Islas Helicopters Gran Canaria

 


 


Uno Sand
Uno Sand er pensjonert botaniker og tidligere bio-loligilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag&Natt. Se også: www.unosand.blogg.se

 

Caesalpinia pulcherrima

  Påfågelsträd
 

- Red bird of Paradise

  Nu vill jag presentera två systrar, som är riktiga skönheter. Först den allra vackraste i släktet, den som Linné kallade pulcherrima på latin, som betyder mycket vacker. Den anses av många ha världens vackraste blomma. Döm själv!

När Du landat på Las Palmas internationella flygplats och i buss eller taxi körs upp mot motorvägen, möter synen av en vacker mur med en plantering alldeles framför av just påfågelsträd, som just nu står i full blomprakt.

Träd eller buske. Den blir ungefär 3 meter hög, tillhör familjen ärtväxter (Fabaceae) och älskar värme och sol. Bladverket är ljusgrönt skirt, med upprepat parbladiga, små delblad. Som många tropiska ärtväxter somnar den om kvällen dvs. både småblad och hela bladet fäller ner sig märkbart, vilket man brukar kalla för sömnrörelser. Under vinterhalvåretkan växten tappa sina blad men uppträder då med dekorativa bruna baljor, innehållande frön, som går att få att gro.

 

  Jag satte 60 frön, varav två grodde men en dog på ett tidigt stadium. Nu har jag en kraftig en-metersplanta, som jag hoppas snart ska blomma.

Blommorna uppträder många i pyramidformiga grupper med huvudfärgen tomatröd och med gula och orange brämer. Långa utstående röda ståndare ger blommarna en utstrålande karaktär. Den måste ses!

I hemregionen Västindien ståtar den med namn som Barbados stolthet och paradisblomman. På svenska kallas den också för påfågelsstjärt. Red Bird of Paradise är Barbados nationalblomma och finns avbildad på Barbados flagga.

Påfågelsträdet anses ha febernedsättande och laxerande egenskaper och för hinduerna är det en helig blomma. Medicinmän i Amazonas regnskogar använder växtens olika
delar mot sjukdomar som svår hosta och sår och roten anses ha en aborterande verkan.

Den vackra systern i samma släkte kallas paradisfågelträd och har sydamerikanskt ursprung. Den har gula kronblad med röda långa ståndare och verkar vara något vanligare här

på öarna. Sitt latinska tillnamn har den fått för att hedra den skotske marinläkaren John Gillies, som verkade i Chile och Argentina, där han samlade växter för forskningen. Och det kanske vore idé att forska på allvar i många naturmediciner , för det har t.ex.visat sig att fröna från denna växt innehåller cancerhämmande ämnen. Så till mannen, som givit släktet  med de vackra blommorna sitt namn:

Andrea Cesalpino  1519 – 1603
Han var italienare, verksam som läkare och lärare i Pisa. 1592 blev han utnämnd till livläkare för påven Clement VIII.
     
Cesalpino utgav en mängd skrifter bl.a. om hjärtats sjukdomar samt det viktigaste för botaniken: Han var den förste som påstod att växterna har ett sexuellt liv och märk väl att detta skedde 150 år före Linné. Av denne skattades han högt. Linné kallade honom ”Den förste verklige systematikern ” och uppkallade nämnda släkte efter honom.

Cesalpino ville ordna växterna efter fruktens utseende, något som Linné ju ändrade på i sitt system till att gälla i huvudsak ståndarnas antal. Sentida systematiker har i sin tur korrigerat Linné. Så ska det ju vara. Allt har sin utveckling.

Blommorna uppträder många i pyramidformiga grupper med huvudfärgen tomatröd och med gula och orange brämer. Långa utstående röda ståndare ger blommarna en utstrålande karaktär. Den måste ses!
.....MER ARTIKLER.....
 

Cardenas Mäklare gran Canaria

Skandinaviska Klubben Las Palmas

Restaurang Henrys Puerto Rico

Garbos Show Gran Canaria

 

Artikler | Hjem | Si din mening | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com