Jeg valgte meg Riomaggiore… i oktober…
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

De fem landsbyene har til felles de fargerike fasader tett i tett på noen værharde og trange kvadratmetere, mens særpreget er spesielt for hver av husklyngene. Og mellom dem er det noen tusen skritt å tråkke, i grønne omgivelser med blå utsikt.

Starten går i Riomaggiore i øst. Vandreveien Sentiero Azzurro, den blå stien, som går gjennom hele Cinque Terre, tar av til venstre for jernbanestasjonen. Men det anbefales å gjøre en liten omvei gjennom Riomaggiore selv, som ligger opp til høyre. Mens de beste flatene i Cinque Terre var forbeholdt terrassene, ble byene lagt til de flekkene hvor ”ingen skulle tru at nokon kunne bu”, i dette tilfellet i dalsøkket langs bekken Rio Maggiore. Paradoksalt nok var Riomaggiore alltid mer en jordbruks- enn en fiskerlandsby, og ”havna” består av noen kvadratmeter betong med plass til et par småbåter.

Riomaggiore er spennende og eksotisk, vakkert og turistisk. Du er absolutt ikke alene om å ha vært der, ei heller om å være der. Det er turister overalt. Men i oktober var det mye voksent folk med samme formål og døgnrytme. Riomaggiores beliggenhet er spektakulær og genuin, det er vakkert for øyet, men også for sjelen. Det meste av spisesteder serverer god og hjemmelaget mat, enten det er pasta (gjerne med pesto som er typisk fra distriktet) eller også Spagetti Vongolè .

Sjømat i kombinasjon med pasta står på alle menyer og smaker himmelsk. Om du liker blekksprut skal du helst bestille en fersk mix, litt lettfritert og servert i et kremmerhus!!! Grønnsaks pai i ulike varianter er en selvklarhet, det samme er focaccia med havsalt, lokale olivenoljer og sopp! Sitronene står i sentrum, gjerne ferskpresset til frokost! Ellers er limoncello en sitronlikør du må prøve, men best av alt er Limoncello Spritz, der likøren blandes med procecco. Passer godt etter å ha besteget mange trapper opp til et attraktivt serveringssted med utsikt over kysten og havet!

Om du drikker vin, må du drikke en eller flere av distriktets egne viner, produsert i Cinque Terre. Bortsett fra at det smaker godt, bør det drikkes med andakt og ettertanke. På dine fjellvandringer mellom byene vil du nemlig se hvordan druene odles i de bratte fjellskrentene, og bare forestille deg slitet med å produsere de edle dråpene. Hver av de 5 byene har også sitt eget lokalproduserte øl, som er veldig forfriskende. Ellers er det bare å ta med gode vandre sko, forberede deg på mange trapper og mye stigning i terrenget, ha kamera klart, en del kontanter (mange tar ikke kredittkort) og glede deg!!! Småbarnsfamilier og folk med vonde knær bør bo i Monterosso, som også er vakkert og spennende men mer tilgjengelig!

La ikke de fem vakre landsbyene gå deg hus forbi…..

Høst og vår er en fin tid å besøke Cinque Terre. Tempraturen er behagelig og turismen langt fra påtrengende. Den nærmeste flyplassen er Galileo Galilei i Pisa. Det innebærer selvfølgelig at turen kan kombineres med et besøk lengst oppe i det skjeve tårnet!

En liten buss tar deg de få meterne fra flyplassen til sentralstasjonen i Pisa. Der leverer du inn din baggasje mens du promenerer rett ut av hoveddøren og følger veien rett frem til det skjeve tårnet i Pisa. Byen er hyggelig og byr på mye mer enn et skjevt tårn.

Vel tilbake på sentralstasjonen tar du toget til La Spetzia, der du bytter til lokaltoget til Riomaggiore. Billettene kjøper du i ett og togturen tar sammenlagt en drøy time.

Ryanair flyr direkte til Pisa fra Gran Canaria hver søndag, og flyturen tar 4 timer og femten minutter. Fra Madrid flyr Ryanair hver eneste dag til Pisa. En kort flytur på to korte timer! La ikke sjansen gå fra deg!
Toget til Riomaggiore på Liguria kysten

Det skjeve tårnet i Pisa

Man rekker også med en lunsj i trivelige Pisa