Karneval
tid for festing og feiting!

Tiden for fest og karneval er her! Og for å fete seg opp, slik tradisjonen tilsier!

Karnevalet i Rio de Janeiro, Brasil har blitt selve symbolet for dette fargerike arrangementet full av fjær og sexy rytmer, som vi nordmenn har lite til felles med, men som appellerer til vår nysgjerrighet. Kanskje har du drømt om en gang å reise til Brasil, oppleve karnevalet og de kilometer lange strendene i den pulserende byen Rio de Janeiro.

Da kan vi med glede fortelle deg at om du befinner deg på Gran Canaria i februar måned er så nær den opplevelsen som du bare kan være på vårt europeiske kontinent. Las Palmas er stikkordet! 
 
Den vakre byen på nordøst siden av øya har masse kulturelt og spennende å by på hele året rundt. Den kilometer lange, lyse sandstranden midt i hjertet av sentrum er definitivt noe den har felles med Rio de Janeiro. Den ligger der fristende og innbydende for den som ønsker sand mellom tærne, eller en dukkert i det våte element. Og den virker også lokkende for den som ønsker noe rogivende og vakkert å se på mens man fortærer noe fra de mange uteserveringene på strandpromenaden.

Kanarierne selv har mye til felles og stort slektskap med søramerikanerne. Også den kanariske varianten av det spanske språket, kan til stor del forveksles i ord og uttrykk med spansken som praktiseres på det amerikanske kontinent. Det handler om utvandringer, kolonier og forbrødring. Derfor er det heller ikke så rart at fest, farge og rytmer er en annen fellesnevner. Kanarierne simpelthen elsker fester og har en stor forkjærlighet for kostymer og utkledsel.

Årets karneval er derfor årets begivenhet. Ingenting overlates til tilfeldighetene. Under hele året planlegges det kostymer, temaer, satirer, musikk komposisjoner og scenografier. Store og små legger ned tid, energi og penger på å forberede karnevals festen til stadig høyere nivåer. Dette er en fest som samtlige gleder seg til og som markeres både i familien, på arbeidsplassen, skoler og institusjoner.
 
 

Før fasten
Ekte karneval skal feires før fasten innledes. Fasten varer i 40 dager og starter på askeonsdag. Autentiske karneval skal altså være over før askeonsdag, om man skal følge de tradisjonelle normene. Førkristne fruktbarhetsritualer

Karnevalet har som de fleste skikker og feiringer et førkristent opphav. Fruktbarheten og den gryende våren ble feiret. De første feiringen kan ha funnet sted så tidlig som 600 år f.kr, sporene etter store fester er funnet i Osiris i Egypt. Det var også store karneval i Romerriket. De gamle skikkene ble holdt i hevd helt frem til 1400-tallet. Kirken var absolutt ikke glad i disse hedenske ritualene og prøvde å utrydde dem, men tradisjonene var så sterke at det ikke lot seg gjøre. Derfor valgte den romersk-katolske kirken å ta opp tradisjonen og gjøre den til sin, slik den har gjort så mange ganger med førkristne fester og feiringer. Kirken prøvde og fikk til en viss grad kontroll over innholdet i feiringen. Karnevalet ble blant annet knyttet til den førti dager lange fasten.

For løssluppent og frimodig

Kirken er likevel ikke udelt begeistret for karneval i våre dager heller. Under karnevalsfeiringen blir selv de mektigste av kirkens menn latterliggjort under det som kalles dårefesten.

Farvel til kjøttet
Det er i dag i de katolske landene de største karnevalene arrangeres. Det er ikke helt klarlagt hva ordet karneval betyr, men de fleste antar at det kommer fra latin og betyr farvel til kjøttet. I fastetiden skal du nemlig ikke spise kjøtt.

