Tekst & Foto:
Birgitta Frejhagen


Birgitta är intresserad av svenskarnas historia på Gran Canaria. Hon har skrivit boken Pionjärerna, och leder varje vecka under vintersäsongen en
Historisk Stadsvandring i San Agustín.
I slutet av januari 2017 uppträder den svenska schlagerikonen Barbro Lill-Babs Svensson på Gran Canaria på dansrestaurangen Playa del Sol. Hon gör en enmansshow tillsammans med sitt band. Sex veckor därefter fyller hon 79 år!

-Jag fortsätter så länge som det är roligt, och publiken vill lyssna på mig! säger Barbro.

På sommaren 2016 uppträdde Lill-Babs på Pride-festivalen i Stockholm och hon fick stående ovationer. Aftonbladet sammanfattade eventet: ”Lill-Babs tokhyllad under Prides Schlagerkväll 2016!”

I augusti fick hon samma respons på SVTs ”Allsång på Skansen”. Då blev hon så tagen att hon grät i logen när TV-kamerorna släkts. Och tröstades av sina evigt närvarande döttrar, Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen.
Och i december gick hon 19 kvällar upp på scenen i Auktionsverkets anrika sal i Göteborg och levererade en mustig julshow med sing-a-long!

De flesta som närmare sig 80 år, skulle nog inte klara detta program. Varje show genomförs i hettan från strålkastarljus, i 90 minuter utan paus och på höga klackar! Barbro har under ett antal år kallat sig för ”en passionär" som vill ”leva livet”, men nu låter det lite annorlunda.
Inte bara passion och glädje
Sanningen är att samtidigt som Lill-Babs har klarat alla sina åtagande under 2016 har hon i olika sammanhang börjat tala om att dra sig ur showlivet.

- Jag tänker nog snart bestämma mig för när jag ska ”pensionera mig”, berättar Barbro, Lill-Babs, Svensson när hon gästade Gran Canaria i januari 2016.

- Det är inte så lätt. Jag känner mig ofta ganska ensam när jag kommer hem på kvällarna, säger hon lugnt. Jag älskar min publik, och jag får så mycket gensvar. Jag får både ta emot och ge så mycket positiva känslor och så många kramar. Men kontrasten blir stor när jag kommer hem.

- Och det är inte så konstigt, för jag lever ju ensam. Men det har börjat kännas mer. Jag har familj, släkt och vänner som jag kan ringa och besöka. Men det passar inte alltid.

Det låter kanske otacksamt när jag säger så här. Men det är inte för att klaga. Det är bara så att det känns som att det blivit mer tyst omkring mig.

- Dessutom var jag förr mest upptagen av att vara mamma för mina barn.

Numera upplever jag att rollen som mormor oftare hamnar centrum och det är en svår roll. Barnbarnen börjar bli tonåringar och man kan inte tränga sig på. Jag blir förtvivlad när jag vet att de stöter på svårigheter, och jag bara kan sitta still och vänta på att de hör av sig till mig, berättar Barbro med viss förvåning i rösten.

…tills det syntes att hon väntade barn

För mer än ett halvt sekel började karriären för denna reflekterande artist, som nu sitter och oroar sin för barnbarnen. När Barbro var 15 år började hon sjunga proffesionellt tillsammans med en av sin pappas arbetskamrater, som spelade dragspel. Vid ett tillfälle framträdde hon i radioprogrammet Morgonkvisten. Orkesterledaren Simon Brehm hörde programmet och tog kontakt den den 2 januari 1954. Han ville att hon skulle komma till Stockholm och provsjunga i hans orkester på Nalen. Hon tog ledigt från skolan och åkte till Stockholm. Hon fick anställning direkt, och under en period var allt som en saga. Men hon blev med barn och hos Simon fick Barbro bara fortsätta att sjunga så länge som det inte syntes att hon var gravid!

Men Barbros mamma ställde upp för henne och de värnade tillsammans både Barbros och den lilla nyfödda flickan Monicas integritet. Ingen fick veta vem som var flickans pappa. Och Barbro kom tillbaka till nöjesvärlden, via en annan orkester. Men då ville Simon Brehm ha tillbaka henne i sitt band. Och Simon Brehm blev nu Barbros manager och vän, och ett stöd för hela familjen Svenssons, ända tills han dog.

Barbro på sin första semester på Gran Canaria. Bildjournalen 1960.

Lill-Babs på Gran Canaria på 60-talet

På skivomslaget står Barbro framför en DC_6:a och visar upp namnet Harding på sin väska

Barbro Svensson, alias Lill-Babs blev en världs stjärna

Lill-Babs och de första pionjärerna
på GC

1958 kom Barbro till Las Palmas med en av de första svenska charterresorna till Gran Canaria. Bertil Harding hade ordnat resan och Barbro blev nära vän både med honom och hans fru. Trots att Barbro bara var 20 år var hon redan en stjärna och hade bland annat sjungit in Que, sera, sera och Den som glad är. Nu skulle hon fotograferas i en ”exotisk miljö” för en stort uppslagen artikel i tidningen SE, som av många sågs som en skandaltidning.

Familjen Harding kom att tycka mycket om Barbro och beslutade sig resolut för att ta hand om den unga schlagerstjärnan. Via familjen Harding lärde Lill-Babs känna många av de övriga svenska pionjärerna på ön.

Besöket på Gran Canaria 1958 gav mersmak. Lill-Babs blev ambassadör för Hardings resebyrå, och Barbro har kommit tillbaka nästan varje år till Gran Canaria. Första åren till Las Palmas och sedan till San Agustín, Playa del Inglés och Tauro.

1963 Barbro skriver autografer åt The Beatles
Bättre artist och lite bredare om ryggen

Sedan trettio år uppträder Barbro varje år i slutet av januari på dansrestaurangen Playa del Sol. Via en dokusåpa i svensk TV blev restaurangen år 2007 känd som svenskarnas danspalats på Gran Canaria.

I januari 2017 kommer Lill-Babs förhoppningsfullt att ge ytterligare två bejublade föreställningar för sina beundrare på Playa del Sol. Hur blir det 2018, när hon fyller 80 år den 7 mars?

Det vågar vi knappast tänka på. Men de senaste femton åren anser många att hon har blivit bättre och bättre som artist.

Lars Forsell, poet och ledamot i Svenska Akademin 1971- 2007, har skrivit låtar till henne. Barbro hade förr ångest för intellektuella författare och undvek deras texter. Sedan länge har hon kommit över detta och idag sjunger hon alla typer av låtar med värme och en sökande självklarhet.

Som Lill-Babs trippar och svänger Barbro fortfarande runt på höga klackar. Men hon svänger saktare, står mer still, är lite tyngre i kroppen och bredare om ryggen. Detta är inte till nackdel, utan nästan tvärtom. Det uppstår en innerlighet i kontakterna mellan henne, hennes sånger, och publiken. Kärlek studsar som snabba och varma blixtar mellan henne och hennes månghövdade, gråhåriga fans.

Som Lill-Babs-beundrare får jag glädjas ett år i taget. Jag kommer att köa den 23 januari för att komma in på Playa del Sol, bänka mig vid dansrestaurangens långbord, kanske sätta på mig en fånig liten hatt en stund, och avnjuta årets show med vår genom tiderna största svenska schlagerdrottning. Kanske slutar hon med den fina sången Skynda dig att älska…. för annars kan det hända att du inte hinner älska en enda gång…