Chips på er brudar!
Tekst & Foto:
Birgitta Frejhagen


Birgitta är intresserad av svenskarnas historia på Gran Canaria. Hon har skrivit boken Pionjärerna, och leder varje vecka under vintersäsongen en
Historisk Stadsvandring i San Agustín.
Margareta Winberg blev rikskändis som feminist och politiker. 1981 blev hon (s)-riksdagsledamot för Jämtland, 1994 jordbruksminister och därefter arbetsmarknads- och jämställdhetsminister. 2003 blev hon vice statsminister åt Göran Person, men ganska snart pensionerade han henne till Brasilien som ambassadör.

-Men jag började i liten skala, berättar Margareta, när vi träffar henne på semester med sin man och dotter på Gran Canaria. Jag var folkskollärare i tio år i en liten by i Krokoms kommun norr om Östersund. Jag trivdes utmärkt med jobbet.

En regning kväll i december 2016 i San Agustin berättar Margareta Winberg i Svenska Kyrkan om sitt liv som politiker.
Det var så få barn i skolan att barnen mellan 7 – 9 år gick tillsammans i en klass, och barnen mellan 10 – 13 år gick i den andra klassen.

-I Krokom arbetade jag på samma sätt som Svenska Skolan på Gran Canaria alltid har gjort, säger Margareta. Skolformen kallas B-skola. De små barnen fick hjälp av de större, och det blev en fin gemenskap mellan alla barnen på skolan. Och det gav både de stora och små barnen möjligheter att få bra betyg, konstaterar Margareta förtjust.

Dörrknackning i gårdarna
För att klara sitt jobb som folkskollärare insåg Margareta att hon behövde ha tillgång till en förskola och det fanns det ingen i glesbygden Alsen i Krokom, dit hon hade flyttat. Då och där började hennes politiska karriär.

Eftersom det inte fanns någon förskola fanns det heller ingen förskolekö. Margareta åkte då resolut från gård till gård och pratade med alla barnfamiljer i kommunen om en förskola.

-Jag berättade om vad förskola var. Om familjen hade barn under sex år så frågade jag om de ville skriva på en lista och ställa sig i kö till en förskoleplats. Och nästintill alla skrev på, berättar Margareta!

Med listan i handen gick Margareta till kommunpolitikerna. Hon fick gehör för sina och alla barnfamiljernas krav.

-Bara ett par veckor efter att jag lämnat in listan fick jag besked. Kommunen hade tagit beslut om att starta förskola på tre platser i kommunen! Men villkoret var att jag skulle ansvara för att hitta lokal, inreda och anställa lärare!

-Av de barn som föräldrarna skrivit på listan dök alla utom ett upp när vi startade förskolan. Då blev jag oerhört glad!

-Så det blev förskola och jag stannade som folkskollärare i tio år i kommunen, berättar Margareta.

Samtidigt som hon arbetade som lärare engagerade hon sig allt mer i politiken. Först i kommunen och sedan inne i Östersund och för Jämtland.

Gloria Palace i San Agustín
Inför valet 1994 kom Margareta till Gran Canaria för att bli toppolitiker! Det året hade de flesta partierna beslutat att ha varannan kvinna på sina valsedlar. Margareta hade under året deltagit i en politikerskola som syftade till att få fler kvinnor att våga ta tyngre politiska uppdrag.

-Jag var en av dem som fick vara med på en slutspurt på kursen som var förlagd till Hotell Gloria Palace i San Agustín. Det var en oerhört lärorik kurs. Jag tror att det viktigaste var att jag förstod vad jag gjort fel i mitt ledarskap. Jag insåg att jag inte kan leda andra om jag inte kan leda mig själv, säger Margareta allvarligt.

Informationssamhället på gott och ont
Margaretas dotter, Viktoria Winberg, har arbetat i många år på Östersundsposten och Länstidningen som journalist och ansvarig utgivare, men ägnar sig numera på heltid åt de komplicerade frågorna om nya medier. Kommer papperstidningarna att överleva? Hur många regionala journalister kommer att finnas kvar? Kan man förhindra att desinformation, falska nyheter och medvetna lögner sprids som objektiv journalistik på nätet?
-I slutet av 1970-talet var jag med och skrev en skrift för socialdemokratiska kvinnoförbundet, berättar Margareta. Den hette Chips på er brudar!

