Taxi transfer Gran Canaria
Valuta Kalkulator
Beløp
 
 

Uno Sand
Uno Sand er pensjonert botaniker og tidligere biololigilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag&Natt.
Se også:
www.unosand.blogg.se
 
Eldkrona
Edlkrona på Gran Canaria
Familjen Verbenaceae
Den här växten är mycket vanlig på våra öar som häckar eller som solobuskar. Den är ständigt grön och de allra flesta av släktets 153 arter är hämtade från centrala Amerika med Jamaika som trolig hemort. Härifrån har den spritts med fåglar och människor till alla varma områden i hela världen. Den finns även som krukväxt i Europa.
 
 
     
Eldkrona är en mycket vacker, variabel och omtyckt prynadsbuske


När en blomma älskas får den många namn; den kallas också för “Spanska Flaggan”
  Linné såg likheten med olvon och gav den här växten släktnamnet efter parkolvonets artnamn; Lantana. Camara betyder valvbåge, kanske syftande på de lianliknande lättböjliga grenarna, som slår rot när de når marken, och lantana betyder ungefär detsamma. På sina håll används eldkronans böjliga grenar till korgflätning. Familjenamnet syftar på ”helig kvist”. I vissa delar av världen är Lantana helig.

Blommorna är rörformiga med en flat bräm och sitter i huvuden eller flockar. De är mycket varierande i klara färger i vitt, rött, orange, violett, gult o blått. Blomhuvudena kan t.o.m. vara tvåfärgade och även variera över tid.

Bladen är olvonlika som sagt, ovala med spets, sträva, mörkgröna och sågade.

Elden är ju både uppskattad och fruktad. Eldkronan både älskas och hatas. När en blomma älskas får den många namn. Här några exempel: Spanska flaggan, eld o glöd, ham and eggs och Jamaicas bergsalvia.


Frukten är en bärliknande stenfrukt, som omogen grön är giftig, men som mogen svart är den åtminstone ätlig för fåglar. Växtförädlingen har tagit
 
     
fram sterila sorter och det är därför man sällan ser frukter på våra parkbuskar.

Eldkronan blommar villigt året om, men eftersom den växer snabbt och blir hög o spretig brukar man vara rätt snabb med att skära ner, så den får starta om. Lantana är en bra honungsväxt och lockar därför till sig gott om fjärilar.

Som det mesta här i världen har det vackra och goda baksidor. Stammarna får som äldre vassa tornar, och om de inte tuktas hårt bildar buskarna snart ogenomträngliga snår. Hela växten luktar lite illa. I Indonesien kallas den för ordet för kycklinggödsel. I Nya Zeeland har Lantana orsakat sjukdomar bland betande djur.

I Australien har man infört eldkronan. Det var faktiskt där jag först såg den, vildväxande tillsammans med rosor på en vägren. Där har den snabbt blivit ett svårutrotat ogräs. Man har till och med infört ett antal insektarter för att bekämpa eldkronan genom att deras larver ska äta bladen. Men det har gjort ont värre. Nu är insekterna en plåga. På senare tid har myndigheterna i Oceaniens stater blivit mycket restriktiva med införsel av nya arter.

På Gran Canaria ser det ut som eldkronan kan hållas i tukt och glädja oss med sin färgprakt.
Så njut av eldkronans skönhet trots nackdelarna och förväxla den inte med den snarlika röda sidenörten, vars blommor emellertid har fem upphöjda gula horn och helt annorlunda blad.
 
 
Anfi
Garbos Show Gran Canaria
 
 
 

Artikler | Hjem | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com