Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

Dette festningsverket ligger på gaten Juan Rejón i bydelen La Isleta, ikke langt fra havnen La Luz i Las Palmas.
Borgen ble bygget i 1494 under kongedømmet Castilla. Guvernør Alonso Fajardo var den som fikk ordre om å bygge borgen for å styrke byens forsvar.

Festningen er konstruert ovenpå et kystartellerifort i trevirke, bygget av Kaptein Juan Rejòn da han kom til Gran Canaria som erobrer i 1478.

I 1553 ble Castillo de la Luz reformert og til dels omkonstruert. Men i 1599 ble den kraftig ødelagt i en brann, påtent av den hollandske kapteiz Pieter van der Does og hans tropper, da de angrep byen. Til tross sin plattform med plass til 11 kanoner, klarte den ikke stå imot de hollandske piratene.

Funksjonen som forsvarsborg fortsatte fram til 1600 tallet. Castillo de La Luz var dessuten øyas aller første forsvarsborg, før man senere bygde Castillo de Mata og Castillo de San Cristobal, og sist men ikke minst Castillo de San Francisco som er integrert i bymuren i Las Palmas.


I dag ligger Castillo de la Luz inngjerdet i en vakker rosehage og ustråler bare fred og fordraglighet. Festningen drives av en Martin Chirino stiftelsen der det finnes en permanent utstilling av den kanariske skulptøren. Hele 25 av hans kunstverk er utstilt inne i festningen. Festningen er også et sentru for nasjonale og internasjonale evenemang.

Calle Juan Rejòn s/n, Las Plamas


visitasalcastillodelaluz@auditorioteatrolaspalmasgc.es

Tel. 928 446824

Åpent: Tirsdag til lørdag kl. 11:00 - 19.00, Søndager kl. 11:00 - 14:00 Pris: 4 euro (gratis på onsdager kl. 16:00-19:00)