Jeg elsker deg som en gal
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
-“Jeg elsker deg som en gal",

skrev han for noen måneder siden, han som dagen etter drepte et av høstens offer for partnerdrap i Spania. Han heter Mounir Ayad, er snekker, av marokkansk herkomst, 37 år gammel og er nå den eneste ettersøkte etter at Raquel, som han skrev disse ordene til, brutalt ble drept og funnet i sitt hjem i et hav av blod, sammen med deres sønn på 12 år. Mannen som gjerne fortalte i offentlighet at sønnen “er det største og vakreste jeg har i livet”, valgte altså å knivstikke ihjel sin lille familie. Etterpå ringte han en slektning og fortalte hva han hadde gjort.

Jeg elsker deg som en gal
Den unge gutten ble med denne forferdelige hendelsen det fjerde barn offeret for familievold. Raquel derimot ble offer nr. 44 for partnerdrap så langt i år, og føyer seg inn i en trist og mørk statistikk i Spania.

En statistikk der Aniceto Rodriguez Canerio også har gitt sitt bidrag. Da han drepte sin kone ved å løfte på nattkjolen hennes, der hun lå forsvarsløs med sonder og uten mulighet til å kommunisere i en sykehusseng, og stikke en 17 centimeter lang kniv rett i hjertet hennes. Også han la igjen et brev der det stod; “Kjæreste Isabel! De gav deg en skikkelig støkk. Og hadde det ikke vært deg som tok imot den, så hadde de gått hardere på meg. Nå er du alvorlig skadet og jeg orker ikke se deg på denne måten kjære. Derfor gjør jeg dette, for at det ikke skal bli mere tull!”. Dette var den 8 mai 2015.

Den 2. April, en måned tidligere hadde han knust skallen hennes med en hammer mens hun sov på en sofa i kjøkkenet. Da han trodde hun var død, lot han den grusomme hendelsen forestille et innbrudd ved å tørke bort fingeravtrykk og knuse dører og vinduer. Deretter tok han sin kones blomstrete morgenkåpe og sprang over til naboene klokken halv ett på natten, mens han skrek hjerteskjærende at hans Isabel var drept av innbruddstyver.

Politiet hadde ingen vanskeligheter med raskt å finne bevis som talte for hvem som egentlig stod bak den bestialske handlingen, til tross for at han hadde påført seg selv knivstikk i armen, nakken og i magen.

Men Isabel overlevde, om så bare for noen få uker. Hennes mann Aniceto kom tilbake på sykehuset og avsluttet det han ikke hadde klart å gjøre i første omgang. Dette til tross for at politiet/Guardia Civil hadde bedt om at Isabel skulle overvåkes på sykehuset og at Anicetos telefon skulle avlyttes. Begge deler ble avslått av dommeren.

Ancieto Rodriguez Caneiro står på tiltalebenken og risikerer en dom på 49 år for overlagt drap. Ancieto som sleper et ben etter seg, svarer rolig på dommerens spørsmål om hvordan han har det: “- Jo takk, jeg har det bare bra. Her i fengselet blir jeg godt tatt vare på, og behandlet med omsorg”, svarer han. Manuel (57) drepte sin kone, Ana Belen Ledesma (46 år) med kniv den 13 februar. Samme dag dreper han også hennes datter Ana på 18 år. Hennes dødsfall blir ikke registrert som partnerdrap, eller vold i familien. Hun var ikke lenger et barn, og hun var aldri hans datter, derfor falt hun utenfor statestikken! Med tanke på at vi så gjerne vil at de eldre skal få dele rom og bo på samme alderdomshjem når de blir gamle, tenker jeg at det kanskje er viktig å vite om dette virkelig er begges ønske? Margaret Stenning, en kvinne på 79 år ble drept av sin mann på alderdomshjemmet i Alicante der de begge bodde sammen. Han var 79 år gammel.

I Badajoz finner man en 91 år gammel kvinne død i sykehus- sengen etter å ha fått besøk av sin 92 år gamle mann. Hun var knivstukket i halsen. Hun het Valentina Chirac, og hadde fylt 38 år. Hennes morder (43 år) var også hennes mann. Han er tatt, etter at han bandt hennes hender, dro en pose over hodet på henne og bet henne til hun døde av surstoffmangel. Dagen før blir Yrena López Henríquez (23 år) kvalt av sin kjæreste Azoye Gil (34 år) i Telde på Gran Canaria.
Den 31. mars i år skjer en grusom hendelse også i Campo de Criptana (Cudad Real). Paula og Daniel, begge 5 år gamle blir kvalt og drept sammen med sin mor. Faren som utfører grusomhetene tar sitt eget liv etterpå. Den 1. oktober i Barcelona ble Felicidad (25 år) skutt og drept av kjæresten sin. Etter å ha utført udåden, kom mannen tilbake og drepte sin 15 måneder gamle baby, Sharita før han tok sitt eget liv.

