Norske JULIE på 2 hjul
rundt Gran Canaria
Det var for fire år siden Julie Meyer Solvang bestemte seg for å satse på sykling. Tidligere hadde hun brukt all fritid på triathlon, en multisport der konkurranse grenen inneholder 90 km sykling, 21 km løp og 1900 meter svømming. Helt til hun ble overtrent.

Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

Julie som opprinnelig er fra fjellbygda Alvdal i Hedmark kan referere til en fjerde plass i NM i triathlon. Nå bor hun i Kristiansand der hun kan kombinerer jobben i politiet med satsingen på sykkel. For fjerde sesongen i rad tilhører hun Grimstad damelag, men blir fra og med 1. Januar 2018 en del av 13 jenter som får plass i Team Higtec Products. Det innebærer at hun kan gå ned til 60% stilling, få en økonomisk kompensasjon og hjelp til utstyr og reiser.

-Vi blir 13 jenter samt et støtteapparat på 4-5 personer som inngår i teamet Hitec Products. En plass som proffsyklist jeg har fått ut fra de resultater jeg har oppnådd i NorgesCupen, som førsteplassen jeg kapret på et NorgesCupritt i Sandnes, samt en andreplass i Eidsvoll. Det har også blitt noen pallplasser på gateløp og temporitt løp de siste to årene.

I Norgescupen inngår rundt 40-50 jenter. Julie forteller at stadig flere jenter satser på sykkel. Selv ikke kvinnelige proffsyklister kan leve helt og holdent på sporten sin, i motsetning til menn der det finns mye mer støtte og sponsorpenger å hente.
Derfor er det absolutt behov for flere jenter i sporten slik at man styrker rekrutteringen og får mer oppmerksomhet., forteller hun.

Julie har også syklet med et belgisk klubblag, og deltatt på mange ritt i utlandet som Flandern rundt og klassikere som Giro de Italia. Også i Vuelta de España finns det etapper for kvinner. Når hun nå blir en del av Team Higtec Products får hun delta i World Tour som kun er for profesjonelle. Det gleder hun seg veldig til.
Julie trives veldig godt på Gran Canaria der hun befinner seg på lagtrening sammen med klubbvenninner.

-Her er det lett å få mange mil i fjellet. Dessuten er bilistene her nede mer vennlig innstilt til syklister enn hjemme i Norge. Det er sjelden vi får spylervæske i fleisen, verbal påpakning eller en finger ut av vinduet, slik vi stadig opplever på hjemmebane.
At det er en risikosport hun holder på med, er hun klar over. På Gran Canaria er det smale veier, og utforkjøring er noe hun har respekt for. I fjor ble hun utsatt for en liten ulykke i fjellet ved Fataga da bilen framfor henne bråstanset. I mangel av stopplys på bilen, fikk hun ingen advarsel og kjørte rett inn i bilen bakfra. Hun slapp med skrekken og en kneskade som holdt i seg et par måneder.

Hver dag står hun og lagvenninnene opp hopper opp på sykkelen etter frokost. Ved 9-tiden legger de ut på veien, rett utenfor hotellet i Maspalomas. Solen skinner og veibanen er tørr når de legger ut på dagens treningsøkt som varer fra 4 til 6 timer.

Ettermiddagene går med til hvile og restitusjon. Oppover fjellveiene møter de ofte på andre syklister, og blir fort en del av et større følge.
Julie 2 hjul på Gran Canaria
Tre lagvenninner ut på to hjul på Gran Canaria; Julie Meyer Solvang (til høyre) sammen med Birgitte Ravndal (til venstre) og Ingvild Brattekleiv (i midten) .
Julie Meyer Solvang
-Jeg kommer gjerne til Gran Canaria to ganger i året for å trene. Allerede i januar er jeg tilbake og får forhåpentligvis en god treningsmengde før konkurranse sesongen begynner i utlandet rundt første mars. Været og gode priser er selvfølgelig et pluss, samt at jeg kjenner veiene og føler meg hjemme i terrenget. Det blir mange langturer, men også gode økter med bakkeintervaller. I tillegg kommer det sosiale og samværet med likesinnede.

Julie har med seg sin egen sykkel, men forteller at gode, lokale sykkelforhandlere og det etter hvert store sykkelmiljøet på Gran Canaria gjør det mulig å leie bra sykler på plass. Man kan også bytte hjul med kassett for å få best mulig utveksling (gir) i stigning, og på den måten å underlette i forhold til omstendighetene som råder her. Mulighetene er mange og miljøet er godt, forteller hun.

Julie Meyer Solvang har som overordnet mål å få delta i VM, men da må man først bli tatt ut på det norske landslaget.

- Jeg har allerede gjort et par ritt med landslagstrøya, og håper jeg kan bruke tiden framover til å imponere for å få en fast plass. Det er absolutt drømmen. I dag er jeg ikke langt fra å være en god hjelperytter, så forhåpentligvis rykker jeg stadig framover i rekkene. Men hovedmålet er å ha det gøy
Julie Meyer Solvang