Når er fasten?
Fastelavn som er innledningen til fasten er fastlagt til søndag sju uker før påskedag. Første påskedag flytter seg, det er en bevegelig dag som faller mellom 22. mars og 25. april. Derfor flytter også fastelavn på seg (Pinse feires søndag syv uker etter påskedag). Askeonsdag er onsdagen etter fastelavn og fra og med askeonsdag starter selve fastetiden. I 2011 er askeonsdag 9. mars, og innen den dagen skal altså alle autentiske karneval være over.

Karneval i hele verden
Karnevals tiden er tiden for verdens beste fester og det feires karneval over nesten hele verden. Det er store karneval i byer som Verona, Nice, Lisboa, Verona, Köln , Las Palmas (Gran Canaria) og Santa Cruz de Tenerife for å nevne noen. Det er ikke bare i de store byene det er karneval. I mange land har selv den minste landsby eget karneval. Svært mange steder er karnevalet den desidert største festen i året. Folk forbereder seg i månedsvis og sparer penger til den store festen.

Reglene snus på hodet når det er karneval
Karneval er fest og moro men det er også litt alvorlig, på disse festene blir slavene herrer og herrene slaver for å si det litt pompøst. Vanlige folk kan drive ap med maktmennesker som prester og politikere og selv bli konger og dronninger. Slik sett har karneval virket som en sikkerhetsventil i samfunnet og gjør det fortsatt mange steder.

Opprinnelig fra Europa
Selv om Rio er karnevals hovedstaden i våre dager, har ikke karnevalet sine røtter i slaveriet eller Afrika. Karnevalet kommer fra Europa.

De gamle romerne hadde store opptog i gaten, hvor de blant annet trakk en båt med seg. Det var massevis av mat og drikke og i det hele tatt en storslagen fest. I middelalderen ble det til en viss grad feiret karneval i Norge også, men denne feiringen forsvant med reformasjonen i 1537. Karneval og fest ble ikke sett på med blide øyne av protestantene. Det er derfor karnevalet står sterkt i katolske områder, men svakt i protestantiske i våre dager.

 
  Feitetirsdag er på fransk; Mardi Gras
Vi har ikke karneval her i Norden, men vi har fastelavn. Opprinnelig feiret vi fastelavn kvelden før fasten altså kvelden før askeonsdag, men senere ble fastelavn flyttet til søndagen før askeonsdag. Dagen før askeonsdag kalles feitetirsdag, det var en dag for å stappe i seg fete ting før fasten. Denne dagen finnes også i England hvor den heter ”Fat Tuesday”' og i Frankrike hvor den heter ”Mardi gras”

I 2016 er Feitetirsdag 9. februari. Mardi Gras er altså en utgave av feitetirsdag, men særlig i New Orleans utviklet Mardi Gras seg til et ekte karneval.
 
 
Maspalomas karneval program 2016
 
  De glade tjueårene
Tema for årets store karnevalsfest i Las Palmas, er de glade tjueårene. Det betyr at vi forhåpentligvis får se kostymer som kunne vært tatt rett ut av filmen "Den store Gatsby". Kvinner iført luksuriøse, ermløse kjoler i taft og perlebrodert silke med, søm på strømpene, pels over skulderne, turban på hodet og sigarettene i etui. Lange perlekjeder, flapperhatter og frynsekledde skjørtelengder som sitter trangt over hoftene. Menn intet mindre. Det skal være dobbeltspente, krittstripete oppkomlingsdress, gjerne hvit med pomade i håret, og hatten langt frem i pannen. Optimismen var stor i årene etter første verdenskrig. USA var nå det rikeste landet i verden og ledet an i industrialiseringen og verdenshandelen. Nå vokste også underholdningsindustrien fram.

Jazz
Omkring 1920 dro mange New Orleans-musikere nordover, ofte gjennom spillejobber på elvebåtene, og etter hvert ble Chicago noe av et jazzsentrum. New Orleans-musikerne påvirket i disse årene sterkt de former for jazz som hadde oppstått i andre amerikanske byer, både gjennom sine tidligere grammofon innspillinger og gjennom turneer. I denne perioden fremstod de første store solistene, fremragende improvisatorer som pianisten Earl Hines, og fremfor alt trompetisten og sangeren Louis Armstrong. Stor betydning fikk også kvinnelige bluessangere som Bessie Smith.

