Vägen längs mandelbergen
Prunus dulcis
Mandeln är ett litet, risigt träd som ser väldigt alldagligt ut under stora delar av året. Fram till blomningen, som är alldeles överväldigande och snabb. Sötmandeln, Prunus dulcis, är en medelhavsväxt som med lite hjälp klarar vintern längst ner i södra delarna av Skandinavien. Helst ska det övervintra frostfritt i orangeri eller uterum. På Gran Canaria kan man se mandeln blomma redan i januari. Små rosavita enkla blommor i lätta skyar.

Mandel är ett träd inom plommonsläktet och familjen rosväxter. Mandelträdet bildar stenfrukter, och inuti kärnan i frukten finns ett frö som är det som går under namnet mandel. Mandelträdet är i storlek, form och blad likt sin nära släktning persikan, men har kala blad. Blommorna är 3-5 cm vida, vita eller svagt rosa och de slår ut strax före lövspricckningen, ofta mycket ymnigt. Den som besöker Gran Canaria vid månadskiftet januari/februari kan inte undgå att se de rosa fälten av mandelträd uppe i fjällen, gärna i hjärtat av ön og byn Tejeda. Till skillnad från persikans saftiga stenfrukt blir mandelträdets frukt torr och inte större än 6 cm. Den är grågrön men liksom persikan sammetsluden. Ur den skalade mandeln utvinns den fina, väldoftande

På Gran Canaria kan man se mandeln blomma redan i januari. Små rosavita enkla blommor i lätta skyar.

Mandel är ett träd inom plommonsläktet och familjen rosväxter. Mandelträdet bildar stenfrukter, och inuti kärnan i frukten finns ett frö som är det som går under namnet mandel.

Mandelträdet är i storlek, form och blad likt sin nära släktning persikan, men har kala blad. Blommorna är 3-5 cm vida, vita eller svagt rosa och de slår ut strax före lövspricckningen, ofta mycket ymnigt. Den som besöker Gran Canaria vid månadskiftet januari/februari kan inte undgå att se de rosa fälten av mandelträd uppe i fjällen, gärna i hjärtat av ön og byn Tejeda. Till skillnad från persikans saftiga stenfrukt blir mandelträdets frukt torr och inte större än 6 cm. Den är grågrön men liksom persikan sammetsluden. Ur den skalade mandeln utvinns den fina, väldoftande mandeloljan som används i mediciner, hudkrämer och andra tekniska produkter. Mandel används även i konfektyrer, bakverk och glass.
Tre sorter kommer på trädvarieteter som är svåra att skilja åt: sötmandel, krakmandel med mjukare skal samt bittermandel. Spanska sötmandlar är vanligen strimmiga, stora och breda, italienska mindre och rundare.

Bittermandel är en varietet med kulturursprung och innehåller den giftiga glykosiden amygdalin. I den vanliga sötmandeln brukar finnas en och annan bittermandel, men den känner man lätt igjen på den bittra smaken. Mandelns blommor kommer först, direkt på grenarna och därefter slår bladen ut.
Bladen är långsmala och ljusgröna. Om blomman pollinerats blir det en sammetsluden frukt som har ett grått, läderaktigt skal. Mandeln ligger inuti skalet och spricker fram när den mognar. Vid skörd gör man lika som i olivlundarna att man brer ut stora nät och slår med pinnar på grenarna för att få nötterna att ramla ner.

Mandel odlades av grekerna redan på 400-talet f.Kr. Något senare lärde romarna känna mandeln via grekerna. På 1300-talet nådde kunskapen om mandeln Norden och på 1500-talet importerades den som konfektyr.


Vägen längs mandelbergen
Om vi frågar på Gran Canaria vad som finns i Tejeda, kommer de att svara mandelträd även om öns bergstrakter har en mycket rik inhemsk flora. Och om vi frågar vad vi kan köpa i Tejeda kommer de att svara "Bienmesabe" av mandel och "Polvorones" av mandel, (fyllda kakor som liknar mandlar).

"Marsipan från Tejeda" är ett begrepp och mycket tillvärkas i eget bageri där hela familjen är involverat. Många av kvinnorna får denna byn arbetade med att skörda mandel. Under en vecka mellan januari och februari firades den mycket populära festen "Fiestas del Almendra en Flor" (mandelträd i blomning) i Tejeda på Gran Canaria.Mandelträden blommar och annonserar vårens ankomst.

I mitten på ön är det bergigt med höga berg och djupa raviner. I ravinerna växer det träd och blommor av massvis av olika arter. När mandelträden blommar täcks hela dalar och bergväggar av en rosa-vit matta. Festen börjar på lördagskvällen med kalas hela natten. Man festar på gatorna och dansar hela natten lång. På söndagen börjas det med högmässa i kyrkan och sedan är det marknad hela dagen lång. Dansgrupper uppträder i folkdräkter och det spelas kanarisk musik.