Det oppstod søt musikk i San Agustín
- noe som skulle lede til en lang musikk karriere i Sverige
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
José Ricciardelli begynte som musiker i Buenos Aires da han var seksten år. Musikken førte han rundt i hele verden. I San Agustín på Gran Canaria oppstod det søt musikk da han traff svenske Gun. Det skulle føre ham til Sverige og var begynnelsen på en langt samliv og et eventyrlig musikk liv. Nå er han tilbake der hvor alt begynte....
Møtet med kjærligheten

Da Gun Håkansson jobbet som guide for Atlas resor i på 60-tallet var det glissent mellom turisthotellene i San Agustín. Bortsett fra området som døptes til ”Nueva Suecia”, Hotel Folias og Hotel Monte del Moro, lå Hotel Costa Canarias majestetisk til nede ved sandstranden i det nyoppdagede turistparadiset. Hit tok man med seg danseglade gjester, og hit gikk man for å la seg underholde på fritiden.

Hadde han egentlig noe valg? Og da tenker jeg ikke på hans kjærlighet til svenske Gun. Nei, jeg tenker på hans musikalske veibane som skulle lede han verden rundt.

Gun, som ikke var spesielt opptatt av det motsatte kjønn, fulgt etter sin venninne Barbro som et femte hjul på vogna. Hva skulle hun ellers ta seg til? Barbro derimot likte å flørte, og hadde alltid en kavaler i sikte. Ved et tilfelle sitter tre mennesker i baren på danserestauranten på Hotel Costa Canarias; Gun, Barbro og hennes kavaler Marcus. På scenen spiller en argentinsk gruppe. Stemningen er på topp, og det vrikker i dansefoten hos samtlige. Marcus derimot, kan godt tenke seg litt tid alene med Barbro og går derfor resolutt bort til José, en venn han hadde fått i det argentinske dansebandet.

-Kan ikke du være snill og be med deg Gun ut, slik at jeg og Barbro får en stund alene, sa han forhåpningsfullt til den populære musikeren.


José Ricciardelli
Palma de Mallorca sommerstid, og på Kanariøyene vinterstid.
I turismens spede begynnelse var det Las Palmas som trakk publikum, her på Gran Canaria. José og gjengen som nå kalte seg “Richard y sus Bambucos”
Som sagt, så gjort! Det var begynnelsen på et samliv og en musikalsk karriere for José Ricciardelli. I dag har han og hans svenske kone Gun levd sammen i respektable femti år. To sønner og et barnebarn har beriket familien. Nå rusler de to rundt i San Agustín der de er tilbake etter mange år i Sverige. Tilbake hit hvor alt begynte.

José Ricciardelli


Hadde han egentlig noe valg? Og da tenker jeg ikke på hans kjærlighet til svenske Gun. Nei, jeg tenker på hans musikalske veibane som skulle lede han rundt hele verden. Hjemme i Argentina spilte pappa fiolin og tok på seg ekstra helgejobb med sitt tango orkester. Mamma var pianolærinne, og onklene på begge sider i familien var spillemenn. Josè var bare 14 år der hjemme i Buenos Aires da han valgte sitt eget instrument. Det ble en klarinett. Men snart skulle han bytte ut klarinetten med saxofon, og bestemme seg for at musikken skulle bli hans levebrød og hele verden hans arbeidsfelt. Som 16- åring begynte han å spille med bandet Boston Jazz.

-Vi spilte Trad jazz og Dixieland jazz og jeg anla bart for å se eldre ut. Mitt idol på den tiden var klarinettisten og orkesterlederen Benny Goodman, erindrer José.

Etter fire år på det private Albistur konservatoriet var han klar til å begi seg ut i den store verden.

I 1958 kom José Riccardelli med sitt latinamerikanske orkester Tico-Tico for å be opp til dans på Hotel Castellana Hilton i Madrid. Året var 1958 og guttungen var 21 år gammel. Gruppen Tico-Tico med sine latinamerikanske rytmer, evergreens og flotte kledsel fikk en formidabel mottagelse både i Madrid og senere også i Berlin. Videre jobb i Kairo ble innstilt på grunn av krig, og gruppen ble splittet i to. Men snart skulle de få en manager som sørget for attraktive spillejobber på spilte på den kjente “Bodegón del Pueblo Canario” som ligger ved siden av Hotel Santa Catalina. Nå bestod gruppen av en argentiner og tre spanjoler.

På sørsiden, i San Agustín har man så vidt begynt å tilrettelegge for et nytt turistparadis som man ennå bare kunne ane konturene av. Året er 1965 og det nye og moderne hotellet Costa Canarias er i ferd med å åpne. José og gjengen blir bedt om å spille under åpningsfesten. Det ble en suksess, og det ble duket for kontrakt hver vintersesong fram til 1969.


-Det var rene paradiset! Vi repeterte litt på dagtid, tilbrakte mye tid på stranden med sol og bad, stilte opp på litt PR oppdrag på ettermiddagene, før vi spilte mellom kl. 21 og 01.00 på kveldene, ler José.