Den 1. november fikk nok en kvinne (28 år) bøte med livet, da hennes mann (45 år) bestemte seg for at hun ikke hadde livets rett. Mordet skjedde i deres felles leilighet på sørsiden av Tenerife. Sammen har de en sønn på 6 år, som nå er tatt hand om av barnevernet. Hun ble funnet kl. 04 på natten, etter at naboene hadde vært vitener til en høylytt krangel, bar kroppen hennes tydelige tegn på brutal mishandel.

Kvinnen som var lege av yrke, var kvinne nr. 42 som ble drept i nære relasjoner så langt i år. Hun er den fjerde på Kanariøyene. Hennes navn er Jessy. Hun er 28 år gammel. Den 9. November i år ble hun skutt i hodet av sin ex-mann på åpen gate da hun skulle hente sin sønn på skolen i Elda (Alicante). Hun ble liggende i koma på sykehuset, og koblet til en maskin som kunne holde henne i livet. Legen beskrev henne som hjernedød, til familien fikk ta den tunge avgjørelsen.

Jessy hadde hentet sin 4 år gamle sønn, og satt han i bilen, da eksmannen dukket opp. Han åpnet døren og fyrte av to skudd uten å si et ord. På tross av det klarte Jessy å komme seg ut av bilen og begynte å løpe. Da avfyrte han tre skudd til, det siste mens hun lå nede på bakken. Den lille guttungen som satt i bilen, var vitne til denne makabre hendelsen. Han kom seg ut, og løp inn på skolen mens han hylte og skrek. Rundt om stod skrekkslagne elever, foreldre og lærere i sjokk. Eksmannen setter seg så inn i Jessys bil, og kjører i stor hastighet rett inn i skolen murvegg somtidig som han fyrer av det siste skuddet opp i sin egen gane.

Bare et par dager tidliger hadde Jessyca Brav Cutillans anmeldt sin eksmann til politiet fordi han ikke hadde overholdt distanse dommen. Han hadde dukket opp på baren der hun jobbet og konfrontert henne aggressivt med ulike ting han var uenig i. Han ble anholdt og avhørt, men sluppet på frifot igjen. Nå sitter det bare en liten gutt igjen, av den lille familien på tre. En annen far fra Alcobendas (Madrid) er ettersøkt og på flukt, etter at han drepte sin 11 år gamle sønn og hans mor.

Den 10 mai, blir barneoffer nr. 5 funnet i et skogholt utenfor La Coruña. Gutten er bare 11 år gammel, slått i hjel av sin egen far. Mannen, en spansk elektriker på 43 år, valgte å bruke en trestokk da han slo inn skallen på sin eneste sønn for å straffe sin ex kone som han er separert fra siden 8 år tilbake. Så tidlig som i 2008 anmeldte hun ham for vold og overgrep. Senere har hun også anmeldt ham for trusler gjennom sosiale media. Likevel var hun nødt til å sende sin eneste sønn til denne voldelige mannen slik domstolen hadde fastslått. Da gutten ikke kom hjem til avtalt tid etter helgen, fikk hun panikk. Det ble slått alarm, og gutten ble funnet drept. Så uendelig trist, så ufattelig horribelt at det ikke finnes ord. Nå ønsker skolen der gutten var elev og moren ansatt å offentlig sørge i tre dager. Kommunen og andre autoriteter følger etter med minutter av stillhet. Hva hjelper vel det?

Nå dette leses er Herrens år 2017 avsluttet og tilbakelagt, men tragedien følger oss inn i kommende år. I Spania er 51 kvinner drept i hendene på sine ektemenn, kjærester, samboere eller ex-partnere. Sammen med dem 5 mindreårige barn. Slik ser statestikken ut, selv om vi vet at det er mange flere. Omstendighetene gjør bare at de ikke klassifiserer i samme statestikk. Også tenker jeg at dette er kvinner vi får høre eller lese om. Fordi det handler om dødelig utgang.

Bare i det første trimestre av 2017 ble det registrert 38 018 kvinnelige ofre for mannlig vold. Det er en økning på 19% fra fjoråret. Dette er kvinner som har kontaktet myndigheter fordi de har opplevd misshandel i nære relasjoner. 70% av disse er spanske kvinner og 30% utlendinger. Og med det, vet man at det finnes store mørketall. Man tror i Spania i dag, at mellom 60-70% av all mishandel aldri blir anmeldt og derfor heller aldri registrert. Hver dag lever tusenvis av kvinner i frykt for å bli drept av sin partner.