Uno Sand
Uno Sand er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag & Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.se
Skruvpalm
Pandanus utilis

Skruvpalmen är trots sitt namn ingen palm. På engelska heter den screwpine (skruvtall) men är heller ingen tall. Den har en helt egen grupp – Pandanus med minst 500 arter i sitt släkte. Det är osäkert varifrån de härstammar. De flesta Pandanus är funna i Västafrika med Madagaskar som trolig hemvist, men Australien och Hawaii har också några arter.

Det är ett upp till 20 meter högt gaffelgrenat träd med stora yviga skruvade bladrosetter med vassa kanter. Det är försett med styltrötter, vilket visar att pandan är lämpad för mangrovemiljö, men den tycks även ha anpassat sig till fastare mark.
Skruvpalm
Pandan (så heter den i Indonesien) kräver fukt i marken och tropisk värme och kan motstå hårda vindar och saltstänk.

Pandan, som växer mycket långsamt bär frukt i 60 år men har inga blommor förrän vid 6-7 års ålder. Den är tvåbyggare d.v.s. individerna har olika kön och ytterligare en egenhet är att hanträden blommar varje år men honträden bara vartannat . Honblommorna sitter i gyttringar och bildar efter ett halvår stora dekorativa bollar med proteinrika hårda gula delfrukter, som lockar ekorrar o andra däggdjur att äta. Till människoföda måste frukterna kokas för att bli ätbara.

Artnamnet utilis betyder nyttig och från olika arter av släktet Pandanus har givits människan nyttigheter av mångahanda slag. T.ex. Taktäckning och väggmaterial. Mat från blad, frukter, smör, matolja, mjöl till kakor o bröd, kryddor o drinkar. Alla möjliga textilier som mattor, väskor, hattar, paraplyer, korgar, lampskärmar, dockor och segel.

Grenarna har t.o.m. använts till vattenledningar och rötterna antänds som facklor. Aboriginerna i Australien har funnit gamla grenar av Pandanus lämpliga att frakta elden i från en lägerplats till en annan likt en alltid glödande jättecigarett.

Fölg med Uno Sand till Botaniska trädgården i Tafira Alta (Las Palmas)
den 6. Februari 2014
Anmälan genom Skandinaviska Klubben