Karnevalet i Maspalomas, som i år feires mellom den 14. og 24. mars 2019, har månen som tema.

Man har derfor valgt å kalle festen for ”MaspaMoon”! Dette først og fremst fordi Maspalomas i år feirer 50 år siden menneske satt sin fot på månen for første gang. Maspalomas var et av de strategiske punktene som kunne distribuere og formidle bilder av denne store begivenheten til resten av verden gjennom INTA/NASAs romfart-senter som befant seg i Maspalomas. En av de tre romfart-senterne i NASAs regi, i hele verden på den tiden!

NASAs senter i Maspalomas hadde en gjensidig samarbeidsavtale med NASA for Apollo prosjektet, inkludert Apollo 11. Apollo11-oppdraget var den første bemannede månelandingen. Det var det femte bemannede oppdraget i Apollo-programmet. Apollo 11 var en amerikansk romekspedisjon, en del av Apollo-programmet, som sendte de første menneskene til månen. Oppskytingen fant sted ved John F. Kennedy Space Center den 16. juli 1969, og landingsfartøyet landet på månen 20. juli 21:17:40 norsk tid (en time tidligere kanarisk tid) . Da var Valeriano Claros, ingeniøren som hadde kveldsskift på bakkestasjonen i Maspalomas en av dem som direkte kunne høre Neil Armstrong si de bevingede ordene; “The Eagle has landed!”

Seks og en halv time senere, 21. juli 03:56 norsk tid (en time tidligere kanarisk tid) , tok Neil Armstrong det første steg på månen. Det var da han sa den legendariske frasen; “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.” Bildene som verden kunne se ble altså formidlet blant annet gjennom NASAs bakkestasjon i Maspalomas.

Oppskytingen ble sett av over 600 millioner TV-seere verden over, i tillegg til en million tilskuere som hadde samlet seg rundt oppskytningsbasen. Ferden endte med landing i Stillehavet 24. juli 17.50 norsk tid (16.50 kanarisk tid).

Bare noen måneder etter den kjente månelandingen, den 4. Oktober 1969, ankom de tre astronautene Neil Armstrong, Edwin “Buzz” Aldrin og Michael Colins Gran Canaria med Air Force One direkte fra Amerika og bodde på Hotel Oasis Maspalomas under sitt besøk på øya. Selve månelandingen, men også det som utspilte seg her i Maspalomas på Gran Canaria for 50 år siden skal nå hedres gjennom årets karneval. Sørg for å få med deg de viktigste hendelsene under karnevalet: