s

 
Litt ”Hummer og kanari” fra Arguineguín

Hummer og kanari betyr ”blanding av likt og ulikt”, et særnorsk uttrykk som oppsto i tiden rundt første verdenskrig. Spekulanter i shippingaksjer tjente seg styrtrike på skyhøye fraktrater pga truslene fra den tyske ubåtflåten. Både den gang og i dag var det stas for de nyrike å kunne vise fram sin rikdom. Noe ikke minst restaurantbransjen kunne nyte godt av. Siden de fleste nyrike ofte hadde mer penger enn stil, endte bestillingen gjerne med det dyreste fra henholdsvis spisekartet og vinkartet. Med andre ord; Salt hummer sammen med søt dessertvin fra Kanariøyene, noe som er en fryktelig dårlig kombinasjon om du også ønsker anerkjennelse som gourmet. Men derav uttrykket!
Arguineguín, Norges sørligste by
Et annet særnorsk fenomen med hensyn til nordmenns forhold til Kanariøyene, men da fra vår egen tidsepoke, er deres store forkjærlighet for den lille fiskelandbyen på sørsiden av Gran Canaria som heter Arguineguín. På vinterstid valfarter tusenvis av nordmenn hit for å bytte ut vinterdager bestående av minusgrader, snøføyke og glatte fortauer, med verdens beste mikroklima. Her skinner solen året rundt og hverdagene kan da heller benyttes til en dag på stranda, en rusletur langs strandpromenaden mens man betrakter folkelivet, slå seg ned på en fortausrestaurant for litt mat og drikke eller finne seg litt skygge under en palme om solen blir for het. Det er et veldig greit alternativ for mange nordmenn, enten de er nyrike eller ikke.

For oss som bor her hele året er sommermånedene en stille og fredelig periode sammenlignet med vintersesongen. På en måte tar lokalbefolkningen ”byen sin tilbake”, dog kun for en stakket stund, og det vanligste språket som summer i luften når jeg vandrer omkring i byen er spansk. Det er godt å se at byens sjel ikke har gått tapt i møte med masseturismen, men at den faktisk har klart å bevare mye av sin egenart samtidig som den er i endring for å tekkes turistenes behov. I det følgende skal vi se litt nærmere på noe av det man kan gjøre i Arguineguín på sommerstid.
Puerto Arguineguín
Et besøk på havnen er obligatorisk. Er du en morgenfugl kan du få med deg fiskebåtene som drar ut på tokt lenge før dagslyset gjør sin entre og byen fortsatt sover. Når de i løpet av dagen kommer tilbake med dagens fangst er også forventningsfulle familiemedlemmer og venner på plass for å se hva de ska ha til middag. Men aller først skal (resten av) fangsten leveres til fiskemottaket (Cofradia de pescadores).

Cofradia de pescadores de Arguineguín hvor maten smaker mye bedre enn markedsføringen skulle tilsi.
Liker du fisk og kortreist mat har du to muligheter til å nyte det; Enten besøke fiskerestauranten hvor du får dagens ferske fisk ferdig laget og servert eller du kan ta en tur innom fiskeutsalget hvis du ønsker å tilberede maten selv. En liten kuriositet i den forbindelse er restaurantens ukonvensjonelle logo som viser en stupfull skipper som har gått på et skjær og henger ut av vinduet, synlig beruset og med en flaske i neven. Vet ikke helt hvilken målgruppe den er beregnet for, men det kan jo (forhåpentligvis) også være myntet på andre enn bare oss nordboere.

Men havna har mer å by på en fersk mat fra havet som byens fiskere har levert. Herfra går også turistbåtene som følger kystlinja fra Arguineguín via Anfi del Mar og Puerto Rico før de anløper endestasjonen Puerto Mogán. En flott tur som går i et bedagelig tempo og hvor man kanskje er så heldig å få øye på en flokk med delfiner som svømmer rundt ferja, en hval som glir sakte forbi, men heldigvis da på betryggende avstand. Eller kanskje ser man en flyvefisk i et luftig svev over vannet.
For de som trives med et mer aktivt liv på sjøen finnes det et utall muligheter. Hos Es Nautica, som befinner seg i Yamaha bygget på baksiden av fiskemottaket. Her kan man leie utstyr for all slags vannsport, samt bestille forskjellige utflukter omkring på øya.

Fiskeutsalget er åpent fra 08 til 15, Mandag–Lørdag

Et lite utvalg av kortreiste mat fra havet

Det er vel ikke så mange som husket å ta med seg fiskestanga når de pakket for sydenturen, men om du likevel skulle ha gjort det, vel .. så er havna og området omkring et populært sted å ta med stanga og prøve fiskelykken. For min egen del nøyer jeg meg med å betrakte og beundre den roen og tålmodigheten disse entusiastiske hobby-fiskerne utstråler.