Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Det er ikke turistnæringen som får nordmenn til å satse på Gran Canaria
Det helnorske selskapet RadøyGruppen etablerer seg på Gran Canaria, og stålkonsernet får navnet RadoyGroup Rig and Ship Services med base i Arinaga på sørøst siden av Gran Canaria. RandøyGruppen er en bedrift med fokus på fabrikasjon av strukturelle installasjonerer på norsk sokkel, såvel som undervanns prosessmoduler for å pumpe opp olje og gass. Bedriften produserer stålkonstruksjoner og driver klassearbeid og oppgraderinga av borerigger.

I Arinaga traff vi Olav Ståløy som grunnla selskapet RadøyGruppen. Her sammen med Raymond Stordal som skal lede RadoyGroup Rig and Ship Services SL på Gran Canaria
Historien om Radøygruppen begynte på havna i Manger, Radøy (nord for Bergen) i 1969. Olav Ståløy og Alf Hamre, som begge arbeidet i Bergen, ønsket å flytte ut av byen. De bestemte seg for å starte et selskap med fokus på vedlikehold av utstyr til bønder og små skip.

I 1974 hadde virksomheten allerede vokst ut av sine ledie lokaler og flyttet til et nytt, spesialbygd produksjonsanlegg på Olsvollstranda i Radøy.

Siden den gang har Radøygruppen vokst med næringen og stadig tilpasset seg nye krav og varierende markeder. Det de produskerte for 30 år siden, eksisterer ikke lenger idag. Med andre ord har de fulgt med i timen på den mekansike siden.I dag har Radøygruppen rundt 150 ansatte i Norge, og er lokalisert på Vetås på Radøy. De har et fleksibelt arbeidstilbud, og kan skalere driften raskt og enkelt for å imøtekomme nye prosjekter.


- Vi eier også et bemanningsselskap som på kort tid kan mobilisere fagfolk til enkelte oppdrag, sier Olav Ståløy når vi treffes i Arinaga på Gran Canaria. Vi jobber med dyktige polske og rumenske fagarbeidere som vi har en gjensidig forståelse med. Våre produksjonsanlegg er moderne og effektive, og vårt fokus på kvalitet og kostandseffektivitet gjør oss til en leder i markedet, sier mannen som har startet det hele for snart 50 år siden.

Som så mange andre selskaper på Vestlandet har den familieeide offshorebedriften på Vetås i Nordhordland fått oljekrisen midt i fleisen. Da oljeprisen falt i 2014 hadde bedriften et rekordår med 254 millioner kroner i overskudd før skatt av en omsetning på 760 millioner. I fjor falt imidlertid resultatet til et underskudd på nesten 12 millioner, og omsetningen raste til 265 millioner kroner.
– Riggmarkedet døde helt. Rigger og offshoreskip ligger i opplag. I undervannsmarkedet er prisene lavere og volumene mindre, sier Ståløy.

Men nå råder optimismen igjen i følge RadøyGruppen, og det satses stort på hjemmebane i Norge.

- Vi er veldig glad i gamle rigger, smiler Ståløy. Selv om det er mange som ikke bestiller vedlikehold i disse dag, vil dette ta seg opp. Det er bare et spørsmål om når pendelen svinger andre veien.

Pararelt legger de 500 millioner i bordet hjemme i Norge for å kunne vinne store enda større subsea-jobber enn de kan i dag. I tillegg bygger de kai som kan ta i mot oljerigger. Løsningen ble å kjøpe 70 nye mål og gire kraftig opp. Gjennom flere byggetrinn går de inn med totalt en halv milliard kroner i et område litt lenger ut mot havet. Her bygger de en ny 200 meter kaifront og to store haller til subsea-aktiviteter.

Hva gjør da at dere vil satse på Gran Canaria?

- Vi opererer i vedlikeholdsmarkedet for rigg og fartøy, og da er Gran Canaria et naturlig knutepunkt i verden. Det er et området med stor aktivitet, og der trafikken til og fra Asia, Europa og Amerika passerer. Det er naturlig for oss å etablere oss her, siden mange av de samme kundenen som opererer i Nordsjøen også opererer her.

Hvorfor akkurat Arinaga?

