Tekst og foto: Björn Westin

Björn Westin, Foto: Anders Glemne
Vilken årstid är den bästa?

Svår fråga. Alla årstider har något speciellt. Skulle jag ändå välja ut en, så blir mitt val våren. De flesta tror att det inste existerar årstider på Gran Canaria. Det beror nog på att de befinner sig och stannar på den södra delen av ön, där är det vår/sommar året runt. Tar man sig upp i bergen så har vi alla fyra årstider, ibland på en och samma dag.

På den norra delen av ön färjas landskapen av höstens alla färger, innan lövträden i november och december fäller sin blad. Riktig vinter fick vi känna på när vi drabbades av snöstormen som drog in över ön i februari 2016. Då hade vi en halv meter snö uppe på topparna och alla vägar i bergen var avstängda.

Det är förstås väldigt ovanligt att det snöar så mycket som det gjorde då, men man får iallafall räkna med att det faller snö cirka vartannat år. Den högsta toppen är döpt till Pico De la Nieves (Snötoppen) av en anledning. Trots vädrets nycker, är det framför allt våren som dominerar här på ön.
Så när jag efter flera regndagar i november, drabbades av en höstdepression som varade i flera minuter... kan jag nu äntligen andas ut - VÅREN ÄR HÄR!

Något av det vackraste man kan uppleva här på Gran Canaria är mandelblomningen. Då dalgångarna uppe i bergen lyser upp i vitt och rosa, av tusentals mandelträd som blommar.

I början av 90-talet, när jag först upptäckte de oexploaterade vandringsparadiset på Gran Canaria, så blommade de flesta mandelträden som mest i februari. Nu 25 år senare så är den stora mandelblomningen i januari. För varje år som jag har arrangerat vandringar här på ön, har jag märk att mandelträden blommar allt tidigare. Ett träd som jag följt genom åren blommade 1998 den 1 februari, nu blommar det ca två veckor innan jul. Vad det beror på kan jag bara spekulera i, tankarna för mig till klimatförändringar pga mänsklig påverkan.

Ursprungligen kommer mandelträdet från Asien, i Grekland har mandelträd odlats sedan 400-talet f.Kr. Till Gran Canaria kom de första träden på 1500-talet. Mandelträden står i dag kvar som vackra monument, och minner om svunna tider då produktionen av både söt- och bittermandel var stor här uppe i bergsbyarna, och sysselsatte 100-tals personer. Sötmandel användes framförallt i mat och bakverk medan bittermandeln användes inom kosmetikaindustrin.

Mandelträd är ett träd som är släkt med plommon och som blommar med vita eller vitrosa blommor. Blomningen börjar redan innan de första bladen slagit ut. Mandelträdet bildar stenfrukter, och inuti kärnan i frukten finns det frö som vi kallar för mandel.

Det är i princip omöjligt att skilja sötmandel och bittermandel genom att bara titta på dem. Lättast är att smaka på mandeln. Undvik att äta mandeln om den smakar bittert, då den innehåller Blåsyra (Vätecyanid). Alla byar på Gran Canaria har förutom nationella och kanariska helgdagar också rätt till två egna helgdagar. Bland annat så firar man sedan 1969 i Tejeda, mandelblomningen med stora festligheter varje år i slutet av januari och i början av februari. Förra årets festligheter hade mer än 10 000 besökare.

Personligen tycker jag att det vore närmast kriminellt att befinna sig på Gran Canaria under den här tiden och inte besöka dessa vackra delar av ön. Hur ni tar er upp är er sak. Min rekommendation är naturligtvis att man vandrar i de här vackra områdena. Gärna med oss på Rocky Adventure. Det går gamla fina vandringsstigar till alla dessa vackra platser.

Mer info om vandring på Gran Canaria:
www.rockyadventure .com