TILO Treet
 
Ocotea Foetens Ved den vakre fjellbyen Moya som du kan lese om på "moya" finner du naturreservatet "Reserva Natural Especial de Los Tilos". En tett og grønn skog full av eventyraktige trær, som kalles for Tilos. Detter er laubærtrær som tidligere vokste på store deler av Gran Canarias nordside. Nå gjenstår kun en konsentrasjon av denne spesielle arten i naturreservatet i Moya. Her er vakkert for øyet og vakkert å vandre….
 

Slekten tilhører laurbærfamilien, Lauraceae. Denne familien omfatter ca. 2000 arter fordelt på 54 planteslekter.

Arter i laurbærfamilien inneholder ofte eteriske oljer.

Fra denne familien får vi krydder som kanel, laubær og kamfer.

Den eteriske oljen kan gi ubehagelig lukt i skogen, spesielt når den er nyfeldt (derav navnet foetens, som betyr felling på latin). På engelsk også kalt "Stinkwood".

Til eller Tilo er et treverk som sjelden blir brukt til dekorasjon. Det er derimot et eviggrønt tre som kan bli så høyt som 30-40 meter, og som komfortablet vokser i vei med en mengde stokker og forgreninger ut fra sin base. Barken er grov, uregelmessig og mørk i fargen, de unge grenene er kantete med glatt bark, noen ganger rødlig i områder av nyere vekst. Veden er mørk og vanskelig å få å brenne.

Blandene er ca. 9-12 cm lange og 3-5 cm brede, avlange og lansettformede. I voksne planter er blandene læraktige i teksturen, glanset på begge sider og mørkere grønt på den øvere flaten.

Blomstene er tvekjønnet med innslag av en grønn- og blek gulfarge som gir en svak duft. Den dominerende blomstringen er fra juni til august.

Frukten er et bær, hard og kjøttfull på ca. 3 cm. Dens nedre halvdel er dekket av en kuppel, noe som gir den et utseende som ligner på en eikenøtt. Frukten har ett enkelt frø innpakket i et hardt skall. Når frukten modnes og faller, skilles den fra kuppelen. For å spire trengs det naturlig nok lys og fuktighet.

Til (ocotea foetens) er endemisk for Madeira, Azorene og Kanariøyene (bortsett fra på Lanzarote og Fuerteventura), der laurbærskog naturlig trives, vanligvis på mellom 400 og 1400 meters høyde. I naturreservatet "Reserva Natural Especial de Los Tilos" i Moya kan du se denne sjeldne arten.