Sunn mat er grønn
Det er vanskelig å spise mye grønn mat i tillegg til annen mat, men det kan gi god helse om du gjør det. Bladsalat, persille, krydderurter, spinat, hvetegress, spirer, broccoli, kål og alle de andre som gir deg klorofyll som bidrar til ikke-sure eller alkaliske kroppsvæsker. Skjær det opp og bland det inn, juice det.

Vi har besøkt det økologiske grønnsaks markedet i San Fernando, som holder åpent annenhver søndag. Hit kommer jordbrukere fra nærområdene for å selge sine egenproduserte produkter. Utvalget varierer litt etter sesong, men det gjør ikke handelen desto mindre interessant. Noen sverger til de tradisjonelle grønnsakene, mens enkelte eksprimenterer med nye kåltyper, spesielt inspirert av asiatisk agrikultur. I tillegg til frukt og grønnsaker, selges det egg, ost og brødvarer.

Mange er etter hvert i besittelse av en juicemaskin,
og da er mulighetene uendelige

Prøv deg frem og husk at de fleste grønnsaker egner seg godt til juice,
og at det er bedre med litt frukt og mest grønnsaker enn omvendt:-) Generelt vil jeg anbefale å bruke
økologiske grønnsaker og frukt,
og spesielt dersom du skal bruke frukt med skal, som for eksempel sitron eller lime.

Her har vi brukt en blanding av stangselleri, kål, agurk og pære, tilsatt litt urter og frisk ingefær, samt en lime. En spiseskje kaldpresset olivenolje er også utmerket, særlig dersom du vil bruke juicen som en del av en rensekur.
Til 2 glass trenger du:
3 stilker stangselleri
½ agurk
¼ hodekål, middels stor
1 pære
1 lime
2 cm frisk ingefær
1 ss olivenolje, kaldpresset
En stor håndfull friske urter, her brukt basilikum, mynte og persille

Næringsinnhold, ca.: 
(Veldig avhengig av type grønnsaker og frukt)
100 g gir ca.
70 kcal 
Protein 1,5 g
 Fett 3,9 g
 Karbohydrater 7,2 g
 Kalium 442 mg
 Vitamin A, RAE 37
 Vitamin C 37 mg

er en kålplante med meget høyt innhold av antioksydanter med 2,34 mmol pr. 100 gram rå vare. Den har også høyt innhold av betakaroten eller A-vitamin og høyt innhold av C-vitamin, treganger så mye som appelsin, og den inneholder også kalsium, jern, natrium og kalium.

Hvis du varmebehandler grønnkålen har den et betydelig lavere innhold av polyfenoler enn den rå grønnkålen, selv om det fortsatt er et høyt innhold av disse sunne stoffene. Den er en super kilde til kalsium – faktisk inneholder den 100 gram mer en 1 del melk.

en av de sunneste råvarene som finnes! Den er også en av de eldste naturmedisiner i verden. Den kan være gunstig å ta ved forkjølelse. Det er de aktive stoffer –gingeroler- i ingefæren som bekjemper sykdom.

Gingerolene fjerner betennelser. Ingefæren påvirker også den glatte muskulatur som styrer våre indre organer og virker mot tarm og magesykdommer. Den kan også redusere menstruasjons smerter. En annen effekt er at den nedsetter risikoen for hjerte og karsykdommer fordi den virker blodfortynnende. (kfr med lege hvis du står på blodfortynnende medisin)

Rødbete får sin fantastiske farge fra betalainpigmenter som betanin og betacyanin.
Disse gir en kraftig antioksidanteffekt i kroppen. Visste du at rødbetejuice har blitt svært populært blant toppidrettsutdøvere?

Det skyldes at rødbeter øker oksygenopptaket og dermed forbedrer prestasjonene. Beter er magert og en god mineralkilde med fosfor, kalsium og jern.inneholder stoffet kumarin som kan bremse utviklingen av kreft. Har en høyt blodtrykk er det også gode grunner til å spise mer stilkselleri. Stoffer i grønnsaken gjør at musklene rundt pulsårene slapper av og dermed får årene til å utvide seg. Når det er mer plass på innsiden av årene, kan blodet strømme med lavere trykk.
I tillegg til å være rik på vitamin C er selleri også en god kilde til kostfiber, kalium, folsyre, B-vitaminer, A vitamin, fosfor og jern, samtidig som den er svært kalorifattig. Stilkselleri inneholder stoffet kumarin som kan bremse utviklingen av kreft. Har en høyt blodtrykk er det også gode grunner til å spise mer stilkselleri. Stoffer i grønnsaken gjør at musklene rundt pulsårene slapper av og dermed får årene til å utvide seg. Når det er mer plass på innsiden av årene, kan blodet strømme med lavere trykk.

I tillegg til å være rik på vitamin C er selleri også en god kilde til kostfiber, kalium, folsyre, B-vitaminer, A vitamin, fosfor og jern, samtidig som den er svært kalorifattig.