Taxi transfer Gran Canaria

Dag & Natt

Marknadsför din sida också

Valuta Kalkulator
Beløp

 

Uno Sand
Uno Sand er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag&Natt.
Se også:
www.unosand.blogg.se
 
Myrtaceae myrtenväxter
Callistemon
Callistemon är ett släkte med ett 25-tal arter inom MYRTENFAMILJEN, som har sitt ursprung och växer bäst i Australien.

Där såg jag också det första exemplaret i form av en mindre buske med spretande styva grenar, som alla hade en röd flaskborste med en avslutande bladtofs i spetsen. Jag fick lov att titta en gång till. Kunde verkligen blommor se så ut? Man förstår de erfarna botanisterna Banks och svensken Solander när de under Cooks resa steg iland i Australien och bl.a. såg dessa märkliga skapelser.
En hybrid har givits namnet ”Capten Cook”.
 
-lampborste med styva upprätta blomställningar

De tog den och flera hundra andra växter med sig hem (förmodligen mest som frö)


”Kom till mig så skall guden Amor passa upp oss”
Så säger myrtenblomman på Österlandets blomsterspråk.
 

Blomsamlingarna sitter utefter en stel axel och tillsammans liknar de en rensborste för flaskor. Tidigare kallades blomman för lampborste, men det var på den gamla goda tiden, när man lyste sig med fotogen- eller oljelampor och det sotade glasröret behövde regelbunden rengöring.

Några kronblad syns inte till utan färgprakten svarar ett stort obestämt antal nektarrika ståndare för (Callistemon=vackra ståndare). Ståndarna har många färgvariationer; gul, vit o röd samt nyanser mellan dessa. Även storleken på blomsamlingarna varierar (passande alla sorters flaskor) liksom storleken på själva växten från arter lämpliga som krukväxter till 10-metersträd i parker. Givetvis växer de fortfarande vilt i sitt hemland. Bladen är oflikade, oftast styva, ständigt gröna.

Callistemonarterna skyr kalk, vilket gör att de inte är så allmänt förekommande eftersom de flesta växter föredrar kalk för att trivas. Detta gör att man troligen undviker dem i parker eftersom de kräver särskild vård liksom att krukväxten Callistemon rigidus (den vanligaste) tynar bort med vanlig jord eller vattenledningsvatten. Jag har gjort två försök och konstaterat att den är mycket kinkig. Däremot älskar den ljus och värme och en del arter tolererar tidvis torka och torr luft. Vilket inte hindrar att Du i Australien kan finna vissa arter växande mitt i strida forsar eller på översvämmade flodbankar. En bra regel för att få alla växter att må bra hemma är att ta reda på i vilket klimat, jordmån och temperatur den befinner sig i sitt vilda tillstånd. Sloklampborsten (Callistemon viminalis) har jag sett på Kreta men den finns även här och var på våra öar, bl.a. finns ett ståtligt träd i Tafira Alta; Las Palmas botaniska trädgård. Den märks verkligen med sina långa hängande vidjor (viminalis), översållade med scharlakansröda lysande flaskborstar.

 
 
 
Anfi
Garbos Show Gran Canaria
Restaurang Henrys Puerto Rico
 
 
 

Artikler | Hjem | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com