Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
Gran Canaria var ikke et selvfølgelig valg, da Oddvar Stenstrøm og kona Inger ville kjøpe seg en plass i solen.
-Egentlig har jeg alltid følt at Kanariøyene har vært litt “Harry” sier Oddvar, men et humoristisk glimt i øyet. Ikke ble fristelsen større etter at “Charter – Svein” fikk fritt spillerom på norske TV-skjermer. Det dro helt klart ned Kanariøyene som varemerke, sier Stenstrøm og blir strammere i maska.

Oddvar Stenstrøm og kona har tidligere bodd flere år i Virginia i USA, og hadde egentlig kunnet tenke seg å komme tilbake dit, eller også kanskje slå seg ned i solfylte Florida eller eksotiske Kariben. Men fuktig klima og stor tidsforskjell gjorde at den amerikanske drømmen ble eliminert bort.

Vakre og attraktive Mallorca manglet alternative direktefly og dermed forminsket tilgjengelighet, Sør-Frankrike lå høyt oppe på listen men falt igjennom pga. for store temperatur forskjeller. Det var med andre ord elimineringsmetoden som gjorde at Gran Canaria var verdt et forsøk. Da de fikk låne en leilighet av gode venner på Aqua Marina i Arguineguin/Patalavaca var det gjort.


-Selv om førsteinntrykket var et tørst og trist landskap ble vi straks begeistret for området der vi bor. Leilighetskomplekset er vakkert, boenhetene er velbevart liksom hagen og fellesområder. Vi har den nærheten vi ønsker til det meste, ikke minst en uslåelig havutsikt og solrik terrasse. Klimaet er stabilt, tilgjengeligheten stor og vi er omgitt av trivelige mennesker som vi elsker å omgås med, sier Oddvar som fortsatt presiserer at det er områder på Gran Canaria har aldri kunne tenke seg å bo.

Nå har de kjøpt sin egen leilighet på Aqua Marina og påstår hardnakket at de lever her, på samme måte som de ville ha gjort i Norge.

-Jeg leter ikke etter noen kulturelle tilbud, eller stiller noen krav til omgivelsene, som jeg ellers ikke ville gjort hjemme. Men vi har kjøpt oss bil så vi kan ubehindret ta oss rundt på øya, konstanterer Oddvar.
Fra leiligheten er det 100 m til Anfi del Mar stranden som er regnet som en av de flotteste strendene på Gran Cananria med sin karibiske sand. Her har de tilgang til flere restauranter og butikker, minigolfbane og flott turområde.

Fra Aqua Marina kan man gå strandpromenaden inn til Arguineguin. Det er en flott spasertur som passer for store og små. Bare et stenkast unna ligger det nye, Radisson Blu hotellet på Gran Canaria. Leilighetskomplekset Aguamarina har også sin egen gorumetrestaurant, Aquarela som ekteparet Stenstrøm ofte besøker.

Oddvar Stenstrøm er pensjonert TV-profil og journalist i Norge. Han har jobbet i landets største aviser som Aftenposten, Dagbladet og VG. Hans kjente åsyn har vi fra NRK, der han bl.a. var utenrikskorrespondent i USA under flere år. Han var med å starte TV2 , der han har mange års erfaring som nyhetsanker og senest husker vi ham som programleder i det ukentlige debattprogrammet “Holmgang” som gikk på TV2 fra 1998 til 2008. Han har i en årrekke ledet samsendinger mellom TV2 og NRK fra Stortinget valgnatten, der partiledere oppsummerer og kommenterer valgresultat. I det hele tatt trives han i sentrum for meningsutveksling, diskusjon og samtale, og er i Norge en kjent debattleder.

Selv om han er pensjonert og tilbringer lengre perioder på Gran Canaria, driver han sitt enmannsforetak der han tar på seg oppdrag som konferansier, debattleder og foredragsholder. Det gjør at han til stadighet er å finne på direktefly til og fra Norge.

-Dette er noe jeg elsker å holde på med, og som personlig gir meg mye. Ikke minst mine samtaler med Thorvald Stoltenberg, der den tidligere forsvarsministeren, utenriksministeren, FNs høykommissær for flyktninger, fredsmegler, Røde Kors president og ikke minst far til NATOs sjef og tidligere statsminister i Norge, Jens Stoltenberg i samtaler med meg, forteller om ulike aspekter av livet og sine mange erfaringer fra arbeid og privatliv.

I det hele tatt å lede debatter, å prate med interessante mennesker om livene deres, det er noe Oddvar Stenstrøm aldri går trett av.

Oddvar Stenstrøm følger godt med på hva som skjer på debattfronten i Norge, gjennom ulike media. Han kan fort være på hugget og kommentere i sosiale media hva han synes og tenker, selv om han mener media blåser opp hans ytringer mer enn nødvendig.

Når tiden på Gran Canaria ikke går med til jobb forberedelser, er det helt andre ting som opptar den tidligere nyhetsankeren. Tre ganger i uka er han å se joggende langs fjellsidene i Mogan kommune. God mat og drikke står også høyt i kurs hos Oddvar og Inger, men de presiserer at ofte lages og nytes måltidet hjemme på terrassen der de har en fantastisk nærhet til havet, og en utsikt over det vakre anlegget Anfi del Mar, som landsmannen Bjørn Lyng lot bygge i samme område.

Kona Inger fikk for noen år siden diagnosen MS, noe som var en bidragende årsak til valget om å tilbringe deler av året i solen. Avgjørelsen om å selge hytta på Beitostølen der hun i mange år hadde nytt godt av et aktivt liv tilpasset alle årstider var underbygget av det faktum at hun ikke kunne være like aktiv lenger. Nå gjør solens stråler godt for kroppen, spesielt den jevne varmen som sørsiden av Gran Canaria kan tilby. og da vi er på besøk har hun akkurat kommet hjem fra behandling på det norske helsesenteret Valle Marina. Inger forteller at MS er en sykdom du aldri har fri fra.

- Multippel sklerose, eller MS, er en sykdom i sentralnervesystemet. Man vet aldri helt utfallet av den, og sykdomsbildet er meget individuelt. Likevel vil jeg presisere at livet er godt. Jeg nyter et godt sosialt liv og stortrives på Gran Canaria, sier hun til Dag&Natt. Sommeren derimot tilbringes i Norge.

- Å flytte fra gamlelandet permanent, er en ikke-eksisterende tanke. Vi har barn og barnebarn vi lengter etter, vi har masse ugjort hjemme i Norge, og USA skal gjerne besøkes noen uker om sommeren, forteller de.

Til høsten feirer de sølvbryllup, men har egentlig bare bestemt at det virkelig skal feires! Detaljene er ikke på plass, de skal formes under sommeren. Men fra og med oktober måned er Oddvar og Inger Stenstrøm igjen tilbake på Gran Canaria der de har funnet sin plass i solen.