Uno Sand    
Uno Sand er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag&Natt.

Se også:
www.unosand.blogg.se
       
-asteriscus sericeus
Du som tillbringar en tid på Gran Canaria under sommaren har en hel del att glädjas åt och upptäcka , som vinterturisten går miste om;

Varma dagar och varmt badvatten i hav o pool och en intensivare blomning på bevattnade marker.

Flamboyantträden t.ex. står i sin mest praktfulla blomning med sina knallröda kronor. Läs mer om flamboyant på www.dagnatt.com (Blomsterguiden maj-sept.2011)

Vänder Du blicken mot marken ser Du kanske...........
Kanariestjärna   Kanariestjärnan Asteriscus sericeus

(ursprungligen grekiska) som betyder ”liten stjärna med sidenblad.”

Den tillhör familjen Aster-aceae, och man ser lätt att den är släkting till just aster, prästkragar o maskrosor. Kanariestjärnan är endemisk, d.v.s. den är hemmahörande på öarna här och troligen ytterst från Fuerteventura. Där kallas den Fuerteventurastjärnan eller Fuerteventuras strandtusensköna (Beach Daisy).

 
Den blommar så gott som hela året, men intensivast o mest nu om sommaren. Den räknas till buskarna eftersom den har vedartade fleråriga stammar, som inte når högre än en meter, vanligen lägre. Bladen är silverglänsande och tjocka, egenskaper vilka borgar för värmereflektion och sparsamhet med vatten. Mitt i all silvergrönska ser Du mängder av stora gula solar, som kan bli upp till 6 cm i diameter och är fräscha flera veckor.

Förutom sin skönhet gör kanariestjärnan nytta genom att det utvinns eterisk olja av växt-saften, som kan användas till parfymer och till doftsättning av hudkrämer.