Uno Sand Uno Sand
er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag & Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.se
-Dombeya wallichii
Är ett vidunderligt vackert träd i Malvafamiljen och därmed släkt med bl. a. hibiscusen. Hemmahörande i Östafrika med tyngdpunkten på Madagaskar. Bladen är stora, hjärtformiga,
sammetslena med grov textur, ljusgröna och blir kvar över vintern om inte temperaturen går ner för mycket. En hybrid har fått 3-flikiga blad.

De rosa 5-taliga tvåkönade blommorna sitter tillsammans i stora bollformade knippen och sägs lukta tårta. En fullt utslagen blommande Dombeya är en praktfull syn, som bl.a. kan ses i botaniska trädgården i Tafira Baja vid jultiden. Blombollarna är varaktiga en månad och hänger kvar bruna långt in i sommaren. Bärfrukter bildas sällsynt.

Trädet, som är snabbväxande kan nå 25 meter, stå i full sol, föredrar riklig vattning och gödning.

På grund av sin påfallande skönhet har trädet begåvats med många attribut. Rosa bollträd från eng. pinkball. Tropisk hortensia. En bukett ögonfröjd.

Två botaniskt kunniga 1700-talsmän är gömda i växtens latinska namn.