Umoralskhet og alkoholforbud
I New York oppstod de første store jazzorkesterne, ledet av Fletcher Henderson og Duke Ellington. Jazzen fikk stort publikum takket være grammofonplater og radioer som ble mer vanlig å ta i bruk. Fra 1920 til 1933 var det forbud mot salg av alkoholholdige drikker i USA og dette førte til at Jazz ble spilt på ulovlige steder som hadde brennevinsutsalg. Jazz hadde rykte på seg for å være umoralsk og mange eldre og konservative så på musikkstilen som en trussel mot gamle kulturverdier.

Charleston og Flappers
Charleston er en jazzdans som ble populært etter 1923 musikalen Runnin 'Wild dukket opp på Broadway. Dansen går tilbake til tidlig på 1900-tallet og ble startet av afrikansk-amerikanske samfunn nær Charleston, South Carolina. Charleston er velkjent over hele verden og er ofte forbundet med 1920 flappers. Flappers var unge, hvite kvinner i slutten av forrige århundre som trosset det som var betraktet som vanlig for kvinner i den tiden av drikking og røyking i offentlige og ved oppfører seg på en dristig og seksuelt påståelig måte. Stilen ble kort, vippet hårklipp, korte, ofte frynsete, kjoler, tung sminke og lange strenger av perler. Flappers gikk til speakeasies, som også trosset konvensjonen for kvinner i den tiden. Speakeasies var tilbake smug barer som løp under den amerikanske forbudstiden.
 
 

1. Hvilken bok fra 1920-årene utspiller seg blant amerikanske millionærer på blant annet Plaza Hotel i New York, og ble filmatisert med Robert Redford i en ledende rolle?

2. De glade 20-årene sluttet med et brak da aksjekursene på børsen i New York plutselig stupte. På hvilken dag?

3. Charlie Chaplin var en av amerikansk films største stjerner i 1920-årene. Hvor ble han født?

4. Den italienske oppdagelsesreisende Umberto Nobile forulykket nær Nord­polen i luftskipet...?

5. En berømt Disney-figur gjorde sin debut i 1928 i den knapt åtte minutter lange filmen "Steamboat Willie". Hvem?

6. Charles Lindbergh var den første personen som fløy alene over Atlanter­havet. Flyet var et ombygd...?

7. Hvilken forklaring ga bokselegenden Jack Dempsey sin kone etter et nederlag mot Gene Tunney i september 1926?

8. Den amerikanske danseren Josephine Baker opptrådte gjerne i et bestemt skjørt. Hva var det laget av?

9. En av historiens mest kjente idrettsmenn hadde sin storhetstid på laget New York Yankees i 1920-årene. Hva het han?

10. Tiåret er kjent for en bestemt arkitektonisk stilart, som blant annet kjennes fra flere av New Yorks skyskrapere. Hvilken?

11. En av årsakene til jazzmusikkens store popularitet var utbredelsen av en moderne teknologi i mange land. Hvilken?

12. Tiårets nye musikksjanger var jazz, og en av de mest populære artistene var Louis Armstrong. Hva var han også kjent som?

13. Ved en tilfeldighet oppdaget en skotsk vitenskapsmann i 1928 stoffet penicillin. Hva het han?

14. Filmen "The Jazz Singer" fra 1927 regnes som den første spillefilmen i en bestemt kategori. Hvilken?

15. I midten av 1920-årene oppsto en ny dans oppkalt etter en havneby i South Carolina. Hva het dansen?

16. I Norge kalles perioden gjerne "de glade tjueårene", men på engelsk brukes en annen betegnelse. Hvilken?
Svar: