Uno Sand


Uno Sand er pensjonert botaniker og tidligere bio-loligilærer. Han har også virket som rektor både i Strängnäs og Nyköping i Sverige. Nå tilbringer han flere måneder om året på Gran Canaria. Han holder foredrag og blomster-vandringer, samt er fast skribent i Dag&Natt. Se også:
www.unosand.blogg.se
 

Rosenlager
Nerium Oleander

En flitigt använd prydnadsväxt
Nerium Oleander Rosenlager, ur familien Apocynaceae växer i hela medelhavsområdet och på de varma atlantöarna planterade i rabatter.

Till och med på motorvägarnas refuger hittar man Nerium Oleander, men också vildväxande vid soliga flodstränder. Växten har därför fått sitt namn efter den grekiska flodguden Nereus ”flyter fram” och oleander betyder rosenträd.Från Iran bort mot Indien finns en kraftigare variant av arten.

Nerium Oleander Gran Canaria

blommor gran canaria

Blommor nerium oleander gran canaria

 Faktum är att Nerium oleander älskar att stå i direkt solsken med rötterna i vatten, men får sällan sina önskemål tillgodosedda. Den har derför anpassat sig till torrare miljöer. Men blir det alltför snålt om vatten, blir den liten och klen, med blomknoppar som till och med kan ramla av innan de slår ut.

Med tillräcklig fuktighet tar Nerium stor plats och skjuter i höjden 4-5 meter med sina, långsmala, mörkgröna blad och kvastlika doftande blomknippen av varierande färg. Ståndarna är inneslutna i blommans pip. Det finns ca 400 olika varianter, men det är alltid en och samma art. Särskilt de med fyllda blommor är mycket lika rosor och det är väl anledningen till att de blivit så omtyckta trots giftigheten.

Den farliga skönheten
 - dödligt giftig i alla sina delar


Som krukväxt har den i alla fall minskat i popularitet. Man tycker förmodligen att riskerna är för stora om småbarn smakar på blommor och blad. Den tar ju även mycket stor plats och så trivs den bäst utomhus.

Det sägs att en grupp soldater ur Napoleons armé dog efter att ha grillat kött över eld på neriumkvistar. 100 g anses vara tillräckligt för att döda en vuxen häst, och det har också rapporterats dödsfall av betesdjur så sent som under 2009;  hästar, kor o får från medelhavsområdet. Lustigt nog finns det smådjur, som äter av Nerium utan att själva påverkas, men därmed blir de oaptitliga för sina fiender. Naturen är märklig!

Naturligtvis finns det medicinsk användning av Nerium i små doser. Det anses vara botemedel mot ormbett om det intas i vin. Det rekommenderar jag inte. I USA är Nerium föremål för forskning som medel mot hudcancer. Torkad pulvriserad neriumbark är ett effektivt råttgift. Den mindre giftiga släktingen Plumeria ur samma familj används till de dekorativa kransar, som man välkomnar gäster med på Hawaii.

Med blomsterspråk kan man ge sin älskade en bild av en neriumblomma och därmed säga: ”Inte ens döden kan skilja oss åt”


Magnus Lagerström är den person, som i någon mån förknippats med Nerium. Han blev efter en storartad klassresa direktör för Ostindiska Kompaniet under Linnés levnad.
Han var även god vän med Linné och gynnade honom och hans forskning , genom att låta hans lärjungar följa med skeppen på långväga resor för att kartlägga växter i andra delar av världen.
Lagerström, som själv var mycket intresserad av jordbruk och botanik tros vara den som presenterat bland andra Nerium för Linné. Som tack för sina tjänster fick han ett växtsläkte uppkallat efter sig.