Magì og Fantasifigure
Karneval i Las Palmas fram til 18. februar 2018

Karnevalet i Las Palmas har en 500 år gammel historie

Karnevalet i Las Palmas er en av Gran Canarias eldste, og mest historiske festivaler med sin spesielle særegenhet. I over 500 år har man feiret ulike typer tilstelninger med kostymer, rytmer, dans og maskerade. Man må nesten like langt tilbake som byens egen historie for å finne starten på denne karakteristiske festen som engasjerer det kanariske folket i samtlige samfunnslag og alle aldere.

Hovedstaden på Gran Canaria ble grunnlagt den 24 juni 1478, og har siden tidenes begynnelse hatt en egen evne til å forene kulturer, da den alltid har vært preget av en tilstedeværelse av mennesker fra ulike åndsliv. Allerede i 1574 ble det avholdt maskeradeball i huset til Pedro León, en av den biskopens betrodde menn, under en bryllupsfeiring.

I 1976 ble karnevalet for første gang allemannseie, med gatefest og prosesjon. Bare noen måneder etter general Francos død, tok en av Las Palmas beboerne, Manolo Garcia kontakt med guvernøren i provinsen og bad om autorisasjon til å feire karnevalet på åpen gate.
Etter 40 år med diktatur og forbud mente han at tiden var inne for å gi folket en årlig karnevalsfeiring med sin gjenkjennelige kavalkade og kostymefest. Det var innbyggerne på La Isleta, (halvøya lengst nord i Las Palmas) som skapte en organisasjonskomite og tok styringen over festen de første årene.

På 80-tallet ble det foretatt en del strukturering i organisasjonen som ble mer profesjonell og spesialisert. I 1986 gikk man et steg videre ved å skape en stiftelse for karnevalet der både politiske partier, kommunen, interesse organisasjoner, naboforeninger og frivillige ble valgt inn. I 1995 konverterte man Santa Catalina parken til sentrum for karnevalet med sin spektakulære plattform for de fleste begivenheter finner sted under festen. I 1998 feiret man for første gang gallaften med kåring av en Drag Queen.

I løpet av de seneste 30 årene har karnevalet i Las Palmas blitt den største økonomiske- og sosiale feiringen i året. Den har også blitt den største turistattraksjonen byen har å by på, og klart å tilpasse seg til nye krav til underholdning, atspredelse, spetakkel, opptreden og moro uten å miste sin populære essens.
Karneval i Las Palmas fram til 18. februar 2018 program:
Progarm Carnaval 2018