Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

- handlet om så mye mer enn å oppdage kanariøyene på en ny og spennende måte. En ny familie ble til underveis, en treenighet ble formet og erfaringene abosrbert fra et nytt ståsted.
Multikunstnerne Anna og Marko forteller om sitt Gran Canaria og lar deg bli delaktig via sine bøker og bilder...

Det svenske paret Marko T Wramén og Anna W Thorbjørnsson har reist rundt i nesten et halvt år mellom Kanariøyene. De har syklet, surfet, dykket, badet, skrevet og fotografert, spist og drukket seg gjennom mange opplevelser. Samtidig har de lært å være foreldre for første gang i sitt liv, og veien ble til mens de gikk den.

Den lille babyen har blitt en kjerne frisk og vilter guttunge

På oppdagelsesreise som foreldre og som jouralister og fotografer
som har fått ha begge sine foreldre rundt seg til alle døgnets tider det første leveåret Deres opplevelser og uforglemmelige funn på øyene, kan vi får ta del i gjennom to bøker som ble presentert i høst.

- Dette er snakk om en subjektiv bok, der vi har tatt oss friheten til å sjonglere mellom riktig gode mattips, kultur og frekke cocktail barer bare ut fra ett eneste prinsipp, nemlig at vi liker det selv!

Jeg møter paret i Santa Catalina parken i Las Palmas der de tilbringer en ukes tid før jul, bare for å minnes en herlig tid de hadde her sammen, og kunne gå tilbake til sine absolutt favoritter hva gjelder mat og drikke!

MARKO

Marko T Wramén er født og oppvokst i samme kvarter som Zlatan Ibrahimovic. Den beryktede bydelen Rosengård i Malmø. Som Zlatan har han også jugoslavisk opprinnelse og en fragmentert familiebakgrunn. Det var offiser i flottan/marinen han hadde satt seg som mål i livet. Derfor havnet han i ubåt under den kalde krigen. Der ble det litt for lavt under taket i intellektuell betydelse av ordet, og den militære omgangsformen gav han en klaustrofobisk følelse.

Gustav og mamma på sanddynene i Maspalomas
Marko T Wirmén och Anna W Thorbjörnsson har provsmkat, vandrat, simmat, cyklat kört, dykt och flugit och ger i sin guide mer än 200 personliga tips, rikt illustrerade med vackra bilder.
-Egentlig er jeg for mye individualist til å klare å tilpasse meg et kollektiv. Jeg kan rett og slett ikke holde kjeft, og må hele tiden påpeke det jeg føler er rett og feil, sier han enkelt.

Nærheten til -, og kjærligheten for det våte element skulle imidlertid følge ham hele livet. Marko forteller at han har fått flere utmerkelser for sine undervannsfilmer, har deltatt på mange film festivaler med sine kunstfilmer under vann og har jobbet som redaktør på surf- og dykke magasin.

Men først skulle han bli ski bum på Geilo, i den norske fjellheimen. Der fikk han stå i oppvasken for å ha råd til å stå på ski, før et nytt spor førte ham inn på journalisthøyskolen
Endelig hadde Marko havnet rett i livet. Som nyhetsjournalist fikk han tilfredsstilt sin nysgjerrighet, og kunne uhemmet spørre og grave i det han ønsket. Han fant fort ut at han trivdes med å jobbe på egenhånd, og på den måten fikk han også mer fritid. I dette ligger forklaringen til at han i over .

20 år har jobbet som freelancer. Det skulle bli et liv i kombinasjon med skriving, reising og alltid dykking!
Da han flyttet til Jerusalem i 2006 var det imidlertid bistandsarbeider på Vestbredden og Gaza som førte han til Midtøsten. Etter hvert skulle ha bosette seg i 11 land og besøke mer enn 70 før han til slutt skrev en reisehåndbok om Kanariøyene.

I 2005/2006 bodde Marko i Brussel og jobbet i innen EU. Nå handlet det om å ta bilder av verdensledere og personligheter innen utenriks- og sikkerhetspolitikk. For en nyhetsjournalist var det i overkant spennende. Turen gikk til Amsterdam og reisejournalistikk ble levebrødet. ”Mitt Amsterdam” er boken som bevitner hans tid og kunnskap om byen. Den ble imidlertid skrevet på en husbåt slik seg hør og bør i kanalbyen. En annen av hans bøker beskriver ”88 favorittpuber i London”, med andre ord er han lommekjent der også. Etter millenniumskiftet dro han til Kosova med fredsstyrken, og er den dag i dag internasjonal valgobservatør, fredssoldat, reiseskribent, fotograf, forfatter, filmer, forlegger og kunstner.

Utsiktspunktet på La Gomera med glassgulv er en fin boltreplass for en liten krabat.
MARKO & ANNA

For knappe fire år siden traff de hverandre og den store kjærligheten i Berlin. To kreative sjeler som aldri fant roen på ett og samme sted, som nektet å gi opp drømmer og frihet for et konvensjonelt familieliv. Men i møte med en likesinnet så de begge plutselig muligheten for å skape en familie, om enn på en noe kontroversiell måte. Sammen var de villige til å gi hverandre både en trygghet men også en frihet i å reise og strekke seg mot nye utfordringer, egge hverandre og skape nye muligheter sammen. En vakker historie som får relativt liten plass i et
intervju der deres produktivitet tar overhånd. Da lille Gustav smeldte sin ankomst bestemte de seg for å flytte tilbake til Sverige og ha familien nære. Men rastløsheten tok grep igjen og de bestemte seg for å konsentrere seg om reisebøker.

