Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
møte med skulptøren
Rául Dévora


Med røtter fra Sør-Amerika, en kanarisk oppvekst og et liv på Ibiza. Slik presenterer seg kunstneren og skulptøren Rául Dévora. Ung av alder, men med en krykke under armen humper han rundt etter flere måneder med en idrettsskade i kneet. Dette har han slett ikke tid til, om bare noen uker åpner hans utstilling i kulturhuset ved Yumbo senteret i Playa del Ingles.

Han tilbringer ukedagene på sitt verksted i hjertet av Gran Canaria, nærmere bestemt i byen Tejeda som for ikke lenge siden ble kåret til en av Spanias vakreste byer. I helgene trekker han ned til turistsentrumet i på playa`n. Raul er utdannet jurist, og har praktisert i advokat yrket i 6 lange år på Ibiza og i Barcelona. Selv om han hele tiden har vært bevisst sin kreative åre, var det først da han møtte Rose Mary Rempé, skulptør fra New York blant hippie kulturen på Ibiza at han ble seriøst inspirert til å leve ut sin kunstneriske side.

Ved Rose Mary side lærte han å skulptere i kalkstein, granitt og vulkanstein. Hun hadde et verksted, kunnskap, erfaring og verktøy. Med andre ord, en salig blanding av alle nødvendige ingredienser for å lykkes som steinhugger og kunstner. Sammen hadde de to utstillinger, en i Arthus Galery i Brüssel og en i Jardi de la Abadessa i Barcelona i 2004.

Det var også sammen med henne han besøkte Norge og Fredrikstad. Hos det tradisjonsrike stenhuggeriet Johansen monumenthuggeri i Skjeberg fikk han muligheten til å bekjentgjøre seg med den harde og svarte granitten, men også med et land han ble dypt fasinert av. Raul stiftet også bekjentskap med Oslo, der han lot seg imponere over de mange skulpturer som fantes i det offentlige rom, til glede og fasinasjon for folk flest.


-Det skandinaviske lyset fasinerte meg veldig, en kilde til mye inspirasjon, sier han og avslører at han også har besøkt Koster, den svenske øygruppen like utenfor Strømstad.

Da Rose Mary døde etter en lang tids sykdom, arvet han hennes verksted, og tanken på å gjøre kunsten til sitt levebrød dukket opp. I 2011 flyttet han imidlertid tilbake til Gran Canaria og åpnet sitt nye verksted i den vakre fjellbyen Tejeda, der ikke minst fjell og stein utgjør inspirasjonen i vakre og rolige omgivelser. Han har utsikt rett mot det sagnomsuste fjellet Bentayga der den siste kongen (guanatamen) blant urbefolkningen kastet seg utfor da han forstod at øya var erobret av spanjolene.

I dag jobber Rául Dévora med Basalto, en vulkanstein (størknet magma) som i hovedsak er det Gran Canaria har å tilby. Det er en forholdsvis hard og mørk stein som gjør det vanskeligere å forme figurativt. Her er utfordringen å bearbeide et uttrykk som umiddelbart gir mening, om enn veldig individuelt.


-Det er viktig for å styre unna strikte normer og la seg rive med av den “galskap” som enhver kunstner har inneboende, sier Raul. Mange ganger går min fantasi langt over min teknikk. Jeg er ingen akademisk skulptør, heller naif. Steinen i seg gestalter min underbevissthet, og før jeg vet ordet av det, begynner skulpturen å modelleres. Som i andre kunstformer, når det ferdige arbeidet foreligger, gir synet nye visjoner.

Det er ingen tvil om den underliggende sexualiteten i Devoras arbeider. Han gjør heller ingen forsøk på så skjule den. -Det er helt utrolig at sexualitet fortsatt er et tabu emne. Derfor er det viktig for meg å stadfeste den med stolthet.


I mai i år holdt han sin utstilling “Calizas y Basaltos+1” på Turistkontoret ved Yumbo senteret i Playa del Ingles. Samme utstilling ble holdt i juni måned i Edificio Miller i Las Palmas.


Den 9. November åpner han sin neste utstilling på Hotel Catarina, lengst ned på Avenida Tirajana i Playa del Ingles. Utstillingen er åpen til den 15. November.