Gruppen fortsatte til Mallorca og ”Flamingo Night Club” på sommeren, med stopp i Barcelona for å spille inn plate. En bra manager sørget også for mange musikalske avstikkere til bl.a. Sveits. En spesielt attraktiv kontrakt rent økonomisk, var en seks måneder lang spillejobb på Hotel Kilimanjaro i Tanzania.

Året var 1973 og det var duket for neste kapittel i livet. Det var en varm sommer, og i Stockholm badet folk midt i byen, minnes José.

Men midt oppe i all musikalsk karriere ble José Ricciardelli forelsket i den ni år yngre, svenske Gun fra Norrköping som jobbet med barneaktiviteter for Atlas reiser i San Agustín. De ble et par i 1967, men det skulle drøye ytterligere seks år til før José fikk komme til sitt drømmeland, - Sverige! Helt siden jeg hørte Lasse Gulin spille saxofon på radioen hjemme i Buenos Aires da jeg var 13 år, drømte jeg om Sverige. Det var for meg jazzens forlovede land. I tillegg hadde jeg en filmgal mamma som dro meg med på kino så fort det ble vist en film med Greta Garbo, Viveca Lindfors eller Ingrid Bergman. Jeg var helt betatt av de rustfrie bestikkene på restaurantene og de førsteklasstogvognene! – Alt som var bra kom fra Sverige!

José og Gun flytter til Sverige


Året var 1973 og det var duket for neste kapittel i livet. Det var en varm sommer, og i Stockholm badet folk midt i byen, minnes José. Han hadde litt penger i lommen og en saxofon i handen, og søkte umiddelbart en plass i orkestret på Trägår´n i Göteborg. Men Gun kom fra Norrköping, så det var jo dit han ville etterhvert.

José studerte svensk på AMU-Center (arbetsmarknadsutbildning) og begynte samtidig å spille med Casa Loma Big Band i Finspång. Høsten 1976 gikk han inn som vikar på den kommunale musikkskolen i Norrköping for å undervise i blokkfløyte og klarinett. Dessuten fikk han en fot innenfor på Östgötateatern. Der ble han snart ”Pepe” i orkesteret og spilte i den ene oppsetningen etter den andre.

I 1984 ble storbandet AirCraft Big Band grunnlagt av trompetistene Thomas Westerlund og Hans-Åke Landkvist. José Riccardelli i utnevnt som musikalsk leder og spilte altsaxofon i bandet. Etter å ha studert til musikkpedagog i Stockholm fikk han også i 1981 en fast stilling i den kommunale musikkskolen. Mange fine opplevelser har José hatt på Café Norrköping, der han har spilt med blant annet Meta Velander, Sigge Furst, John Harryson, Svante Turesson og Roger Pontare. Han var også med i radiobandet i Norrköping som spilte i TV med programleder Bengt Bedrup i helseprogrammet ”Träna med TV”.

I 2002 får José og Gun sjansen til å returnere til San Agustín for å jobbe. Gun hadde fått permisjon fra sitt jobb som barnepedagog, og søkt stillingen som rektor på Svenska Skolan i San Agustín. Jose fikk jobb som musikklærer på samme skole, og jobber spesielt med oppsetning av musikaler. Et samarbeide mellom skole og kirke i San Agustín. Men etter tre fine år på stedet der de først møttes, må de tilbake til Sverige for ikke å miste sine stillinger.
Under disse 50 årene sammen, har Gun og José Riccadelli besøkt hans hjemland og familie i Argentina ved flere tilfeller. En gang forsøkte de å finne en løsning, slik at de kunne bosette seg i Buenos Aires en periode. Men situasjonen i landet var vanskelig og det var ikke mulig for Gun å finne et respektabelt arbeide.

Pensjonist

Etter å ha blitt avtakket med St. Olofs medaljen etter 25 år som kommunal tjenestemann gikk han i pensjon ved 65 års alder. Da hadde han holdt i gang tre orkestre og undervist hundrevis av elever. Nå spiller han kun for moro skyld. Men en tradisjon han har holdt på siden 33 år tilbake er å spille på rådhustrappa i Norrköping på Sveriges nasjonaldag sammen med solist Ann-Kristin Hallgren.

Nå bor José og Gun halve året i Lilla Hummelvik og det andre halve på Gran Canaria der han er i full sving med å underholde overvintrende svensker i San Agustín. Hit kom han på slutten av 50-tallet og fant både livsunderlaget og kjærligheten. Da var han ung og lovende.

I dag er Jose 81 år gammel og er uforskammet sprek. Han har hatt et fantastisk liv, og en fantastisk musikk karriere å se tilbake på. Men ingen ting er over ennå, og energien er i høyeste grad til stede når han sammen med sin Gun vandrer rundt i San Agustín der eventyret en gang begynte.


- ”Jeg liker når det svinger”, forstår du, sier han på klingende svensk, med en vakker argentinsk klang!
18Feb.Jose_Riccardeli
Gun og José Riccardelli er tilbake i San Agustín der historien engang begynte
Turismen var kommet til Gran Canaria. På 60-tallet kunne man bare ane turismens inntog. Her ser man Hotel Costa Canarias i nesten ensom majestet.José Ricciardelli