den har ett graciöst, fontänliknande växtsätt, grenarna dignar av knallröda, smala trumpetliknande blommor och Russelian blommar hela året med blommor som varar länge. Som krukväxt är den ganska oprövad, men den förökas lätt med sticklingar och passar alldeles utmärkt i amplar. Man förstår lätt att denna buske har blivit mycket omtyckt; inte bara av kolibris, fjärilar och bin. Alexander Russel; en brittisk 1700-talsläkare, är den som fått ge den vackra korallblomman dess latinska namn. Konstruera ett eget sexualsystem, som dock inte höll måttet.