av Sissel Longva, Ålesund


Når du nå sitter med avisen i hendene hadde jeg hatt lyst til å dele en ferieopplevelse med deg – og den passer uansett om du kun er på ukestur eller om du er fastboende på øya.

Selv har jeg mye erfaring med det å være på ferie, jeg elsker å ligge på stranden, sole meg, nyte varmen og kanskje til og med litt god musikk på øret i kombinasjon med en mørk krimroman eller en Sudoku.

Men etter hvert så kommer man til ett tidspunkt der man vil gjøre noe mer. De fleste av oss kjenner kanskje den følelsen- vi har regel rett blitt mer opptatt av opplevelser utover det å bli brune og ligge på stranden.

Mange reiseoperatører tilbyr matlagingskurs, yogatimer og utflukter både hit og dit, vi har kort sagt en hel jungel av aktiviteter å velge mellom. Noen av disse « koster skjorta» mens andre kan vi delta på nærmest kostnadsfritt. Og enkelte ganger har jeg sågar tenkt at dette kunne jeg fint ha klart uten reiseoperatørens hjelp.

Tidlig i høst oppdaget jeg at noen jeg kjenner hadde vært på ridetur i fjellet på Gran Canaria. Det var skrytebilder på facebook og hele familien så ut til å ha det aldeles strålende. Vel fjell og fjell fru Blom! Som Sunnmørsjente vil jeg vel kanskje heller si at de hadde vært på ridetur i åsen, men like fullt så det ut som en hyggelig aktivitet.

Og i desember ble det min tur til å feriere i Maspalomas. Ved en tilfeldighet kom jeg over Dag & Natt. Og jammen var der ikke annonse i avisen om rideturer! Jeg var ikke sen om å bestille meg en tur og dagen etter ble jeg hentet utenfor døren på hotellet presist til avtalt klokkeslett.

Jeg har selv bodd noen år i Spania og vet at enkelte spanjoler har ett litt diffust syn på klokkeslett og avtaler, men dette var bra – oppmøte til avtalt tid! Kjørerturen opp til ranchen tok bare ti minutter og der ble vi møtt av to hyggelige jenter. Jeg fikk inntrykk av at gruppen «vår» både bestod av folk som aldri hadde sett en hest før og til litt mer rutinerte ryttere. Det var imidlertid helt uproblematisk for jentene fant fort hester tilpasset den enkeltes nivå. Jeg fikk Luna og syns selvfølgelig at hun var best og penest! Og når sant skal sies var hun veldig medgjørlig. Vel ute på fjellet føler man seg nesten litt majestetisk når man sitter høyt til hest og skuer utover landskapet. Akkurat den dagen kom det også tåke krypende, noe som gjorde stemningen på turen nesten litt mystisk og skummel. Etter hvert som solen tok mere tak lettet tåken og vi ble delt inn i to grupper, de som ønsket å prøve seg på galopp og de som vil fortsette i trav.

Jentene hadde full kontroll på kortesjen og vi var 13 stykker fra ulike land. Jeg hadde meldt meg på alene da reisefølget mitt tilsynelatende var allergisk mot hest. Hun sov sin søteste søvn da jeg listet meg ut av hotellrommet med iver og optimisme til min første ridetur på Gran Canaria.

Gjennom hele turen ble vi fotografert og alle fikk flotte ferieminner med hjem. Så om du skal på ridetur og er av den litt forfengelige typen er du herved informert om at du blir avbildet – om du selv ønsker det.

Jeg hadde vært på ridetur i Den Dominikanske Republikk tidligere og hadde gjort meg den (u )vanen med at jeg tok med meg epler og bananer fra frokostbuffeen til ranchen. Ja du leste riktig- bananer. Hestene i Den Dominikanske Republikk er ville etter bananer mens de spanske hestene var noe mer lunken til denne menyen. Eplene falt dog i smak og det er hyggelig å kunne gi sin hest en godbit etter vel utført tur.
Den tretimers turen gikk alt for fort og aktiviteten gav mersmak. For min egen del endte det opp med privattimer på bane de påfølgende dagene. Og fremdeles med transport fra hotellet til ranchen !

Det er mulig at du vil betrakte det som galskap men etter 8 uker var vi tilbake til Maspalomas - og denne gangen utelukkende for å ri. I løpet av disse 8 ukene hadde reisefølget mitt på uforklarlig vis blitt kurert for allergi mot hest. Vi stilte kl 0800 klar til pick up fra hotellet til privattimer på bane og til tur i fjellet hver eneste dag. Og med litt planlegging klarer du en ridetur på avreisedagen også, litt avhengig av når du har departure time. Aktiviteten passer for hele familien og jeg tror at der var småhester til familiens aller yngste. Den yngste på vår tur var ca 5 år. Vi valgte å ta ridning på formiddag og hadde resten av disposisjon til soling og andre aktiviteter.

Ved neste tur til Gran Canaria blir det garantert en tur til El Salobre Horseriding igjen. Og skulle du tro at det å ri er kun å bli fraktet fra A til B, kan jeg forsikre deg om at du vil ta i bruk mange muskler som kanskje ellers ligger i dvale – så her kan man få både opplevelse og trening i en og samme pakke!

Da vil jeg bare takke for at du leste min lille hilsen og ønsker deg en fin ridetur! Og skulle du være sånn som oss, som har krevende og stressende jobber, kan jeg forsikre deg om at en slik tur vil få deg til å glemme både jobb og kunder, markedsandeler, statistikker og målsetninger – i alle fall for en liten stund.