Norway Cup Om Norway cup

Norway cup er verdens største fotballturnering for barn og unge 10 – 19 år, med 3v3 fotball for spillere 6-10 år siste helgen av turneringen. Vi slo, i 2016, rekord med 2199 lag som deltok i Norway cup. Deltagerne spilte rundt 6000 kamper i løpet av turneringen i 2016.

Norway cup arrangeres av Bækkelagets Sportsklub og det hele startet i 1972 med 420 lag og 8,400 deltagere.

Totalt gjennom årene har deltakere, spillere og dommere fra 126 nasjoner deltatt. I tillegg regnes Norway cup av mange som kvinnefotballens vugge i Norge. Turneringen prioriterte jentelag allerede fra starten i 1972 og hadde åtte jentelag med i 1972. Dette var fire år før Norges Fotballforbund anerkjente kvinnefotballen offisielt. 1 600 av Bækkelagets Sportsklubs litt over 2 800 medlemmer jobber som frivillige under Norway cup.

Dette utgjør i overkant av 60.000 dugnadstimer til sammen hvert år og vi har frivillige i alle aldre, fra de yngste på 6 år til Rigmor Andresen, Norway cups bestemor, på 94 år . I tillegg bidrar mer enn 600 frivillige fra våre medarrangører (Lyn, Furuset, Rustad, Abildsø, Skeid og Vålerenga) til å skape verdens største fotballturnering.

Norway cup’s visjon og verdier
Visjon:    Verdens største og viktigste arena for idrettsglede og vennskap

Verdier:   Glede – inkluderende – fremoverlent – profesjonalitet – kameratskap
Det handler om å gi noen unggutter sjansen til å få en unik opplevelse
Erling Ruud blir sjarmerende reservert når vi kliver over dørstokken hos Syden Eiendom for å prate om hans generøsitet i forhold til guttefotballen i Arguineguín.

For sjette året på rad har guttelaget (13-14 år) deltatt i Norway Cup i Oslo, takket være sponsorpenger fra blant annet Syden Eiendom, en norsk eiendomsmegler i Arguineguín.

-Det er overhodet ikke oss alene som sponser fotballaget i Arguineguin, selv om vi i år tok på oss et ekstra stort ansvar, da en av de faste sponsorene uteble, sier Erling.

Han forteller at de allerede for seks år siden svarte ja på en forespørsel om sponsing, og har siden dengang vært en av aktørene som har gjort det mulig for unge, kanariske tenåringsgutter å komme på en turnering til Norge, noe som byr på så mye mer enn bare fotball. Mange av ungene har aldri tidligere gjort en så lang reise. Mange har kanskje ikke reist utenfor øya. Det er stort å få fly til et land de bare har hørt om, samt at de får gjøre det i felleskap med sine kamerater .
Erling Ruud
og representere sin lokale klubb. De får oppleve glede og kameratskap, bakt inn i et minne for livet. Det var Øyvind Nilsen, som representant for Den Norske Skolen, og en av medarbeiderne i Syden Eiendom Erling Sørensen, som i sin tid hadde en ide om å få Arguineguin laget til Oslo. De var begge fedre til unggutter som spilte fotball og ildsjeler i miljøet.

Hele 2199 lag deltok på Norway Cup i år. Av de var det 156 lag fra hele verden som Arguineguin skulle møte i gruppespillet. Etter at 40 grupper har spilt, går de to første i hvert gruppe til A-sluttspillet. Det gjorde også gutta fra Arguineguin, slik de har gjort hvert år. Dessverre røk de ut i 16 dels finalen, da de tapte mot Bankok.

-Nå skal de sies at Bankok har et kretslag, dvs. at de har samlet de beste spillerne fra kretsen og er ikke et lokallag slik som oss, sier Erling. Det sterke laget fra Bankok gikk dessuten senere til finalen, der de tapte mot Oslo laget KFUM-kameratene, også kalt Kåffa.

Selv om opp guttene har konkurranseinstinktet på topp, og kjemper for hver eneste seier, er det helheten og opplevelsen som overvinner. I år bodde de på Vålerenga skole sammen med sin trener og et par foreldre som fungerte som lagledere. Det handler om oppblåsbare madrasser på gulvet og offentlig transport rundt til ulike fotballbaner i distriktet. Men det handler også om å gå på Tusenfryd, besøke Holmenkollen, mote masse ungdommer av ulike nasjonaliteter og begge kjønn, spise annerledes og praktisere noen engelske gloser.

-Veldig oppmuntrende og særdelses morsomt er det også at mange nordmenn som føler at Arguineguin er deres andre hjem, tar seg turen ned på fotballbanen og heier på guttelaget fra Arguinguin når de spiller, smiler Erling som selv har en sønn som spiller på laget.

For at et lag med 20 barn inkludert trener skal få reise til Norge under Norway Cup er den totale utgiften rundt regnet 15 000 euro. Noe klarer ungene selv å samle inn i form av aktiviteter som loddsalg m.m. Kommunen legger til en liten slant, mens Den Norske Skolen tidligere har vært en viktig sponsor. Også Anfi del Mar har støttet laget økonomisk, og ikke minst Syden Eiendom.

Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

S:yden Eiendom
-Det har faktisk ikke vært så veldig viktig for oss å få oppmerksomhet rundt dette, sier Erling. At det gir en goodwill i lokalmiljøet er positivt, men først og fremst handler det om å gi noen unggutter sjansen til å få en unik opplevelse, som kanskje gir dem noe å strekke seg etter senere i livet. Å ha sett en annen kultur og en annen verden kan sette mye i perspektiv og få uante og positive følger, medgir Erling Rud.

Nå håper han at dette kan føre til giverglede også blant andre som ønsker å gjøre en innsats for at lokale ungdommer skal få sjansen til å reise til Norge. Dessuten har Arguineguin et meget bra jentelag, som hittil ikke har vært prioritert når det gjelder Norway Cup. Kanskje de også burde få sjansen?
-Alle monner drar, sier han og sparker ballen videre!
Fotballbanen i Arguineguín har fått en skikkelig ”make-over”
Mogán kommune i samarbeid med Gran Canarias øyråd (cabildo) invester 318 000 euro i den lokal fotballbanene i Arguineguín. Deler av rehabiliteringen stod klar allerede i 2016, mens den bruksmessige standardhevingen fortsetter også i år. Fotballbanen i Arguineguín har et stort antall brukere. Hele 10 kategorier fra sportsklubben CD Arguineguín, to lag fra CD Femarguin, den lokale fotballskolen og et veteranlag benytter anlegget regelmessig. I fjor fikk fotballbanen nytt kunstgress og innlagt nytt vanningssystem. Det ble også investert i fire belysningstårn rundt banen. Fotbolls plan
Garderobene har blitt pusset opp, og man har fått et nytt stengsel rundt selve anlegget. I tillegg har anlegget gjennomgått en generell make-over når det gjelder maling og vedlikehold. Man har også fjernet eukalyptus trær som skapte renholds problemer. Nå skal også toaletter for assistenter og publikum på plass, slik at toalettene i garderoben kun er forbeholdt de aktive.
CD Arguineguin David Silva Arguineguin
O
rlando Quintana Rodriguez er sektretær i Arguineguin fotballklubb. Han sitter inneklemt på et lite lokale der papirer og rekvisita når helt opp til taket. Ute er det 30 grader varmt, og svetten renner mens han forsøker å registrere sesongens fotballspillere på datamaskinen. Etter en kort telefonsamtale blir det klart at han må slenge seg i bilen og kjøre til Las Palmas. En av spillerene til kampen mot El Tablero har ingen mulighet for å ta seg til Arguineguin ved egen hjelp. En viktig brikke i spillet. Orlando må hente og kjøre.

Likevel tar han tid til å posere foran en poster av bybarnet og stjernespilleren David Silva som gjorde sine først mål nettopp her på banen i Arguineguin. Landslagsspilleren og midtbanespiller hos Manchester City er alle ungenes store idol. Alle drømmer om å bli en David Silva!

Orlando forteller at han var så heldig å få være med guttelaget til Oslo på Norway Cup både i 2014 og 2015.

- En fantastisk mulighet for meg, men fremfor alt for disse guttene som har fått en opplevelse for livet. Vi er så utrolig takknemlige for alle som har gitt oss denne sjansen. Det handler selvfølgelig mye om fotball, men mest av alt om sammenhold og felleskap, en ny kultur og kanskje deres aller første reise ut i verden. Man kan nesten ikke forstå rekkevidden av et slikt eventyr.

Han preiserer at uten sponsorpenger fra det norske lokalmiljøet ville det vært en umulighet. Ja, selve ideen og initiativet ville nok aldri vært brakt på bane, sier han takknemlig. For egen del var det nok friheten som gjorde mest inntrykk under besøket i Oslo. Det å kunne bevege seg fritt overalt med offentlig transport. - Vi fikk utdelt et armbånd som gav oss fri adgang til buss, tog og trikk. Organisasjonen av alle unger, kamper og aktiviteter var selvfølgelig imponerende, i tillegg til all vennlighet vi ble bemøtt med overalt, sier Orlando og løper mot bilen. Om bare en time er det kamp på stadion i Arguineguin, og det ene er like viktig som det andre.

K
ristian, Juan Carlos, David, Gabriel, Ivan, Hugo, Alvaro og Carlos er en del av gjengen som fikk reise til Oslo og Norway Cup i sommer. De er helt klare på at norske jenter var det som imponerte de mest!

Latteren sitter løst hos gutta som akkurat har kommet tilbake fra sitt livs største opplevelse. De prater i munnen på hverandre, om alt fra flyreisen, den imponerende naturen, overnattingen på Vålerenga skole og ikke minst alle søte jenter de møtte.


- Til og med maten smakte godt, sier Carlos, mens de andre prater og ler om besøket på fornøyelsesparken Tusenfryd.

Flere har lært seg å hilse og takke på norsk, og er enige om at alle var så snille og vennlige mot dem.

Litt skuffet er likevel noen av dem


NOrske Jenter
fordi det ikke var snø. Det hadde vært den ultimate opplevelsen. Men på tross av alle inntrykk og opplevelser var fotballen det viktigst! Vinnerinstinktet sitter sterkt i de unge kroppene. De er superstolte av å komme så langt som de gjorde, men skulle helst ha vunnet. Det er de alle enige om. Og så vil de alle gjerne tilbake, selv om de er inneforstått med at neste gang er det noen andre som må få sjansen.