María De La Coba och Christian Eik från Rocky Adventure
Av: Björnm Westin
info@rockyadventure.com

Daniel Van Damme seglade in i Las Palmas hamn från Flandern, som föräldralös 10-åring år 1564.

Då hade han nog aldrig kunnat föreställa sig att det var han som skulle namnge ett av de mäktiga berg som tornade upp sig i horisonten framför honom där han stod på kajen.

Efter att Daniel lämnat en brokig skolgång bakom sig,visade det sig att han hade sinne för affärer. När han bara var 20 år gammal började han tjäna sina egna första pengar genom handel med mineraler.

Daniel var framgångsrik och köpte stora lantegendomar ovanför Las Palmas (Monte Lentiscal). I området ligger en vulkan och det är här, i och runt vulkanen som Daniel började odla vindruvor. Klimatet var perfekt: fuktiga vindar som drar in från Atlanten, stora temperaturskillnader mellan natt och dag och vulkansand som bevarar fukten varma dagar. Vinframställningen blev en stor framgång och det exporterades vin till England och andra delar av norra Europa samt till de portugisiska och spanska kolonierna i Afrika och Amerika. Framförallt Malvasiavinet blev oerhört populärt och t o m Shakespeare skriver om det söta kanariska vinet som han förälskat sig i.
Under 1500-1600 talet emigrerade många från Flandern till öarna, främst till Gran Canaria, Tenerife och La Palma. Många tog sedermera kastilianska efternamn. Historiker menar att de bytte namn för att undkomma den spanska inkvisitionen. Även Daniel var föremål för inkvisitionens intresse. Han var inblandad i flera rättegångar som han med nöd och näppe lyckades undkomma. Om det var därför han bytte sitt efternamn till Bandama är oklart. Det troliga är dock att det helt enkelt var så att, eftersom V uttalas som B på spanska, det så småningom blev en naturlig förspanskningav namnet. Säkert är att hela detta område är döpt efter honom.
Daniel och hans ättlingar drev vingården och odlingarna i ca 200 år. Gården och marken såldes sedan år 1758 till Salvador de la Coba, som kom till ön från Soria i Spanien. Idag är det Maria i den 8:de generationen i denna familj, som tillsammans med sin far Sixto driver gården vidare. Man framställer både rött och vitt vin från ca 100.000kg druvor/ år, Med den volymen är man idag den största vingården på Gran Canaria.

1860 drabbades hela Europa av vinlusen (Phylloxera vastatrix) som slog ut nästan hela vinproduktionen.Vinlusen kom med vinstockar som importerats från Amerika. Eftersom amerikanska vinstockar är resistenta mot vinlusen ympade man grenar från europeiska vinstockar till amerikanska. De europeiska vinbönderna fick helt enkelt börja om från början. Lusen kom aldrig till Kanariaöarna. Här finns fortfarande vinstockar som en gång växte i Europa. Vindruvor som Listan Negra, Listan Blanca,Moscatel och Tintilla är några av de druvor som fortfarande odlas och som nu är endemiska för ön.

För att får fram kvalitetsviner som kan lagras länge, har Maria och Sixto importerat vinstockar från bl.a Frankrike. Nu odlar de också med framgång Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot tillsammans med de kanariskadruvorna på vulkansluttningarna.

Varje torsdag under vintern vandrar vi i Bandamakratern (Caldera de Bandama) och möts av rofylldheten från en svunnen tid. Storslagna vyer och en varierande växtlighet utmärker turen. I botten av kratern ligger fortfarande DanielsVan Dammes gård med ett verksamt jordbruk som sköts enligt gamla traditioner.

Efter vandringen besöker vi Maria och Sixto och ytterligare en vingård. Här vi får prova deras vin och specialiteter från ön. Under dagen berättar vi mycket mer om historien, naturen och om vinframställning nu och då.

Rocky Adventure arrangerarvandringar varje måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag på olika platser runt Gran Canaria.

Vi är alltid minst två skandinavisktalande guider, som berättar om öns natur och historia. Det finns alltid flera längder och hårdhetsalternativ på våra vandringar.

Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.


Boka din vandring eller få mer information:


Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com