Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Hamburger ble første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891.
Navnet “hamburger” kommer fra den tyske byen Hamburg og refererer til det gode storfekjøttet som kom fra byen. I begynnelsen av 1920 årene åpnet den første hamburgerkjeden, og i 1940 startet brødrene Maurice og Richard McDonald hamburgerkjeden som skulle bli den mest betydningsfulle i verden.

Hamburger er både selve kjøttet og den ferdige retten som vanligvis serveres som to stykker brød med rent, finhakket stekt eller grillet kjøtt mellom. Hamburger kan også serveres som en åpen sandwich, med overdelen av brødet ved siden av. Kjøttet består opprinnelig av rent, finhakket storfekjøtt, men kan også bestå av kylling, kalkun, svin, en blanding av disse, eller til og med fisk.

Det kvernede kjøttet formes til flate kaker som stekes på grill eller i panne. Hamburgerbrødet skjæres i to og snittflatene ristes. Den ferdigstekte hamburgeren legges på hamburgerbrødet og toppes med garnityr. Hamburgerbrødets øvre del kan serveres ved siden av.

Til Spania
For spanjolene som ligger lange, høylytte og sene middager med et utall av småretter (tapas) og utsøkt vin i hyggelig selskap, var det til å begynne med vanskelig å svelge amerikansk fastfood og hamburgere, bokstavlig talt. Det måtte et generasjonsbytte og mye turistinflytelse til for at den spanske señoren og señoritan skulle akseptere plastmugger, køer og et tårn av mat som helst skulle fortæres i et par jafs!!

Kjeden Foster Hollywood var først ute i 1971 med å satse på Spania. Som en god nummer to kom Burger King da de etablerte seg på Calle Princesa midt i Madrid. Ikke før i 1981 åpnet McDonald på Gran Via i hovedstaden, men suksessen var ikke et faktum før de presenterte sin hamburger McIberica som serveres med Manchego ost, den utsøkte spanske Serrano skinken og den trofaste følgesvennen; olivenoljen! Det handler om stolthet og respekt…..Porfavor !!!

Candombe Bar
Ed. Flores Autòctonas. Loc.8 San Fernando de Maspalomas
Candombe
er en musikalsk genre med røtter i den afroamerikanske befolkningen i Uruguay, Argentina og Brasil.


Den uruguayanske candomben er den mest praktiserte og er erkjent som verdens kulturarv av Unesco. Den har hatt stor betydelse i over 200 år i den uruguayske kulturen og oppstod i forbindelse med slaveriet.

I San Fernando ligger denne relativt nyåpnede og trivelige baren litt bortgjemt, men langt fra glemt. Selv om mange kommer for å fortære det gode uruguayske kjøttet og de rause porsjonene, er vi kun ute etter hamburgere. Burgeren med samme navn som baren er en helt klar vinner kandidat, men vi ble superpositivt overrasket over vegetar burgeren som minnet om ei kuruke, men smakte himmelsk!

De vennlige sjelene som driver Candombe kommer fra det vennlige landet Uruguay, men har et godt og nært forhold til nordmenn, etter å ha drevet bar i Patalavaca der de ble positivt sjokkert over antall nordmenn som strømmet til baren. Mandager har de valgt å ta ledig, ellers holder de åpent hele dagen resten av uka!! Du finner dem på
fjesboka!

Tel.; 689 88 26 81


“La hamburgesa buena”,
som den heter på spansk, er et helspansk franchising konsept med inspirasjon fra New York. Interiøret henspiller til en industriell og cool image med vekt på belysning, som forhåpentligvis skal få det til å gå kaldt nedover ryggen på deg. Åpen kjøkkenløsning og show cooking er med på å styrke parallellene til “the big apple”.

Hamburger menyen byr på spesielle fristelser som “Veggie” laget av sundt & grønt, “Gaucha” med stråpoteter og stekt egg, og mojo saus under hatten, eller “ECO” burger som garanterer deg 100% økologiske produkter mellom Pretzel brødet og Provolone osten. En annen lett favoritt kan være TBG salaten bestående av batavia salat, gulrøtter, mais, bacon, grillet kylling, tomater, løkringer og TGB dressing….smask…!! Gratis påfyll av brus er helt klart et trekkplaster.

I dag finnes det ca. 50 TGB`s fordelt på 11 spanske byer. På Gran Canaria finner du dem shopping senteret Las Arenas i Las Palmas og på shoppingsenteret Las Terrazas ved Telde.Hamburger med karamellisert løk, blåmuggost og barbequesaus er ikke fy skam! I bunn etasjen på shoppingsenteret Ronda i San Fernando ligger Bar Borneo, et mystisk spisested med en udefinerbar profil.

Ikke alltid like heldig med serviceprofilen, men en interessant og spennende meny til glade priser.

Egen vri på kinesiske vårruller, og japanske maki`s, blandet med de nydeligste hjemmelagde kaker er bare litt av hva de tilbyr. Hamburgeren er en klar vinner. Et delikat sted, litt bortgjemt og hemmelig.

Men absolutt verdt besøket!!