Uno Sand
Uno Sand er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag & Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.se
-Catharanthus roseus
Många tropiska vackra växter, som tagits upp för odling härstammar från Madagaskar liksom denna växt, som verkligen gör skäl för sitt svenska namn. Rosenskönan finns nu över hela världen både odlad, förvildad och som krukväxt. Den hör till Oleanderfamiljen och har därmed en giftig växtsaft, som även tagits tillvara som medicin.
Blomman är ca 4 cm, rödrosa med ett mörkare centrum eller rent vit och korsningar med mellanfärger. Från ett smalt långt rör breder de fem kronbladen ut sig med smala springor dememellan. Bladen är glänsande mörkgröna med blekt markerad huvudnerv och kort bladskaft. Om man känner igen den blåblommande släktingen, den härdiga vintergrönan, som växer marktäckande med övervintrande blad hemma i Skandinavien, blir det lättare att känna igen rosenskönan..

Rosenskönan kan förväxlas med buskbalsaminen, som även pryder parkernas rabatter här på ön. Denna Flitiga Lisa-släkting har emellertid en lång sporre, vilket rosenskönan saknar.
Rosensköna
Rosenskönan har i århundraden tagits i bruk som medicin mot diabetes och malaria, men allra viktigast är att rosenskönan har visat sig innehålla aktiva substanser mot cancer, främst blodcancer hos barn. I Kina, Indien men även i västerlandet har enligt uppgift tusentals sjuka barn räddats till livet tack vare rosenskönans läkande kraft. Det verksamma ämnet heter vinblastin och för att utvinna 1 gram vinblastin fordras ett ton torkad rosensköna.
Om naturmeicin
Märk väl att den s.k. naturmedicinen är ursprunget och basen till den kemiska nu nästan helt rådande medicinen. Linné och hans 300 lärjungar samt alla i historien tidigare läkare var botaniskt kunniga, som hade droger, d.v.s. torkade mer eller mindre giftiga växter, som visat sig bota vissa sjukdomar och åkommor till sin hjälp. Dessa växter har givetvis fortfarande samma läkande kraft och man borde forska mera på området.

Här är ytterligare några kända och erkända droger och deras påstådda verkan:

Ginko ökar blodflödet och förbättrar därmed många kroppens funktioner, bl.a. minnet.
Ingefära har använts i 2000 år. Är en kraftig antioxidant. Mjukar upp lederna och bromsar åldersförändringar.

Johannesört är främst depressionshämmande.

Röd solhatt ingår i Kan Jang, som bromsar förkylning och influensa.

Rosenrot har använts sedan forntiden och ökar den fysiska prestationen.

Vänderot lindrar och lugnar nervositet.

Aloe vera o ferox används som hudkrämer o juicer.

Vitlök icke att förglömma, är rik på ABC-vitaminer med flera nyttigheter.
Rosensköna Gran Canaria