Uno Sand


Uno Sand er pensjonert botaniker og tidligere bio-loligilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag&Natt. Se også:
www.unosand.blogg.se
 

Kamelfotsträd
Bauhinia variegata

Orkidéträd, som inte är någon orkidé

Bauhinia variegata Kamelfotsträd Gran Canaria

Kamelfotsträd på Gran Canaria

  Bauhinia variegata lägger man verkligen märke till, ett 10-metersträd med ljust violetta, mörkt rosa, vita eller brokiga oregelbundna blommor. På engelska kallas det förstås Orchid Tree.

De är fullt utslagna minst 10 cm rätt över de fem kronbladen och de fem uppåtböjda ståndarna.  Bladen är tvåkluvna, läderartade, lätt duniga med en rundad bas och faller oftast av under den svalare viloperioden.

Det finns 300 arter av Bauhiniasläktet, som tillhör ärtväxternas stora familj, Fabaceae. Namnet betyder ”med bönor” och mycket riktigt utvecklas efter blomningen ca 20 cm långa skidor som innehåller bönor eller frön, som lätt gror till nya plantor. Man bör inte äta dessa bönor för de lär vara giftiga. Även blommor och blad kan hos känsliga personer framkalla allergi, så man gör klokt i att bara vara betraktare av det vackra trädet.

Är det till någon mer nytta än att stå och vara vackert?

Jo blommorna doftar gott o lockar kolibrier där sådana finns, att söka nektar. Det fordras en lång smal näbb att nå in i blommans gömsle. Visserligen pryder trädet Kanarieöarnas parker här och var, men vanligast finner man Bauhiniaarterna i Sydostasien, där man kan uppleva hela gator med orkidéträd.


För buddisterna är Bauhinia heligt. Det har förargat mig något att se folk i exempelvis Thailand o Indien repa av blommor och beströ stigar o föremål. Vackrast är väl blommorna i sitt naturliga tillstånd! Blommor o blad äts av en del som sallad och barken används i Orienten till färgning av tyger.

Kärt barn har många namn
En växt, som är nyttig och så omtyckt av folk har naturligtvis fått många namn. Kamelfotsträd syftar på bladens form, Berg-ebenholtz tyder på virkets hårdhet och mörka färg och med fattigmans orkidé menas troligen att det är en falsk orkidé. Och som ofta sker med inplanterade och omhuldade arter kan de ta över och bli till besvär eftersom de gärna tränger undan inhemska växter. Så tycks ha skett i södra Nordamerika t.ex. i Florida.
I Hongkong däremot finns blomman avbildad på ett dollarmynt.


Schweiziska bröder har fått äran
Bröderna Bauhin var söner till en läkarfamilj, som flydde undan förföljelse i det katolska Frankrike till Basel i Schweiz. Sönerna blev också läkare och botanister, två intresseområden som av nödvändighet sammanföll på 1500-talet och långt senare, eftersom de flesta läkemedel  kom från växtriket och byggde på generationers erfarenheter.

Den äldsteJohann 1541 -1613 var också vältalig och blev professor i retorik vid universitetet i Basel men kallades snart till livdoktor åt hertig Fredrik I av Wurtemberg. Han vårdade trädgårdar och publicerade botaniska skrifter.

Den 20 år yngre brodern Caspar, blev mera känd för eftervärlden främst genom vårsvenske Linné, som drog fördel av dennes arbeten, byggde vidare på och gjorde till sina. Det var Caspar Bauhin, som började med att namnge växterna med två ord; släkte och art, men Linné påstod 100 år senare  att det var hans idé. Sitt samvete fredade han genom att namnge det vackra orkidéträdet efter bröderna Bauhin. Han tyckte det passade särskilt bra eftersom bladen hade en typisk tu-delning.


Förutom att denne Caspar Bauhin 1623 utgav en flora med 6000 namngivna arter var han praktiserande läkare i Basel, professor vid universitetet i hemstaden i både medicin och grekiska samt universitetets rektor. Vilken arbetskapacitet!
 
.....MER ARTIKLER.....
 

Skandinaviska Klubben Las Palmas

Leilighet San Agustin Gran Canaria

Garbos Show Gran Canaria

 

Artikler | Hjem | Si din mening | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com