Stefano er ny som eier, men gammel som gjest, av restauranten Casa Montesdeoca. Han er italiensk og det gjenspeiler seg på menyen. Han er litt av en orginal, noe som gjør et positivt utslag på hans restaurantdrift.

Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

Midt i hjertet av det gamle sentrum. Der hvor den spanske erobreren Rajon satt sine første fotspor på 1400 tallet. Der Christoffer Columbus overnattet i guvernørens hus. Der det første sykehuset etterlot seg en bakhage fulle med hodeskaller og knokler. Vegg i vegg med det gamle kapellet (Ermita de San Antonio Abad) ligger restauranten Casa Montesdeoca.

Huset ble bygget av en jødisk forretningsmann med det aristokratiske etternavnet Montesdeoca. Han skal ha flyktet til Gran Canaria fra det spanske fastlandet en gang på 1600-tallet fordi staten skal ha beslaglagt og fratatt ham eiendom og tilhørigheter. Med det han klarte å redde forlot han Spania, sannsynligvis for å emigrere til Syd Amerika. Hans første stopp på veien var Gran Canaria, der han valgte å bosette seg, og å


bygge dette huset. Fra det lille kapellet San Antonio Abad går det en hemmelig bak alteret inn til Casa Montesdeoca. På den måten kunne han flykte fra sine forfølgere ved å rømme inn i kapellet og gjemme seg.

Sr. Montesdeoca bodde i andre etasje med sin familie, mens underetasjen var reservert for tjenerskap og buskap. Her hadde man også et kornlager.

Den nåværende eieren kjøpte huset da det kun var ruiner igjen (se bilder i restauranten) og brukte fire år på å restaurere det. Veggen lengst inn i husets innergård (patio) ble malt i gult, slik den jødiske loven tilsa i Middelalderen.

Litt etter litt kom ideen om å bruke første etasjen som restaurant. Fra gateplan kan man ikke ane hva som skjuler seg innenfor den gamle tre døren. En vakker restaurant, beliggende som en krans rundt en inne gård fylt med frodige vekster og en brønn på over syv meters dybde og historie som sitter i de tykke veggene. En oase langt borte fra byens larm.

Restauranten drives i dag av en italiensk feinsmecker, omgitt av en originalitet og kreativitet. Maten, miljøet og mannen ble en opplevelse vi sjelden glemmer.


Restauranten Casa Montesdeoca C/Montesdeoca, 10 Las Palmas - Tel 928 33 34 66


Med italiensk stolthet vises fra Hvit Trøffel direkte importert fra Italia til Casa Montesdeoca. Den hvite trøffelen er ansett for å være den dyreste og mest lukrative på markedet, med sin unike og intense aroma. Trøffelen finnes spesielt i Italia, nærmere bestemt Piemonte-regionen i nord og Marche-regionen i sentral-Italia.