-Vi ville att kvinnor skulle inse att vi var tvungna att välja datasamhälle, som vi kallade det för på den tiden. Vi kvinnor skulle lära oss använda datorerna, men vi skulle säga nej om någon använde dem för att kränka vår integritet! Och information om vårt privatliv skulle ”storebror” absolut inte få tillgång till.

-Men det var lätt att säga då, när datorerna inte fanns på bred front i samhället, konstaterar Margareta. Ja, idag är det vi själva som lägger ut allt och intet om våra privata liv för både storebror och alla andra som vill ta del av det, säger Viktoria!

Både mamma och dotter är överens om att frågorna om informationssamhället och cyberspace är viktiga.

-Det är frågor som idag är lika viktiga för mig som privatperson som för Sverige, säger Margareta! Jag är oerhört rädd för hur organiserad brottlighet och terrorgrupper kan utnyttja all information som vi lägger upp och gör tillgänglig för alla och envar. De här frågorna handlar idag om försvar av vårt land, och om den frihet och demokrati som vi lärt oss att leva med som självklar.

-En sak kan vi alla göra, säger Viktoria. Vi kan kräva att det finnas en ansvarig utgivare på allmänna websidor som gör anspråk på att sprida nyheter. Då får vi åtminstone en varning. Finns det inte en fysisk person som är ansvarig för källkontroll och för vad som skrivs på sidan, då ska man nog inte lita på det som står där.


Viktoria Winberg, Margaretas dotter, har just kommit tillbaka från sin första långpromenad från San Agustin till Maspalomas fyr. Margareta konstanterar att hon var exakt lika gammal som Viktoria är nu, när hon första gången gjorde samma fantastiska vandring i Maspalomas.

Margareta Winberg och förre detta spanske presidenten José Maria Aznar. Margareta var vid detta tillfälle arbetsmarknads- och jämställdhetsminister och de träffades för att utbyta erfarenheter. Det var vid millenieskiftet och Spaniaen var på väg från ett hemmafrusamhälle
Andlighet och praktisk verksamhet

-Margareta är snart 70 år, men för ett par år sedan beslutade hon sig för att återigen engagera sig i politiken. Idag är hon ordförande för Region Jämtland Härjedalen och ordförande för kyrkorådet i Östersund.

-Uppdraget i kyrkorådet är nog det mest intressanta och dessutom det roligaste, säger Margareta. Kanske för att det är nytt för mig, men det är också både andligt och praktiskt.

-Den kyrkliga verksamheten handlar om gudstjänst, musik, diakoni och den rör både barn och vuxna. För Margareta har den andliga dimensionen blivit viktig och begriplig.

-Alla i kyrkorådet är inte religiösa och kallar sig inte för troende. Men för några veckor sedan avsatte vi tid i kyrkorådet för att diskutera trosbekännelsen. Vi ville helt enkelt förstå grunden för religionen bättre.

-Men vi arbetar också lokalt och praktiskt. Just nu i vinter handlar det till exempel om att praktiskt organisera ett härbärge för EU-emigranter, avslutar Margareta.
Gun Margareta Winberg,
född Gustafsson 13 augusti 1947 i Sjuntorp i Fors församling i Västergötland, är en svensk socialdemokratisk politiker (tidigare riksdagsledamot), diplomat samt styrelseordförande för Karlstads universitet 2010–2013

Winberg tog realexamen 1963, gick i flickskola 1963–65 och fick ämneslärarekompetens 1978. Hon arbetade 1969–1979 som folkskollärare och var även då kommunalpolitiskt aktiv. Winberg var politisk sekreterare i Jämtlands läns landsting 1980–81, styrelseledamot vid Högskolan i Östersund från 1980 och dess vice ordförande från 1983.

Winberg profilerade sig som EU-motståndare och var en av två ministrar i Ingvar Carlssons regering som röstade nej i folkomröstningen om EU-medlemskap år 1994. Hon var även motståndare till införande av euron som valuta, men höll som vice statsminister en mycket låg profil inför folkomröstningen om euron år 2003. Hon är även en engagerad feminist och var drivande bakom lagen om sexköp som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja dem. Hon har kallats ”Chefen för fittstimmet”, arbetat för ökad kvinnlig representation i styrelser och engagerat sig i kampen för bättre villkor för djuren, ofta i konflikt med starka intressen bland lantbrukare i EU.

Margareta Winberg är dotter till sliparen Gunnar Gustafsson och hemsamariten Greta, född Håkansson. Hon lever samman med Jörn Svensson sedan 1985 och gifte sig med denne 2008. Hon har tre barn från ett tidigare äktenskap.


Kilde: Wikipedia