Uno Sand Uno Sand
er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag & Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.se
- Pyrostegia venusta
I familjen Bignoniaceae (katalpaväxter) är en vedartad kraftfull lian. När Du färdas upp i bergen genom de pittoreska kanariska byarna signalerar den sin plats genom de intensivt orangefärgade blommorna, som visar sig hela året med vissa individuella viloperioder.

Flamrankan klättrar över murar, stenar o staket, blir 10-tals meter lång och grenar sig oupphörligt. Därmed bildar den täta mattor. Bladen är vintergröna, ganska suckulenta och är 3-delade liksom klänget. De doftlösa ca 6 cm långa trumpetlika, orangeröda blommorna kommer i bladvecken och med sina utskjutande ståndare bildar de stora knippen.

De kallas på engelska för Chinese Cracker Flower eftersom de liknar kinesiska smällare.

Pyrostegia hör hemma i södra Brasilien, norra Argentina och Bolivia och fördes till Kew Garden i London i början av 1800-talet av amiralen lord Beresford och finns nu över hela den tropiska världen. Flamrankan vill gärna ha full sol och tål både saltstänk o torka. Eftersom den dessutom inte är så kinkig på jordkvalité och surhetsgrad, kan den – hur otroligt det än kan låta – av somliga uppfattas som ett ogräs. Främst är trots allt den snabbväxande flamrankan en uppskattad prydnadsväxt, men den lär som många andra växter ha en medicinsk potential som antioxidant.