Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Dette festningsverket, tidligere kjent som “Torreón de San Pedro Mártir”, hadde som oppgave å forhindre landsetting av fiendtlige tropper.

Tårnet ble bygget under guvernør Diego Melgarejo s mandat i 1577, og silhuetten av tårnet finnes derfor synlig på alle gamle tegninger og kart over Gran Canaria. Med hensyn til øyas stadige utsatthet for fiender, hadde festningsverket en stor og viktig betydelse for hovedstaden Las Palmas som opplevde blant annet pirat angrep fra Francis Drake i 1595 og fra hollenderen Van der Does i 1599.

Med tiden mistet “Castillo de San Cristóbal” sin militære betydelse, men ble desto større del av byens historie, og flettet seg inn i øyas litteratur, kunst og musikk. Maleren Julio Viera har gitt tårnet stor plass i sine malerier og tegninger.

Borgen, eller festningsverket ble renovert i 1638 da det var nokså medtatt etter diverse angrep. Det finnes et antall lignende borger og festningsverk og tårn med samme karakteristikker rundt på øygruppen, blant annet utenfor Gando flyplass på Gran Canaria.

Bydelen San Cristóbal er helt klart verdt et besøk. Ikke bare på grunn av den vakre stein borgen som ligger og dupper i vannkanten, et monument over svunne tider. Dette er en fargerik fiskeby i ordet rette forstand.
De nedslitte fasadene som står imot ramsalt sjø og ubarmhjertige stormer er malt i karamellfarger. Kanskje en hyllest til livet tross alt. Gleden har ikke alltid sittet i veggene her. En fattig bydel der innbyggerne har vært prisgitt havet på godt og ondt gjennom alle tider. Fortsatt er bydelen kjent for innbyggernes trøblete livsførsel og slit. Men fersk fisk er ingen mangelvare. Det er heller ikke vennligheten. Det lukter både fersk og stekt fisk. De senere årene har det dukket opp flere restauranter i bydelen der man spiser fisk og sjømat på sitt beste: enkelt, ferskt og billig akkompagnert av høylytte og fektende spanjoler samt husets vin uten etikett.