Du finner dem
i Puerto Mogan på mandager og fredager. Tirsdager står de på Plaza Las Marañuelas i Arguineguin, og på torsdager besøker de San Agustín
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

Pablo spiller panfløyte og selger blant annet fargerike armbånd laget av bananblader


Kaktusfiken (Opuntia ficus-indica)
eller Tunos som den heter på spansk, er en har saftig, guloransje fruktkjøtt med en smak som ligner på fiken, og med litt grynete konsistens. Skallet er tykt med mange tynne, skarpe torner. Kaktusfiken inneholder omtrent 14 mg vitamin C, 220 mg kalium, 88 % vann og 152 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.


Pitahaya, eller dragefrukt som den også kalles, kan minne om en blanding av jordbær og pære i smaken. Under det tykke skallet er fruktkjøttet saftig, søtt og friskt. Frukten vokser på kaktuser, og kommer i flere varianter: Mens noen har hvitt fruktkjøtt, har andre mørkt lilla fruktkjøtt. Felles for de begge er de små, spiselige og svarte kjernene, og den milde og friske smaken.

I tillegg til en fantastisk smak og et utrolig utseende, inneholder dragefrukten fiber, B- og C-vitamin, antioksidanter, og omega 3. Som en «bonus» kan du omtrent spise så mye du bare vil av dragefrukten, siden den har et svært lavt kalori- og sukkerinnhold


Ana viser oss et populært halsekjede laget av hele kaffebønner, mens blomsten er laget av skallet og malt gul. Hun viser oss også det lille kanariske paret som enten kan kjøpes som magnet eller som prydnåler.
Abora Art er en forening for handelsmenn og håndverkere fra Mogan kommune. De lager mye av det de selger selv, gjerne med materialer som er typiske for Kanariøyene. Andre ting kan være importert fra for eksempel Syd-Amerika, men fellesnevneren er at produktene skal være håndlaget og vellaget. Her er Ana Belen Rascón og Siony Ferrera fra "Las Corujas" som begge sitter i styret for Abora Art.


Josef
er ikke med i Abora Art foreningen, men ikke desto mindre selger han håndtverk fra sitt hjemland Marokko. Til ære for fotografen ikler han seg med et kamel-smykke, et stort stykke håndarbeide som han håper å få solgt til noen som ønsker en annerledes interiør utsmykking for eksempel.

Isaac fra Ingenio lager vakre, feminine smykker av sølv og perler. Han sier at mange nordmenn og svensker gjerne bruker perler i ørene. Stolt viser han hvordan han jobber med perlene og hvordan han manipulerer form og farge.

Sonia selger håndlagde smykker av lavastein. Ørepynt, armbånd og halsekjeder i emaljert lavastein gir et tøfft og fargerikt uttrykk, og passer de fleste. Dessuten er lavasteien svært lett, og derfor behagelig å ha rundt halsen, sier Sonia som driver et smykkeverksted sammen med sin mann. Lavasteienen importerer de fra Lanzarote.