- Vi leier lokaler og kai av Gran Canaria Subsea & Offshore Base, som vi er sikre på at skal gi oss den rammen for en strategisk lokalisert base midt i Atlanterhavet. Styreformann i GCSB er Odd Are Tveit som også er sjef for norske Otech, gikk sammen med spanske Satocan om etableringen av basen for snart fire år siden. Vi håper videre at vår helt unike kompetanse og erfaring vil være med på å styrke den posisijon som en slik base kan ha. Videre håper vi at også andre selskaper i Norge vil følge vårt eksempel fordi vi vet at det finnes mange selskaper i ulik størrelsesorden som vil finne dette attraktivt. Mange vil i disse dager kjenne på et behov for å lete etter nye markeder. Man sitter på mye kunnskap og erfaring, men ikke minst på utstyr som ikke gir noen avkastning om det ikke er i bruk. Med den trafikken som vi i dag ser at holder på å bygges opp i forhold til det afrikanske kontinent, ligger Gran Canaria som et sivilisert og europeisk sted meget strategisk plassert i henhold til den aktiviteten.

Det nyetablerte, spanske selskapet til RadøyGruppen, har fått navnet RadoyGroup Rig an Ship Services SL, og skal ledes av Raymond Stordal.

- Firmaskiltet er satt opp på veggen, papirer registrert og nødvendige befinnende oppnådd. Nå skal personell, forfatninger, administrasjon, sertifikater og utstyr på plass, forklarer han. Seks containere fra Norge er underveis og det har allerede blitt investert i egen privatbolig på sørsiden av Gran Canaria.

Randøygruppen tar sikte på å benytte seg av lokal arbeidskraft. De ønsker å ansette lokale fagarbeidere som får en opplæringsperiode i Norge. På den måten får de kjennskap til våre arbeidsmetoder, vår polisy og forhåpentligvis får et ansvarsfult og nært forhold til moderbedriften. Til gjengjeld håper vi at vi kan trygge noen arbeidsplasser hos loalbefolkningen og øke motivasjonen til våre ansatte.

Satsningen på Gran Canaria – hvor stor kan det bli?

- Vi har erfaring fra ganske store rigg- og fartøysjobber fra før, så dette kan vi. Vi har tro på at det kan bli veldig stort. Bare vi organiserer oss skikkelig, er alle muligheter der, sier Storøy.

Han regner med at etableringsprosessen vil ta opp mot 5 år med relativt store investeringer. Meningen er at man skal få på plass et service- og reparasjons verksted til å begynne med, men at det etterhvert skal etableres et reelt skipsverksted på plass, med alt hva det innebærer.

Finns det olje og gass her på Gran Canaria?

- Det finns enorme mengder med olje og gass langs hele Afrika kysten og oppover. Bare i Nigeria snakker vi om mye større årlig produskjon, enn i Norge. Vest-Afrika er som kjent preget av ustabile og vanskelig forhold, derfor blir nærmeste siviliserte verksteder å finne enten i Sør-Afrika eller her på Gran Canaria. Vi er derfor overbevist om at vi vil være mer konkurranse dyktige med en etablering her, selv om vi med det konkurrerer med oss selv i Norge. Mange av de som oprerer utenfor Afrikakysten er allerde våre kunder.
Oljeindustrien i Afrika har i dag ti prosent av verdens samlede oljeproduksjon og er stadig økende. Leteaktiviteten øker både i Sør-Afrika og utenfor kontinentet, og har bidratt til den sterke veksten de siste årene.Innovasjon Norge

- Uansett jobber vi med stål, og ikke olje. Det vil si at vi produserer det kunden vil ha. Tidliger var våre største kunder rederier på fraktbåter. De store strukturene tar tid, og krever store innstallasjoner. Men før vi kommer dit har vi drøssevis med små strukturer som må produseres og ikke minst repareres.

Vi tenker også fornybar industri, og alternativer til fossil brensel. Vi må jobbe med det nåværende samtidig som blikket alltid må være rettet fremover. Personlig tror ikke Olav Ståløy at vindmølle drift er annet enn forbigående, og spår at vi må tilbake til kjernekraft. Han henviser til andre Europeiske land som får opp til 90% av sin strømtilførsel nettopp fra kjernekraft.

Hva kan gå galt med satsingen?

- Jeg leter aldri etter det negative, det dukker opp etterhvert uansett, sier Olav Ståløy og prater av lang erfaring. For oss er den største utfordringen per i dag at vi etablerer oss i en ukjent kultur med alt hva det innebærer, og at vi er helt blanke på spansk, sier han oppriktig.

Oddmund oppmunter sterkt flere aktører i bransjen til å tenke nytt, og satse på en base på Gran Canaria. Først når flere som driver innenfor samme segment samles under Gran Canaria Subsea & Offshore Base vil vi se den store effekten og konkurransedyktigheten opp mot kunden.
Kilde:

offshore.no
Bergens Tidende
https://vimeo.com/173679478
https://vimeo.com/138166211
www.radoygruppen.no
www.facebook.com/radoygruppen