- Å skrive bøker er en langsommere prosess enn artikler, hvilket innebærer at vi følte at Gustav kunne henge med på turen. Vi ville dessuten begge være tilstede samtidig i hans utviklingsprosess, og ikke gå på omgang i livet hans. Da dro vi dit vi kunne føle en trygghet i forhold til å være førstegangsforeldre, likevel til noen øyer vi siden tidligere hadde følt en forkjærlighet for.

IGod mat har stått i sentrum, men også shopping, vandring, sykling, strender og alt hva hjertet begjærer og øygruppen kan tilby, uten å havne i såkalte turistfeller! Resultatet ble 2 bøker; ”Mitt Gran Canaria med Lanzarote og Fuerteventura”, og ”Mitt Tenerife med La Palma, La Gomera….

Glöm alla fördomar Las Palmas har blivit coolt! När den storskaliga turismen gjorde sitt intåg på Kanarieöarna 1956 var det första charterplnet som landade på Las Palmas flygplats svenskt. Så visst går det att höra svenska längs strandpromenaden. Men Las Palmas är en riktig stad, Spaniens nionde största med nästan 400 000 invånare, och staden har sitt eget liv bortom turiststråken.
fem og en halv måned reiste den lille familien fra øy til øy. Det handlet om å finne veien sammen både som frender men også som oppdagelsesreisende med mål om å oppleve det beste øyene har å by på.

ANNA
Anna har en 10 år bak seg som markedsdirektør i et telecom selskap. Men lot fotointeressen ta overhånd da hun klev ut av den konvensjonelle karriereformen, og kunne slippe gubbevelde, hierarki og høy stressfaktor. Da gjorde hun fotografering til sitt levebrød og hadde lenge et studio i Stockholm. Hennes bakgrunn er mer

Anna fotograferer Marko under vann
kommersiell reklame, mote, fashion og produktutvikling. Anna jobber fortsatt med det samme, men jobber mer på locations. Spesielt liker hun å jobbe med opera og klassisk musikk, og forteller lykkelig at hun akkurat har portrettert en spansk dirigent.

- Den type musikk har så mye dramatikk over seg, sier hun og tror det er en klar fordel at hun også elsker klassisk musikk selv og kan forstå uttrykket. I dag får hun hovedsakelig sine oppdrag gjennom sosiale medier, der oppdragsgiverne er veldig ajour på det som rører seg i miljøet. At hun tidligere har jobbet med kontraktering og prissetting gir henne fordelen av å kunne forhandle sine oppdrag selv, noe som kanskje ikke er så vanlig i kreative miljøer.

- Å komme til Kanariøyene for å skrive var en positiv opplevelse. Hun hadde tidligere tilbrakt tid i Las Palmas og ser potensialet byen har.

- Her er det fortsatt billig å reise, og billig å bo. Forholdet til EU gjør det lettere og tryggere, det gjør også den lille tidsforskjellen og det fantastiske klima. Mye spennende skjer i en langsom utvikling og tilgangen til wifi gjør at digital nomades kan man ta med seg yrket hit og kombinere det beste med det beste!

Både Marko og Anna elsker det våte element. Anna som surfer og fotograf, Marko som dykker og fotograf. Sammen har de et pågående kunstprosjekt kalt ”Waterlife” som har vunnet en intensjonal utmerkelse i Montreal i Canada, og som nå deltar i en internasjonal foto festival i Frankrike, og som kommer til Sverige i mars måned. ”Waterlife” er bilder tatt av paret Wramèn/Thorbjrönsson i Florida og Las Palmas/El Hierro, og som er basert på mennesket forhold til vann og dets fundamentale grunnlag for alt liv. Bildene ble dokumentert i en bok som de jobbet med i 2016 på sin lap top under reisen mellom Kanariøyene.

- I 2016 produserte vi i alt fire bøker, forteller Marko mens de skifter på å underholde en liten Gustav som er like vilter som ettåringer flest.

Boken ”Waterlife” ble sluppet i mai måned, mens forfatterparet kom ut i høst med sine to bøker om Kanariøyene (Mitt Gran Canaria og Mitt Tenerife) og sist men ikke minst kom boken ”De 55 beste barene i Berlin”, byen der de flyttet sammen første gang og som de vet mer om enn de fleste. Nå skal paret hjem til Sverige og feire julen på tradisjonelt vis.


Gustav og mamma plukker Papaya frukter
Men flere bøker ligger i startgropen, og er så ferske at de ikke vil røpe hvilken storby i Europa som står for tur. Det lekes også med skjønnlitterære tanker, og selv om ingenting har blitt utformet på papiret så er det ikke langt fra ide til realitet i denne lille familien. Fotograferingen skal fortsatt ta en stor del av virksomheten og de lover at de kommer tilbake til Kanariøyene. I mellomtiden kan vi kose oss med deres gode råd og allerede oppgåtte stier.


Bøkene om Kanariøyene er utgitt på Karavan Forlag, og kan bestilles på nettet.

Överraskningarnas öar

Många tänker på Kanarieöarna som sol och strand. Men dessa vukanöar ute i Atlanten är så oändligt mycket mer – vackrare och äventyrligare än vad de flesta kan tro, och fulla av överraskningar.
Vi båtluffade runt hela ögruppen för att få färska intryck. Under redans gång postade vi bilder i sociala medier och många försökte gissa var vi var – Cuba, Karibien, Sydamerika och Sydafrika är några exempel. Väldigt få gissa rätt.

Det är dessa vilda, välsmakade och exotiska upplevelser vi berättar om i denna bok, och i systerboken Mitt Gran Canaria.

Vår förhoppning är att våra mer än 230 tips inspirerar dig till en rikare och roligare semester!